Læs også:

Close
pige, sad, ked, kvinde

Den første pige på GirlTalks livechat – 46 indlæggelser og 13 selvmordsforsøg

Mit liv  | 

Lorenzen

Christina var den første der loggede på GirlTalk.dks livechat for 15 år siden. Det blev startskuddet på en lang proces for at komme igennem de mange traumatiske oplevelser, som de første mange år af hendes liv bød hende

GirlTalk.dk kunne i år fejre deres 15 års jubilæum. En stor dag der selvfølgelig skulle markeres for at hylde de mange kræfter bag GirlTalk.dk, der år efter år rådgiver, og hjælper piger ud af problemer og mod et bedre liv. GirlTalk.dk arbejder med missionen om at hjælpe piger og kvinder mellem 12 og 24 år, forebygge mistrivsel og styrke deres selvværd. Og alt det hjalp Christina. Hun var den første pige, der loggede på livechatten, da den åbnede for 15 år siden. Det blev til en lang rejse for hende. En rejse med GirlTalk.dk som sikkerhedsnet gennem en tid med gentagne indlæggelser og selvmordsforsøg, men som var startskuddet til at komme ud på den anden side.

Christina på 33 år, har mand, børn og et job hun er rigtig glad for. ja, hun er en lykkelig kvinde. Men for ikke mange år siden, var livet langt fra det trygge familieliv hun har i dag. Her afsluttede hun sit 11 år lange forløb med behandlinger i psykiatrien, som bestod af i alt 46 indlæggelser og 13 selvmordsforsøg.

girltalk, christina blom, liv
En i dag meget glad og smilende Christina. (Foto: Christina Lorenzen privat foto)

En svær start på livet

Christina voksede op alene med sin mor, som har været alkoholmisbruger, så længe hun kan huske tilbage. Hun følte sig meget ensom og efterladt til sig selv, og måtte vænne sig til moderens skiftende kærester. Hun følte aldrig, at hun havde den trygge base, som hun kunne se, at andre børn havde. Hvis hun skulle være sammen med veninder, skulle det være hjemme hos dem. Der var simpelthen for meget at forklare, hvis de skulle hjem til hende. Hun gik rundt med en følelse af at være forkert, og at hun ikke helt passede ind. For det er jo ikke normalt at vokse op med en mor, der drak, eller en mor der ikke var kommet hjem.

pige, sad, ked, kvinde
En barndom med en alkoholiseret mor var svær for Christina, der ikke følte sig forkert i forhold til andre børn. (Foto: Unsplash)

Fritidsinteressen der blev til en destruktiv glidebane

“Da hun ikke ligesom troede på mig, der var mit eneste håb for at nogen turde tro på mig, det var min mor og hvis ens mor ikke tror på det, så er der ingen der gør”, siger Christina.

Christina og veninderne kunne dog altid mødes til gymnastik, der var deres fælles fritidsinteresse. Men venindeforholdene var aldrig nogle virkelig tætte, hvor man overnatter sammen og ligger og snakker langt ud på natten.

Selvom fritidsinteressen gymnastik var et sted at mødes med veninderne, blev det også til et af de mest traumatiske oplevelser i Christinas liv. Fra hun var 15 til 17 år blev Christina misbrugt af sin gymnastiktræner. Senere fandt hun ud af, at hun ikke var den eneste, der var blevet misbrugt. De var i alt tre piger der på samme tid blev misbrugt.

– Da det startede, havde jeg det egentlig bare svært, så kan man sige, at så kom alt det destruktive bare oveni. Jeg synes det var svært derhjemme, og så blev jeg så misbrugt igennem halvandet år. Så kom der bare mere lort i rygsækken, hvis man kan sige det sådan.

