Læs også:

Close
snap snapchat mobil (Foto: Unsplash)

Psykolog: “Unge pigers salg af nøgenfotos chokerer ikke mig”

Nyheder  | 

Psykolog er ikke overrasket over historier om unge piger, der sælger fotos og videoer på Snapchat. Også nøgenfotos … I stedet advarer hun om falsk tryghed på mediet

Medier fortæller løbende historier om unge piger, der sælger fotos og videoer af sig selv på mediet Snapchat. Også nøgenfotos. Noget som mange er forargerede og chokerede over. Men ikke psykolog Anna Bjerre:

– I al den tid jeg har været psykolog, er dette noget, jeg har stiftet bekendtskab med. Jeg tror altid, man har eksperimenteret med sin krop og seksualitet. Det, som har ændret sig, er hastigheden, forklarer Anna Bjerre der også er direktør og stifter af www.girltalk.dk. En anonym chatrådgivning for unge piger.

anna bjerre girltalk (Foto: Privat)
Anna bjerre er ikke overrasket over debatten, der netop florerer nu. (Foto: Privat)

Anna Bjerres manglende forargelse betyder ikke, at hun synes, vi skal negligere det eller, at det er okay:

– Det, at det er naturligt for unge at eksperimentere, betyder ikke, at vi skal gemme det ind under det.

Snapchat giver falsk tryghed

Nettet gør det nemt og hurtigt at eksperimentere og netop dét, vækker bekymring hos Anna Bjerre:

– Jeg frygter, at de unge piger oplever en form for falsk tryghed, fordi billedet jo forsvinder igen på Snapchat, med mindre man tager et screenshot af det, og det tænker pigerne ikke over i nuet. Især fordi billederne på Snapchat jo ikke engang ligger i kamerarullen.

Men hvorfor gør pigerne det, er for mange et helt naturligt spørgsmål:

– Der følger en psykologisk gevinst med i form af anerkendelse, og så er det nogle hurtigt tjente penge, som kan være svære at undvære, når først man har fået blod på tanden, fortsætter Anna Bjerre og forklarer, at det også kan være svært for pigerne at stoppe, fordi ønsket bliver ignoreret med udtalelser som ”de jo har gjort det en gang før, så hvorfor kan de ikke gøre det igen”.

selfie pige mobil (Foto: Unsplash)
Snapchat giver falsk tryghed … (Foto: Unsplash)

Byttehandler

Det at sælge sig selv i en eller anden form kan hurtigt opfattes som manglende selvrespekt for uforstående. Til det siger psykologen:

– Jeg tror ikke, det stikker så dybt. Jeg tror mere, det er udtryk for en manglende stillingtagen til det. Det opstår uden, man helt har forholdt sig til det. For det er jo netop det der kan ske nemt på nettet.

Ligeledes tror Anna Bjerre heller ikke at pigerne opfatter sig selv eller deres kroppe som salgsprodukter:

– Jeg er ikke sikker på, at pigerne tænker det som at de sælger sig selv. Jeg tror mere, de ser det som en byttehandel, hvor de får det de gerne vil have.

Den skjulte skam

Og netop det, er jo et af kendetegnene ved ungdommen. Man tænker ikke så dybt over tingene eller konsekvenserne. Man er mest til stede i nuet. Men lige i disse situationer er det selvsagt problematisk ikke at tænke sig om.

pige mobil kigger tanker eftertænksom (Foto: Unsplash)
Anna forklarer også, at det handler om den ‘skjulte skam’. (Foto: Unsplash)

– Jeg tror, at mange af de piger, der sælger billeder og videoer, har svært ved at gennemskue konsekvensen af det. De tænker, at det er lige meget fordi, det ikke er en, de er fysisk sammen med. Men følelsen af at blive brugt eller misbrugt opstår først senere og sammen med den, vil der for mange sandsynligvis også opstå en skam over, at det er noget, de selv har indvilliget i at gøre. Og netop derfor kan det være ekstra svært at tale om det eller få det sagt til en voksen, forklarer Anna Bjerre og fortsætter:

