Læs også:

Close
ferie strand sten rejse travel (Foto: Unsplash)

10 ting du som turist skal overholde

Rejser  | 

Kender du dem … Alle de der uudtalte reger og de mere høflige etiketter, som hvert land har. Hvis du skal ud at rejse, så læs lige med her, hvor du får en liste over 10 ting, du som turist skal overholde

Vi kender det alle, forventningens glæde. Et ny rejse, ferie og land skal opleves. Vi pakker i en ferierus og kan næsten ikke vente med at komme afsted. Men for at din ferie skal blive så god som muligt, så er det en rigtig god ide at sætte sig lidt ind i det land eller by’s regler og etiketter, som du skal besøge.

Det lyder måske ikke nødvendigt. Men der skal ikke meget til, før man kan komme til at dumme sig – eller i yderste konsekvens gøre noget ulovligt. Nogen ting er måske mere uudtalte, men det er dumt at komme på minus og ikke udvise respekt for det land og befolkningen, som man er gæst i. Og nogle regler eller love kan man nemt komme til at ignorere af ren og skær udvidenhed, og de kan rent faktisk ende med at koste penge og få en på kant med loven.

Her får du 10 regler, som er gode at kende …

fly, flyve, flystyrt, rejse, ferie
Læs disse ting før du skal på rejse. (Foto: Unsplash)

1. Godt fodtøj er vigtigt

Du ved det jo egentlig godt. Men at have det rigtige fodtøj med på en ferie kan være nærmest det vigtigste, du skal pakke. Altså udover pas … Fodtøj æder meget plads i en kuffert, så tænk dig grundigt om. HVAD skal du lave – HVOR længe skal du være der. Er der VARMT, skal du DANSE eller dyrke SPORT, GÅ meget … Og så videre.

Og, det kan faktisk også være forbudt ikke at have fodtøj på visse steder … Så ha’ altid et par clip clappere i tasken. Også hvis det værste der kunne ske sker, at du får en vabel, så er de din redning.

Høje hæle er gode, når der skal festes, eller du skal være pænt klædt på. Men du  kan faktisk rende ind i mere end en dum vabel, hvis du har højhælede sko på, for høje hæle kan faktisk også være ulovligt. Og, det er lige hvad det er i Grækenland, hvor det er ulovligt at have høje hæle på, når man er ude og se de historiske steder som Parthenon og Akropolis. Okay, måske er det heller ikke første valg i forhold til fodtøj der, men det kunne jo være man liiige ville gå en tur efter middagen.

I mange templer i Asien må du slet ikke have fodtøj på, og du bliver bedt om at tage dem af. Så clip clappere eller sneakers er gode og lette at komme i eller ud af. Og som også kan være med til, at du undgå forvredne ankler.

duer due venedig italien rejse (Foto: Unsplash)
Det er dumt og direkte ulovligt at fodre duer i Venedig i Italien. (Foto: Unsplash)

2. Lad vær med at fodre vilde dyr

Danskere er glade for dyr. Og hvem har ikke fodret en nuttet kattekilling eller fugl på en ferie … Men tænk dig om, også hvis du er ved vilde dyr. Her er det generelt bedst. at lade være, for man kan disrupte deres naturlige vaner og fordøjelsessystem ved at give dem det forkerte (eller for meget) at spise.

Endnu være kan det gå, hvis du er i Venedig, og måske synes det er synd for de mange duer på Markuspladsen og liiige vil give dem det sidste af din isvaffel. Det er nemlig ulovligt, og du kan få bøde for det. Sådan er det også i Wien. I San Francisco er der også lov omkring ikke at fodre fugle og egern i parkerne, og sælerne i Canadas havne er også forbudt at fodre. Så den helt nemme og ret enkle regel, hold dine snacks for dig selv, mens du kigger på dyrene.

3. Vær opmærksom på hvor du sætter dig

Når man er ude på de helt store vandre og turistture, hvor man går kilometer efter kilometer, kan man godt pludelig blive noget så træt og have brug for en siddepause. Men inden du sætter dig, så tænk dig lige om, for ikke alle steder er lige smarte at plante din trætte krop.

Sidder du for eksempel på ‘Den Spanske Trappe’, så kan du risikere at blive udvist af byen. Dette kan også ske ved mange andre historiske steder i byen – og faktisk også i andre italienske byer. I Venedig kan du få bøde for at sidde eller ligge dig ned på broer eller historiske monumenter. Så konklusionen er, er fusser og resten af kroppen træt, så find en bænk eller lille cafe og slå dig ned.

4. Ikke alle steder egner sig til at få en dukkert

Det er også en god ide at være påpasselig med, hvor du tager en dukkert. Du kan få virkelig bekostelige bøder for at tage en lille bitte dukkert i alle Roms berømte fontæner eller Venedigs kanaler.

Og selv i havene kan man måske komme til at overtræde regulativer. Heidi Klum fik engang en bøde på mange tusind dollars for at have svømmet i Blue Grotto på Capri.

Nogle gange er regler lavet for at passe på økosystemet og den fine natur og dyrelivet. Sådan forholder det sig også i New Zealand, der for nylig har indført forbud mod at svømme med delfiner på Bay of Islands. Så trænger du til at blive kølet ned og gerne vil tage en dukkert, så hellere spørg de lokale, før du gør noget forkert eller dumt.

strand sten klipper (Foto: Unsplash)
Tænk dig om, før du tager en dukkert. (Foto: Unsplash)

5. Husk altid din bluse

Det lyder måske dumt. Men husk altid din bluse. Du kan være et sted, hvor der er utrolig varmt, og hvor man mest har lyst til kun at gå rundt i bikini. Men har du altid en (ekstra) t shirt eller bluse på dig, så gør du ikke noget forkert.

