Læs også:

Close
girltalk, girltalk.dk, girl talk, piger, kvinder, unge kvinder, sind, mental sundhed, psyke, angst depression, stress, ensomhed, hjælp ung, ungdom, spørgsmål rådgivning, chat, ser du godt ud?, anna bjerre, direktør, stifter, psykolog, sociale medier, selvværd, selvtillid, forventninger, pres, præstation, performance, danske,

Direktør i GirlTalk: Unge glemmer, at de har værdi, selv om de er uperfekte

Nyheder  | 

GirlTalk har været et frirum og en rådgivende støtte for piger og unge kvinder siden 2004. Nu har kvinden bag udgivet en bog til nutidens unge, som hun ser en stor usikkerhed og tristhed i. Hun håber, at bogen er med til at give unge troen tilbage på, at de er helt okay, som de er

At ungdommen altid har været en smule svær, udfordrende, til tider rigtig træls og fantastisk og udviklende er ikke noget nyt. At der er behov for nogen at tale med om tingene er heller ikke nyt.

Til gengæld er det nyt, hvor mange unge der føler sig ensomme, triste, ikke føler, at de er gode nok og slås med psykiske udfordringer som stress, depression og angst.

girltalk, girltalk.dk, girl talk, piger, kvinder, unge kvinder, sind, mental sundhed, psyke, angst depression, stress, ensomhed, hjælp ung, ungdom, spørgsmål rådgivning, chat, ser du godt ud?, anna bjerre, direktør, stifter, psykolog, sociale medier, selvværd, selvtillid, forventninger, pres, præstation, performance, danske,
Unge har masser af venner og sociale begivenheder. Alligevel føler de sig ensomme. (Foto: All Over)

Det billede kan Anna Bjerre godt genkende. Hun er psykolog og stifter og direktør i GirlTalk – en organisation, der hjælper piger og unge kvinder med at trives bedre med dem selv.

– Vi kan se nu, at mange af de unge, der kommer til os, for at få hjælp, er optaget af ting som: “Hvordan performer jeg? Præsterer jeg? Hvordan laver jeg et godt instagrambillede? Hvordan kan jeg verbalt klare mig godt? Hvordan bliver jeg smuk, populær, får 12-taller, medaljer og den rigtige kæreste og udseende?” De skal have styr på overfladen, men samtidig krakelerer de indvendigt, siger Anna Bjerre. 

girltalk, girltalk.dk, girl talk, piger, kvinder, unge kvinder, sind, mental sundhed, psyke, angst depression, stress, ensomhed, hjælp ung, ungdom, spørgsmål rådgivning, chat, ser du godt ud?, anna bjerre, direktør, stifter, psykolog, sociale medier, selvværd, selvtillid, forventninger, pres, præstation, performance, danske,
Anna Bjerre er psykolog, stifter og direktør i GirlTalk. (Foto: GirlTalk)

Læs også: Instagram er værst for unges psyke

En helt ny ungdomsgeneration

De seneste år er der kommet flere undersøgelser, der viser, at den nuværende ungegeneration er markant anderledes end tidligere generationer på både godt og ondt.

Undersøgelser viser også, at flere unge i stigende grad føler sig ensomme og slås med psykiske problemer. Der er også flere undersøgelser, der viser, at en af de største faktorer i forhold til unges psykiske velbefindende er smartphones og sociale medier.

Det er et billede, som Anna Bjerre kan genkende gennem sit arbejde med GirlTalk.

girltalk, girltalk.dk, girl talk, piger, kvinder, unge kvinder, sind, mental sundhed, psyke, angst depression, stress, ensomhed, hjælp ung, ungdom, spørgsmål rådgivning, chat, ser du godt ud?, anna bjerre, direktør, stifter, psykolog, sociale medier, selvværd, selvtillid, forventninger, pres, præstation, performance, danske,
GirlTalk har hjulpet piger og unge kvinder siden 2004. (Foto: GirlTalk)

