Læs også:

Close
hånd hænder håndtegn (Foto: Pxhere)

#Sprogpsykologiforbegyndere: Forstå: Hvad betyder det, når vi bruger vores hænder til at tale?

Mit liv  | 

Vores hænder taler hele tiden. Faktisk taler hænderne ofte, før vi bruger vores sprog. Vi kan vise følelser med vores hænder både bevidst og ubevidst. Vi kan vise, om vi har det godt, eller når vi synes, nogen er rigtig dumme. Og så er der dem, der kun taler med deres hænder – dem der bruger tegnsprog, dem skal vi også blive klogere på i denne artikel

hånd, gestik, (Foto: Unsplash)
Tomlen op. Alt er godt, perfekt og helt i orden. (Foto: Unsplash)

Lidt akademisk viden om gestik

Den engelske forfatter Adam Kendon er meget populær for sine tekster om gestik og skrev i 1997 blandt andet en artikel om det. Vi bruger nogle gange vores gestik, før vi bruger vores sprog. Det kommer frem, når vi for eksempel kører hænderne rundt foran os, for at foregribe eller hjælpe os selv på vej hen til en pointe eller ytring. Så hjælper hænderne os med at formulere os og komme hen til afslutningen, hvis vi er kørt fast.

Bliv i næste uge klogere på:
Hvordan flirter han med mig uden ord?
Og flirtede jeg lige ubevidst tilbage?

Når vi taler sammen, men ikke kan se hinanden, bruger vi mindre gestik, hvorimod når der er meget larm, meget afstand, og det er svært at høre hinanden, tyr vi oftere til at ‘tale’ med vores hænder.

Fire gestusformer der relaterer sig til sprog

En forsker ved navn David McNeill har undersøgt forskellige former for gestus, som vi benytter i vores hverdag.

Den første kaldes ‘gesticulation’. Det er den, vi typisk bruger i forbindelse med hverdagssproet. Her benytter vi både hænder, arme, ben, fødder og hoved til at snakke med. Vi siger, vi sparkede til bolden og viser det med ben og fødder imens, vi nikker med hovedet, mens vi siger ‘ja’. Vi tager hovedet nedad, mens vi siger ‘øv hvor træls’, og vi laver en stor cirkel med armene, mens vi fortæller om en kæmpe stor is, vi spiste. Alt sammen for at hjælpe os selv på vej, og skabe fælles forståelse med vores modtagere.

Forskere siger, at længden på mænds fingre afslører længden på deres nedre dele. Det er måske værd at holde øje med næste gang, du er på date.

Sommetider bruge vi vores gestik til at afslutte vores sætning. Det begreb kaldes ‘speech-framed’. Der afslutter vi med gestikulationen, fremfor at sige noget. Det kommer eksempelvis til udtryk, når vi siger ‘han var bare så …’ og så tager vi vores pegefinger op til tindingen og kører den rundt, mens vi laver et fjollet ansigt. På den måde for vi signaleret, at han var skør. Den slags gestikulationerne bruger vi ofte, hvis der er noget, vi ikke vil sige højt, fordi det måske er for upassende.

gestik, hænder, kærlighed (Foto: Unsplash)
Der kan vist ikke være nogen tvivl om, hvad dette håndtegn betyder. (Foto: Unsplash)

Vores hænder og krop viser vores følelser

I forbindelse med vores tale benytter vi også det, der kaldes ’emblems’. Det er, når vi laver thumbs-up (tommel op) eller thumbs-down (tommel ned), når vi synes noget er godt eller skidt. Det kan være, når vi synes nogen er dumme i trafikken og giver dem en fuck-finger. Hvis vi er er ude at dykke eller snorkle, benytter vi ofte ok-tegnet, for at vise vi har det godt. Når vi er under vand, findes er iøvrigt en masse håndtegn, man skal kunne for at kunne gebærde sig. De lidt sjovere er dem, der viser hvilke dyr, man får øje på.

Vi oplever også gestikulation i det kulturelle liv. Vi kan se et teaterstykke uden replikker, hvor hele handlingen foregår lydløst. Vi kender det også fra populære stumfilm som Charlie Chaplin eller Mr. Bean. Vi bruger det også selv, når vi skal kommunikere noget gennem en rude, eller når vi leger gæt og grimasser. Prøv at tænk over næste gang, hvor fascinerende det egentlig er, at vi kan mime en kendt person, og vores holdkammerater formår at gætte rigtigt.

Det siges, at linjerne i vores hænder, kan fortælle os om vores liv, og at de er kroppens spejl. 

Det er fordi, vi har udviklet et fælles sprog med vores krop, vi kender de samme de samme betydninger for de ‘koder’, vi bruger, og vi lærer det allerede fra barns ben. Fordi vi ikke kan tale som helt små, må vi bruge vores krop til at kommunikere med, og den læring følger med os resten af livet og er meget brugbar.

hånd, gestik, (Foto: Unsplash)
En åben hånd der måske inviterer til at holde i hånd? (Foto: Unsplash)

Kommunikation via tegnsprog

Tegnsprog bliver brugt af døve til at kommunikere med andre døve eller hørerende medborgere, som forstår sproget. I tegnsprog benytter man meget sine hænder, men også lyde, mimik og bevægelser er i brug.

Tegnsprogsgrammatik er forskellig fra talesproget. Der er mange veletablerede regler, og det er muligt at benytte dårlig grammatik også på tegnsprog. For at konstruere et spørgsmål korrekt, skal man for eksempel benytte den rette øjenbrynsposition.

Mange tror, det er universelt, men det er det ikke. Det varierer fra land til land og faktisk fra region til region nogle steder, hvilket vil sige der faktisk findes dialekter på tegnsprog. For eksempel kunne man tro, at englændere og amerikanere havde samme tegnsprog, fordi talesproget minder om hinanden, men faktisk er kun 31 procent af tegnene de samme.

Vidste du, at hånden består 27 knogler. 

Det er meget almindeligt, at tegnsprogstalende har et ‘navnetegn’, så andre ikke behøver at stave deres navn med fingrene hver gang. Dette navnetegn præsenterer man tidligt for hinanden for at gøre kommunikationen nemmere.

Bliv i næste uge klogere på:
Kan man afkode folks følelser blot ved at kigge dem i øjnene?
Det kan du prøve ved Mind in the Eyes testen.

Hvert tegn på et sprog består ligeledes af fem forskellige komponenter: håndform, håndfladeorientering, placering, bevægelse og ansigtsudtryk. Ændrer man en af komponenterne, får tegnet en anden betydning. Eksempelvis kommunikeres forskellen mellem ‘god’ og ‘dårlig’ ved hjælp af den retning håndfladen vender. Tegnsprog er faktisk ikke et nyere fænomen. Det kan spores tusinder af år tilbage. Noget af det tidligste, man har fundet, er fra Platon i det 5. århundrede f.v.t.

Vores hænder er altså et meget vigtigt og klogt værktøj, som vi bevidst og ubevidst bruger dagligt, time for time til at udtrykke os med og gøre vores kommunikation med hinanden mere forståelig, det gælder både døve som hørende.

hånd, gestik, (Foto: Unsplash)
Det velkendte peace-tegn, der viser et ønske om fred og ro. (Foto: Unsplash)

Næste uges tema er: Forstå: Sådan taler du uden at åbne munden 

Læs også: 

#Sprogpsykologiforbegyndere · Forstå: Hvordan hænger tanker og tale sammen?

spiral, tanker (Foto: Unsplash)

Kilde: dansktegnsprog.dk

· Mere fra samme kategori ·