For eksempel når du har svømmet kan du ikke regne med, at du alle steder bare kan gå rundt i bikini eller bikinitop. I byer som Barcelona (hvor der også er en del nudiststrande) kan du rent faktisk få en bøde for ikke at have bluse på.

Så ha’ altid en ekstra tør t shirt med i tasken, så gør du ikke noget forkert eller kommer i en dum situation.

6. Tænk dig om når du skal snacke og drikke

Man kan blive noget så sulten, når man er ude og udforske verden. Men tænk dig lige om, før du både drikker og spiser det lokale. Ja, selv det at tygge tyggegummi skal du også lige tænke over, for i Singapore er det rent faktisk ulovligt at tage tyggegummi med ind i landet, så tjek lige før du lander.

Og så er der vandet, som nogen steder kan drikkes og andre ikke. Og husk også isterninger oftest laves af lokalt vand. Er du i tvivl, så spørg de lokale.

I Rom er det forbudt at spise tæt på de store turistattraktioner, og du kan også få en bøde for at din mund rører drikkefontænerne rundt i byen.

Hverken spise, drikke eller sågar tygge tyggegummi er tilladt nær gamle historiske steder i Grækenland. Og så er der den lidt skøre – men SKULLE du overveje at tage svinekød med til Maldiverne eller andre store muslimske lande, kan det også ende med en bøde.

vand vandglas drikke (Foto: Unsplash)
Og husk over om du kan drikke vandet. (Foto: Unsplash)

7. Vær ekstra opmærksom på dine “specielle laster”

Det kommer selvfølgelig an på, hvad land du besøger. Men både hvad angår almindelig rygning og alkohol samt stoffer kan hvert land have forskellige restriktive regler derfor. Det er godt at vide.

Hvis du for eksempel tager snus eller ryger smøger, så kan der være lande, hvor det kan være svært at få disse – eller de måske koster forholdsmæssigt meget. Som eksempel koster en pakke smøger på Manhattan omkring 80-90 kroner. Og der er mange steder rundt om i verden, hvor rygning er helt eller delvist forbudt. Det samme gælder for alkohol, hvor man for eksempel kan få bøde for at medbringe alkohol til Maldiverne. Lige så billig alkohol kan være i visse lande, lige så svært at få kan det også være i andre. Så tjek det lige, før du tager afsted.

Også hvad angår stoffer som marihuana kan der være store forskelle fra land til land. Et land som Holland, som mange tror, at det er legalt i og “sælges alle steder”, er dette ikke korrekt, og det er faktisk ulovligt i det meste af Holland. Tager du meget eller stærk medicin, bør du også undersøge, hvad regler der er i det enkelte land.

ryge rygning cigaret smøg hash stoffer (Foto: Unsplash)Tænk lige nøje over dine “laster”. (Foto: Unsplash)

8. Tænk over hvad souvenirs du køber

Vi elsker at købe souvenirs og tage en lille bid med hjem fra de steder, vi har besøgt rundt om i verden. Det er hyggeligt og giver gode minder, når de pynter i vores hjem i Danmark. Det kan være alt fra fine postkort til nøgleringe – og her er alt tilladt. Men finder du fine skaller på strande, så er det faktisk også nogle steder ulovligt at tage disse med hjem – om det så bare er et par stykker. Det samme med en lille blomst eller anden vegetation og sten. Spørg for at være sikker.

Og mad som frugt og grønt og kød. De der eksotiske frugter, som du liiiiiiiiiiige vil vise veninderne derhjemme. Glem det – bare glem det.

Der går historier om et par der ville tage lidt sand med hjem fra Sardinien som fik fængselsstraf og en mand, der enten måtte vælge mellem at tage tilbage til Cornwall strand med et lille stykke sten eller betale en stor bøde. Men faktisk skal man bare holde sig fra det … For det er  DUMT at komme i sådan en situation.

9. Pas på metrokortet

I mange storbyer er metro en genial måde at komme rundt og se byen på. Det er billigt og nemt, og man kan få set meget mere af de store storbyer. Men husk, at selvom du køber en enkeltbillet (og ikke dags- eller ugekort), så skal billetten oftest vises, når du skal ud fra stationen igen. Har du fået smidt den væk, kan det ende med en dum, stor bøde. Så gem den i lommen. Just in case …

Første gang du tager metroen i byen, du besøger, så spørg dig frem og få gode råd til, hvad der smart i forhold til netop din ferie. Oftest er et kort til flere dage det smarteste og billigste, og en nem måde at spare mange penge på.

metro tog metrokort (Foto: Unsplash)
Pas godt på dit metrokort. (Foto: Unsplash)

10. Tørklædet der kan redde dig

Det fylder ikke noget i tasken. Men kan rent fastisk redde dig. For nogle steder skal man som kvinde bære tørklæde -enten på hovedet eller over skuldrene.

Desuden er det genialt, hvis du er blevet solskoldet på skuldrene, så kan det redde dig og de næste dage, der ellers kan blive en pinsel. Det er også smart, hvis du om aftenen ender med en lidt kold aften og fryser. Plus du måske gerne vil være lidt mere tildækket, hvis du går gennem bestemte gader. Tørklædet er din bedste ven – også i flyveren med aircondition – så er der for varmt – så er der for koldt. Og du  kan tage det over dig, hvis du vil tage en lur i flyet. MÅSKE på vej hjem fra vel skøn ferie.

Kilde: The Discoverer

Læs også:

Min storbysferie i Prag

 

prag tjekkiet rejse karlsbroen (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·