Der skulle gå halvandet år, efter misbruget var stoppet, før hun sagde det til sin mor. Men hendes mor mente det var hendes egen skyld, hvis det hun fortalte var foregået. Derfor begyndte Christina at tro, at det var sådan at det forholdt sig, og at det var hende, der var noget galt med.

girltalk, christina blom, liv
Christina blev misbrugt som teenager, hvilket skubbede til de destruktive tanker. (Foto: MY DAILY SPACE)

En lang opslidende kamp i vente

Tanken om at det var hende, der var noget galt med, fulgte hende, og en lang opslidende kamp startede for Christina. Hun begyndte at skære i sig selv og få spiseforstyrrelser. Det var måder hun kunne kontrollere sin krop på, for alt indeni i hende var kaos. Smerten ved at skære i sig selv gjorde, at hun kunne fokusere på noget andet end sine tanker. Men selvom kampen skulle blive lang, var den første hjælp lige om hjørnet.

Stifteren af GirlTalk.dk, Anna Bjerre, havde holdt foredrag på Christinas skole et år forinden, omkring sine problemer med mad. Noget som Christina kunne trække nogle lighedspunkter fra til sit eget liv. Og da Anna sagde, at man kunne skrive en mail til hende, hvis man havde spørgsmål, gjorde Christina selvfølgelig det. De holdt kontakten over mail, og en dag fik Christina beskeden om, at Anna havde besluttet sig for at starte GirlTalk.dk.

Den 1. september for 15 år siden sad Christina foran sin bærbare computer – klar til at logge på livechatten. Hun var 18 år og flyttet til London for at blive au pair. Og også for at komme væk. Men hun havde hurtigt fundet ud af, at alle problemerne bare følger med.

– De frivillige på GirlTalk.dk var de første, jeg fortalte det til udover min mor, og de gav mig troen tilbage på, at det ikke var min skyld. Det havde en kæmpe betydning for mig, at jeg kunne være anonym, og at de frivillige selv havde valgt at være der for mig. Det var det eneste holdepunkt for mig i mange år, siger Christina.

pige, sad, ked, kvinde
Kampen for ændre synet på dig selv var lang og svær. (Foto: Unsplash)

Hjem igen og nedtur

“Havde jeg ikke haft det sikkerhedsnet, som GirlTalk gav mig, så er jeg sikker på, at jeg ikke var her i dag. Så havde jeg givet op for lang lang tid siden”, Christina.

Christina flyttede hjem igen til Danmark efter kun tre måneder i London. Hun blev indlagt på psykiatrisk afdeling, da hendes verden brød fuldstændig sammen. I de perioder hvor hun havde det aller værst, mistede hun lysten til at leve, hvilket gjorde at hun gentagne gange prøvede at tage sit eget liv.

– En af de dage, jeg overvejede selvmord, var dagen inden min 20 års fødselsdag. Jeg kan huske, at jeg tænkte ’enten bliver du 20 år i morgen, ellers dør du nu.’ For jeg magtede ikke mere, fortæller hun.

Samme dag loggede Christina på GirlTalk.dks livechat for at fortælle om sine tanker. Det lykkes de frivillige, at tale hende fra at tage sit liv, ved at overbevise hende om, at der altid er en anden udvej, og de rådede hende til at søge professionel hjælp for at få det bedre.

– Hver gang jeg havde chattet med dem, følte jeg, at jeg nu kunne klare lidt mere igen. Det var en livline for mig og en ventil, hvor jeg kunne lukke alt det ud, jeg ikke kunne sige i virkeligheden. Det gav mig tryghed, at det var de samme, jeg chattede med. De kendte min historie og ville gerne lytte til mig og prøve at hjælpe mig, siger hun.

pige, sad, ked, kvinde
Christina var den første der loggede på GirlTalk.dks chat, der senere kom til at danne et sikkerhedsnet for hende. (Foto: Pexels)

Christinas liv på kanten

Christina forsøgte flere gange at begå selvmord, men overlevede mirakuløst alle sine selvmordsforsøg. Men ved et af forsøgene var hun dog meget tæt på at miste livet. Hun havde udgang fra den psykiatriske afdeling, hun var indlagt på, og sneg sig på apoteket. Her købte hun en masser piller, som hun slugte, da hun kom tilbage til afdelingen. Hun blev lige akkurat fundet i tide af personalet på psykiatrisk afdeling og kørt på hospitalet, hvor hun på intensiv afdelingen i fire dage.