– Der er sket rigtig meget med ungdommen inden for de seneste 20 år. Ja, bare inden for de sidste 10 år. Jeg kan ikke komme med en udtømmende forklaring, men vi kan se, at i takt med, at smartphonen er blevet en større del af vores hverdag, er der sket et mentalt skift i, hvordan vi allesammen, men særligt unge mennesker, er i verden, siger hun og uddyber;

– Angst var ikke hvermandseje for 10 år siden, men det er det ved at udvikle sig til i dag. Mange af de piger, vi taler med fortæller, at de ikke føler sig så lykkelige, som de burde. Der er et krav om at være lykkelig, for ideen er, at så er der ikke noget, der er svært i livet. Det hænger bare ikke sammen med det liv, de fleste af os kender, hvor man kan have gode og dårlige dage.

Læs også: Unge kvinder gør oprør på de sociale medier

Instagram, sociale medier, some, facebook, twitter, youtube, snapchat, unge, kvinder, mentale helbred, helbred, psyke, psykisk sårbar, sårbar, selvtillid, kropsimage, kroppen, kvindekroppen, undersøgelse, fomo, virkeligheden,
Nyt studie viser, at Instagram er det sociale medie, der er værst for unges mentale helbred. (Foto: All Over)

Anna Bjerre forklarer videre, at pigerne, der kommer til GirlTalk siger, at de føler sig forkerte, fordi de tror, at de skal være evigt lykkelige og glade, men bare ikke er det. 

– Pigerne fortæller, at de ikke føler, at det, de leverer udadtil hænger sammen med, hvordan de har det indvendigt. Det er som om, at kløften mellem de to poler er blevet større, fordi forventningen til, hvordan livet skal være har ændret sig. Der er stor fokus på at være lykkelig og at skabe sig et godt liv. Der er en ide om, at du kan bare gøre det, du vil, men hvis det ikke lykkes, så er det jo din egen skyld.

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Tristhed er en del af livet, men skal også gå over igen. (Foto: All Over)

Se også: HelseMatilde: Kvinder skriver til mig, at de hader mig

En helt anden ungdom

Siden 2004 har Anna Bjerre rådgivet piger, der har spørgsmål til følelser, tanker og krop, og alt det, der har med pigeliv at gøre. I starten skrev pigerne mails til iværksætteren.

– Det lyder som en istid siden, griner Anna Bjerre, inden hun uddyber:

– Computere var noget, man havde stående stationært derhjemme. De blev brugt på en anden måde. Pigerne skrev mails, eller også skrev vi sammen på messenger (MSN Messenger – som man brugte, længe før Facebook fandtes, red.).

girltalk, girltalk.dk, girl talk, piger, kvinder, unge kvinder, sind, mental sundhed, psyke, angst depression, stress, ensomhed, hjælp ung, ungdom, spørgsmål rådgivning, chat, ser du godt ud?, anna bjerre, direktør, stifter, psykolog, sociale medier, selvværd, selvtillid, forventninger, pres, præstation, performance, danske,
Smartphones og sociale medier har ændret måden, unge er sammen på, omgås hinanden og tænker på. (Foto: All Over)

Senere udviklede det sig til en chat, og i dag er GirlTalk en organisation, der har en chatportal, underviser på gymnasier og uddannelsesinstitutioner over hele landet, har samtalegrupper, 125 frivillige og 7.000 samtaler årligt. Det blev også til en bog i 2005, og senest her i 2017, hvor Ser du godt ud? er udkommet.

– I virkeligheden er den nye bog en omskrivning af den første. Den første bog skulle have et nyt oplag, så jeg læste den igennem, men det, der stod i den var ikke længere aktuelt. Da den første udkom i 2005 kaldte ungdomsgenerationen på noget andet end det den gør i dag. Når jeg taler med unge i dag, handler det mest om, at nogen siger til dem, at de er helt okay, som de er.