– Der er selvfølgelig nogen, der slet ikke reflekterer over det overhovedet, men for mange, vil det være noget, der skal bearbejdes senere i livet. Følelsesmæssigt vil det være ligesom hvis de fysisk har været sammen med en, og de vil højst sandsynligt undre sig over hvorfor, de føler sig krænket eller misbrugt, når de selv har valgt at gøre det, de gjorde.

pige krop nøgen ansigt hånd (Foto: Unsplash)
Det kan starte helt uskyldigt og ende helt forkert … (Foto: Unsplash)

Tal sammen

Noget af det vi som voksne især skal huske er, at det er supersvært for de unge piger at tale højt om det. Pigerne vil frygte, at deres forældre bliver vildt sure og så sidder de igen alene med en masse følelser, som de skal håndtere.

Derfor er det så vigtigt, at pigerne taler om det, og at forældre også tager ansvar herfor.

– Det er enormt vigtigt at få talt om,, hvad det gør ved en og hvordan man kan komme ud af det igen. Man kan starte med at tale med de unge om, hvad der egentlig skal til før man sender et nøgenfoto. Der er jo meget stor forskel på om man er 12 eller 14 år og sender det til en tilfældig person, eller om man er en voksen moden kvinde i et etableret parforhold. Det er vigtigt at få nogle snakke om, hvor nøgenbilleder hører hjemme.

Forældrefælden

Men som enhver forælder ved, er det lettere sagt end gjort. Og det anerkender Anna Bjerre da også og siger selv:

– Den fælde som mange forældre falder i inklusive mig selv, er det med at vi gerne vil snakke med vores børn, men vi kommer i stedet til at fortælle dem, hvad de skal mene.

Man skal ikke starte en samtale med at sige ”Det der med nøgenbilleder, det ved i godt, man ikke må, ik?” Altså så er det bedre at starte med at tage udgangspunkt i nyheden og spørge ind til, hvad de tænker om det. Hvorfor det er forkert. Hvordan det er forkert, og hvad de tænker konsekvenserne er. Vi må aldrig berøve dem den læring der er i, at de selv når frem til erkendelserne. Det er bare rigtig svært, for som forældre vil vi så gerne give vores børn svaret, erkender Anna Bjerre.

messenger snapchat skype
Et uskyldigt digitalt kys … Hvad kan det ende med. (Foto: Pexels)

Skole-snak

Derfor håber hun også at lærerne for især udskolingsbørnene vil tage problematikkerne til sig og tale med de unge mennesker om det:

– Skolen er også et rigtig godt sted at tale om disse ting fordi der er grundlag for nogle snakke og nogle debatter på et mere overordnet plan.

Endeligt siger Anna Bjerre:

– Men det betyder ikke, at man ikke skal tale om det derhjemme for der er det også vigtigt, at man tør tage snakken.

GirlTalk

www.GirlTalk.dk er en anonym chatrådgivning for unge piger i alderen 12-24. Rådgiverne er selv yngre kvinder, der alle gennemgår en særlig uddannelse og løbende supervision. GirlTalk rådgiver årligt 6.000 piger i alderen 12-24 år.
GirlTalk en nonprofitorganisation, der forebygger mistrivsel blandt unge kvinder, De tilbyder en anonym chat, foredrag, samtalegrupper og individuelle psykologsamtaler – både til pigerne og deres forældre. Derudover har de også en rådgivning til voksne, der hedder #SeriøsRådgivning

anna bjerre girltalk (Foto: Privat)
Anna Bjerre er kvinden, der i sin tid startede GirlTalk. (Foto: Privat)

Anna Bjerre

Gift og mor til 6, hvor af den ene er bonus.
Cand.psych
Stifter og direktør i GirlTalk
Forfatter, foredragsholder med mere

Læs også:

Den første pige på GirlTalks livechat – 46 indlæggelser og 13 selvmordsforsøg

 

girltalk, christina blom, liv

· Mere fra samme kategori ·