– Da jeg vågnede, kunne jeg ikke bevæge mig. Jeg kunne høre alt, hvad personalet sagde, men jeg kunne hverken snakke eller åbne mine øjne, så jeg kunne ikke give udtryk for, at jeg var der. Jeg husker bare, at jeg svagt kunne skimte lysglimtet fra hospitalslamperne, ellers var alt sort. Det var enormt skræmmende, og jeg glemmer det aldrig, siger hun.

Efterfølgende gik Christina i koma. Da hun vågnede igen var hun meget påvirket af episoden, hvilket blev et vendepunkt for hende og begyndelsen på mange år med forskellige behandlingstilbud og diætist. Det blev sidste gang, hun forsøgte at tage sit eget liv.

girltalk, christina blom, liv
Det sidste selvmordsforsøg og mødet med hendes nuværende mand blev vendepunktet for Christina. (Foto: MY DAILY SPACE)

Et lyspunkt i mørket

Christinas råd
Jeg sad på en lukket afdeling og fandt et citat som lød: Alt er kun en overgang, måske kun et øjeblik. Og det sagde jeg til mig selv hver dag. Det er kun en overgang, det bliver bedre på et eller andet tidspunkt, du ved bare ikke hvornår. Men det bliver bedre, du skal bare kæmpe for det. Man skal turde kæmpe, selvom det er pisse hårdt. 

Christina havde lige mødt sin nuværende mand Bo, da det næsten lykkes hende, at tage sit eget liv. Hun havde en kæreste i forvejen, men under indlæggelsen, havde hun kun hørt fra gennem nogle enkelte opkald. Men Bo hun lige havde mødt, havde både skrevet og ringet til hende. Han forstod ikke hvad der var galt og hvorfor hun ikke svarede på hans beskeder og opkald.

Da det kom til stykket, var beslutningen om hvem, hun skulle bruge sin tid med slet ikke så svær. Hun fortalte Bo, at hun havde det skidt, og hvad hun havde været igennem – en historie der måske for nogen kunne virke afskrækkende. Men Bo gav hende omsorg og opmærksomhed – noget som Christina havde længtes efter. Den dag i dag er Christina sikker på, at hun ikke ville have klaret det uden ham.

– Han ville mig virkelig og lyttede til, hvordan jeg havde det. Han kunne rumme mig, og derfor turde jeg godt åbne mig op over for ham. Han var virkelig god for mig og støttede mig hele vejen igennem forløbet, siger hun.

girltalk, christina blom, liv
Christina og hendes mand Bo. (Foto: Christina Lorenzen privat foto)

Den helt rette hjælp

Det sidste selvmordsforsøg og mødet med Bo gjorde, at hun endelig fik den helt rigtige hjælp – den hjælp hun havde brug for. Mange i systemet havde tidligere ment, at hun skadede sig selv for at få opmærksomhed. Men de måtte endelig erkende, at der måtte gøres noget. Hun fik derfor tilrettelagt et helt specielt forløb til, hvor hun var indlagt faste dage med terapi og møder med en psykiater og en diætist. På den måde blev hendes uger lige pludselig overskuelige og var til at komme igennem.

girltalk, christina blom, liv
Christina, hendes mand Bo og hendes to børn. (Foto: ChristinaLorenzen privat foto)

Et liv skal leves med minder

Christina er absolut en stærk kvinde. Viljestyrken til at ændre sit liv og det lille håb der har fulgt hende dybt indeni, har båret frugt. Vejen har været lang og svær, og hun har opgivet mange gange undervejs, så har hun alligevel kæmpet sig vejen ud af det. Gymnastiktræneren der misbrugte hende, og som førte hende længere ud på en destruktiv glidebane, er aldrig blevet dømt. Det er et faktum, hun i dag skal leve med blandt andre dårlige minder og oplevelser, hun har været igennem. Alligevel lever hun nu, takket være behandling og hendes mand Bo, på bedste og sejeste vis i dag, som en hel kvinde der er lykkelig i sit eget liv.