Se også: Kronik: Sådan hænger kropshad og Instagram sammen

Unge performer hele tiden

Du behøver ikke skynde dig. Du behøver ikke at erobre hele verden på en gang. Du behøver ikke være så pisse fucking special, og du skal slet ikke være det for hele verden. Husk, at der er nogen, der synes, du er fantastisk. Det ville Anna Bjerre ønske, at alle unge danskere vidste.

Ifølge hende fortæller de unge hun snakker med om en følelse af utilstrækkelighed. Den følelse kan Anna Bjerre sagtens forstå, og hun mener, at blandt andet den nye karakterskala er et godt eksempel på, hvordan unge måles, vurderes og præsterer anderledes i dag.

– Da jeg gik i skole og fik et ottetal, så viste jeg, at jeg kunne det, jeg skulle. Du startede nedefra og arbejdede dig op igennem karaktererne, alt efter, hvor god din præstation var. Du fik altså et ottetal, forklarer Anna Bjerre.

I dag foredrag for alle indre bys 4. Klasser om digital adfærd. #alleharbrugforenattalemed #duerværdifuld

Geplaatst door Girltalk.dk op donderdag 19 januari 2017

– I dag er det skruet sådan sammen, at du starter på et 12-tal, og for hver fejl, du laver, bliver din karakter dårligere. Du får altså ikke et 10-tal, men mister et 12-tal. Hele den måde at måle værdi som menneske på, har en kæmpe indflydelse på, hvordan mange unge vurderer sig selv i dag. Det har det i hvert fald hos dem, der kommer i GirlTalk.

Det er ikke kun på karakterskalaen, at unge vurderes anderledes end tidligere. Anna Bjerre forklarer, at en af hendes, GirlTalks og bogen Ser du godt ud?s fineste opgaver er at gøre verden lidt mindre, fordi alt andet omkring unge gør den større.

Læs mere: Negative tanker påvirker din hjerne og dit helbred

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Negative følelser i mild form er okay og en del af livet. (Foto: All Over)

– Med et enkelt klik har de adgang til hele verden og kan også blive dømt af hele verden. Før sociale medier spejlede vi os i klassekammeraterne. Nu følger hele verden også med. For rigtig mange bliver den ydre anerkendelse en vigtig måde at måle på, om de er en succes, fordi det kan måles i likes, kommentarer og interaktioner på ens opslag, forklarer Anna Bjerre.

Selvom likes var et relativt ukendt fænomen indtil for ganske få år siden, så mener GirlTalk-stifteren alligevel, at der har været en snert af det gennem de sidste mange år. Bølgen af coaching og selvrealisering var nemlig på sit højeste, da Anna Bjerre selv var 20 år, hun mener nu, at profileringen af sig selv, nu er kammet over og kan påvirke mange af nutidens unge negativt.

sociale medier, some, facebook,
Facebook har lagt site til en af de største mobbegrupper i Danmark: Offensimentum. (Foto: All Over)

Livet er blevet projektorienteret i sig selv, du skal ville noget, arbejde dig hen mod noget og have nogle ambitioner, ellers bliver der set ned på dig. Du kan ikke gå gennem et helt liv uden at skulle levere på en eller anden måde. Så det skal vi forholde os til, men for mange af de piger, som vi snakker med, bliver perfomance hele deres liv. De skal have de rigtige venner, den flotteste kæreste, de bedste karakterer og den mindste talje.

– Alle de her krav ville være nemmere at håndtere, hvis de unge kunne kigge på omverdenen og sige: “Det er for meget med alle de krav og forventninger”, men de tager det ind i dem selv. Det gør det hele værre, for den krig og det oprør, der gøres, foregår ikke kun mod omverdenen, men også mod dem selv, men på et ubevidst plan. Derfor er der nogen, der skal sige, at livet har værdi i sig selv. At du er noget værd, også selv om du ikke er glad hele tiden, har et vildt job, en høj løn og en fed bil, siger Anna Bjerre.