– Jeg har opgivet mange gange, selvfølgelig har jeg det. Jeg fik på et tidspunkt at vide af en psykiater, at jeg måtte indfinde mig med at det var sådan det var og der tænkte jeg bare nej fandme mig jeg skal ikke ende på en eller anden førtidspension og sidde og kigge ud af vinduet og se hvordan alle andres liv flyver forbi. Det vil jeg ikke. Så jeg har da haft en viljestyrke og inde bagved noget håb. For jeg ønskede ikke det skulle blive sådan. Men det er svært at finde vejen, når man ikke ved hvor den er.

Hendes mor er stadig den dag i dag i et misbrug, og Christina er sikker på, at hun føler en form for skyld. Gennem de mange år i terapi, har hun indset, at hun aldrig får den mor, hun gerne ville have haft. Men hun har fundet en måde, hun kan holde ud af have hende på i hendes liv, som den mor hun nu engang er. Men det har i den grad gjort et indtryk i forhold til hendes egen rolle som mor. Hun er blevet, det man vil betegne som en kærlig og omsorgsfuld hønemor.

girltalk, christina blom, liv
Christina med sin datter i en hyggelig stund. (Foto: ChristinaLorenzen privat foto)

Livet for Christina i dag

I dag afholder Christina foredrag på SOSU skoler, for dem der kommer til at møde piger som Christina ude i psykiatrien. Hun fortæller om hvordan hun oplevede systemet, og rådgiver dem til, hvad de kan gøre anderledes. Men vigtigst af alt nyder hun sit liv med familien.

– Nu vågner jeg og er glad om morgenen, fordi jeg har noget at stå op til. Det er som om, at brikkerne er faldet på plads, og at jeg er startet på en frisk. Jeg har fået den kernefamilie, jeg altid har ønsket mig, og jeg kunne ikke ønske mig det anderledes, siger Christina.

Selvom Christina har haft en lang rejse gennem psykiatrien med 46 indlæggelser og 13 selvmordsforsøg, så er hun fuldstændig ude på den anden side i dag. Hun har det godt i sit liv med job og familie og har fået livslysten tilbage – en drøm der er gået i opfyldelse.

girltalk, christina blom, liv
Christinas glade og smilende børn. (Foto: Christina Lorenzen privat foto)

Hvem er GirlTalk.dk

Statistikken taler for sig selv
19,5% af pigerne i alderen 15-24 år har overvejet at tage deres eget liv.

Hver 8. pige bliver udsat for kærestevold.

Over 50% af alle piger har lavt selvværd.

12% af de 15 årige piger føler sig ofte eller meget ofte ensomme.

GirlTalk tilbyder støttende samtalegrupper, anonym SMS- og chatrådgivning, psykologsamtaler og foredrag. Desuden er deres store indsats også at se og mærke på de sociale medier i form af Youtube, Podcast, Instagram og Facebook. Der arbejde handler om at hjælpe unge piger og kvinder igennem livet de udfordringer og valg, som vi møder på vores vej. Der er intet der er for stort eller småt at snakke om på GirlTalk – her er der plads til at tale om det hele – alt fra kropslige forandringer, problemer med forældre, lavt selvværd og ensomhed til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser.

For GirlTalk handler det om at lytte, spejle og rådgive pigerne til metoder til hvordan de kan håndtere det de finder svært. Og så kæmper de for at styrke pigerne i deres forbindelse med deres nære netværk og hvis nødvendigt, at de også kommer i kontakt med et mere professionelt netværk.

Girltalk.dk har omkring 150 frivillige engageret, hvoraf 125 er rådgivere samt 9 ansatte i sekratariatet og en frivillig bestyrelse. Hele ledelsen er psykologfaglig uddannet og har stor ekspertise på området. Alle de frivillige får undervisning, supervision og uddannelse, der sikrer, at de alle er kompetente til at arbejde med de unge piger.

 

Læs også: Direktør i GirlTalk: Unge glemmer, at de har værdi, selv om de er uperfekte

girltalk, girltalk.dk, girl talk, piger, kvinder, unge kvinder, sind, mental sundhed, psyke, angst depression, stress, ensomhed, hjælp ung, ungdom, spørgsmål rådgivning, chat, ser du godt ud?, anna bjerre, direktør, stifter, psykolog, sociale medier, selvværd, selvtillid, forventninger, pres, præstation, performance, danske,

· Mere fra samme kategori ·