Læs også: Glitter, brystsvedsslynger og skededampere: 7 ubrugelige skønhedsprodukter til din krop

kvinder, træning, træn, fitness, kroppen, kvindekroppen, selvværd, idealer, kropsideal, samfundet, kæresten, venner, familie, pres, træningspres, kari traa, celebrate yourself, sundhed, mental sundhed
Nordiske kvinder føler sig pressede til at træne mere – presset kommer et rigtig trist sted fra. (Foto: All Over)

Relationer er vigtige

Danskere, der føler sig ensomme, er i stigende grad et emne, der er begyndt at optage den offentlige debat. Anna Bjerre oplever også ensomhed, blandt de unge piger og kvinder, hun snakker med i GirlTalk, og hun forklarer, at følelsen af ensomhed, for alle aldre, kan handle om, hvilke relationer vi indgår i, og kvaliteten af dem.

– Forbrugsmentaliteten er ved at påvirke måden, vi skaber relationer på. Det er ikke kun unge, også folk i 30’erne, 40’erne og opefter udtrykker, at de skal have fået noget ud af en relation, før den har haft værdi. Det er ærgerligt, for det vi glemmer er, at relationen har værdi i sig selv, og ikke kun så længe den tilfører os noget, fortæller Anna Bjerre.

Anna Bjerre forklarer, at det ikke er for at lyde pessimistisk. Hun møder mange unge med dybe relationer.

Men hun oplever også, at det pres, unge kan udtrykke at føle omkring deres egne præstationer, er de samme forventninger, de har til deres venskaber. De unge piger, som Anna Bjerre taler med kan godt føle, at deres venskaber er mere usikre, at de ikke må stille krav, og at de ikke må gøre ondt. Og det er følelsen af at skulle præstere i venskaberne, der kan være med til at styrke følelsen af ensomhed.

– Mange af de unge piger vi taler med, fortæller, at de har en masse venner og deltager i en masse forskellige begivenheder hele tiden, men samtidig føler de sig ensomme. De fortæller også, at de føler, at de føler, at de skal bidrage med noget, at folk skal have noget ud af at være venner med dem. Men nogle gange er vi jo også bare. Vi kan ikke være på hele tiden. 

Glade piger
Veninder og dybe relationer er gode for unge, men færre har dem. (Foto: All Over)

Anna Bjerre fortæller, at hun nogle gange snakker med pigerne om, hvad en ven er.

– Nogle af dem svarer, at en ven er en, man har det sjovt med. Det er dejligt, at man kan have det sjovt sammen, men der er jo mange forskellige mennesker, man kan det med. Det gør dem ikke nødvendigvis til gode venner, siger Anna Bjerre og uddyber:

– Det handler om at skelne mellem sine relationer, og finde frem til dem, der er rigtig gode venner, dem man skal passe på, dem der er gode for en og præger en på godt og ondt, og så dem, der “bare” er gode bekendtskaber, siger Anna Bjerre.

Se også: Klumme: Jeg har mere end én bedste veninde

Du er ikke alene

Hvad vil det sige at indgå i en relation, hvad er en god ven, hvad er en god kæreste, er det ok, at man ikke altid er oven på, og at man ikke bliver ved med at vågne op og være nyforelsket i den samme person gennem hele livet? Følelser, en selv og relationer ændrer sig gennem hele livet, men særligt i ungdommen, og det er ok.

Det arbejder Anna Bjerre og de mange frivillige i GirlTalk med at tale med de unge om. Bogen Ser du godt ud? er en del af det arbejde, og Anna Bjerre håber, den kan gøre en forskel for de unge, der har det svært med ungdommen i dag.

– Jeg håber, at de unge, der læser bogen, føler sig hørt, og at de ved, at de ikke er alene med de mange spørgsmål og tanker de sidder med. Jeg håber også, at de sidder tilbage med en følelse af, at der måske er noget om snakken, at de i virkeligheden er værdifulde, at de ikke er forkerte, og at det måske kan være med til at skabe en forandring.

Trænger du til nogen at snakke med? Du kan finde GirlTalk på deres hjemmeside, på Facebook og på Instagram.

veninder, hygge, pyjamas party, afslapning, grin, sjov
Husk, at du og dine venner er okay, også når I ikke performer. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·