Læs også:

Close
illustration 'allerkæreste veninde'

Mette Korsgaard om veninder

Mit liv  | 

Veninder – vi elsker vores veninder. Oftest. Vi har talt med Mette Korsgaard, der netop har udgivet en bog om veninder, om det at have veninder

Bogen ‘Allerkæreste veninde’ er en lille fin sag, og den slags bog man kan give som veninde- eller værtindegave. Og som undertitlen siger, så er det bogen om kvinders vigtigste parforhold. DET forstår vi – og ja veninder er vigtige i vores liv. Men bogen skal du også have (og læse) selv.

Det særlige ved veninder tages under kærlig, morsom og alvorlig behandling af filmmagersken Mette Korsgaard, som blandt andet står bag ‘Min barndom i helvede’ og ‘Min umiodståelige mand’ og bogen, ‘Festskrift for halvgamle krager’, som blev en bestseller.

Det er en fin lille bog om Mettes egne venindeminder – alt fra de unge år til voksenlivet. Både de gode og mindre gode. Den er fyldt med kloge og interessante ord og tanker. Veninder er vigtige men kan også være svære at have i ens liv. ‘Allerkæreste veninde’ koster 129,95 kroner og kan købes her saxo.com

allerkæreste veninde mette korsgaard (Foto: MY DAILY SPACE)
Sådan ser den lille fine bog ud … (Foto: MY DAILY SPACE)

Vi fik en snak med Mette om både hendes holdning, erfaring og opdagelser omkring veninder. Svar og tanker som vi alle – ung som gammel – kan bruge og reflektere over. Mette Korsgaard er dokumentarist og forfatter til flere bøger, og så er hun kvinden bag den prisvindende dokumentar ‘Min barndom fra helvede’ om Lisbeth Zornigs opvækst.

Hvad betyder veninder for dig?

De er vigtige for mig, fordi det føles trygt at have en eller flere veninder at læne sig op ad. Jeg har både søstre, mand og børn, som jeg elsker, men en veninde kan noget særligt. Hun kommer udefra, hun er der frivilligt, fra en anden familie, måske et helt andet miljø og jeg kan spejle mig i hende værdier og holdninger og vice versa.

Vi kan udvikle os sammen. Indenfor filosofien siges det, at der er intet, der kan udvikle dig som menneske som relationer venner imellem. Skrot selvhjælpsbøgerne og tal med din(e) veninde(r) i stedet.

mette korsgaard (Foto: Anne Mortensen)
Mette Korsgaard har skrevet en fin og vedkommende bog om veninder. (Foto: Anne Mortensen)

Er der noget som du her voksen vil anbefale yngre kvinder at være opmærksomme på?

Tag dig selv og dine veninder alvorligt. Prioriter dine veninder. Det vil sige, at du ikke skal spilde din tid på en veninde, som du ikke er glad for. Hvis du kan huske, at du har været glad for hende engang, så prøv at tage en snak med hende om, hvad der er sket, hvad var I glade for hos hinanden tidligere? Hvad er dit problem nu? Er det noget I kan løse sammen?

I perioder kan den ene have mere brug for den anden, så husk også at være tålmodig og støttende. Men på den lange bane skal forholdet balancere. Det er en gensidig frivillig relation. Det er det smukke ved det, når det lykkes.

pige natur mark hår (Foto: Unsplash)
Husk at tænke over det med veninder, når du er yngre … (Foto: Unsplash)

Kan man stole på veninder?

Som udgangspunkt skal man jo kunne stole på sin veninde og have tillid til, at hun vil en det bedste. Ellers er det bare om at komme ud af den relation. Veninder bliver ind imellem beskyldt for at være særligt hårde ved hinanden.

Men hårdt behøver jo ikke være dårligt. En betydningsfuld relation kan ind imellem slå gnister, fordi man netop tager forholdet alvorligt og ikke bare smutter, når der er en eventuelt konflikt Men med åbenhed, gensidig interesse og nysgerrighed efter at forstå den andens perspektiv, så kan veninderelationen overleve næsten alt.

Hvad tænker du om venindeskabets dna?

Mennesker har brug for fællesskaber – at være noget for hinanden. Det er veninder som regel virkelig gode til. Veninder kan lytte til hinanden i timevis, tale sammen, fortælle og betro. Veninder kan vi grine og græde med, hjælpe og få hjælp af. Alle disse helt elementære menneskelige nødvendigheder er venindeskabets grundelementer.

nytårsfortsætter, nytårsfortsæt, venner, familie, kvalitetstid,
Der er ikke noget, der kan gøre din dag og humør bedre end dine veninder, venner og familie. Men nogle gange kan det bare være svært at finde tid. Sørg for at lav faste aftaler, så I har et fast holdepunkt i jeres travle hverdag. (Foto: Pexels)

Hvad er det mest overraskende, du fandt ud af i forskningsresultaterne?

Vi er åbenbart ikke særlig opsøgende, når det gælder om at finde en god ven(inde). Det er meget tilfældigt, hvem vi bliver venner med. Forskere har fulgt nogle unge studerende fra deres første dag på et universitet og et år frem.

Den første dag kendte ingen hinanden, og de fik hver et nummer, som afgjorde, hvor de skulle sidde i undervisningslokalet. De pladser skulle de beholde hele året. Den første dag skulle de hver især præsentere sig for de andre. De skulle en efter en rejse sig op og fortælle om sig selv. Herefter skulle alle anonymt skrive, hvem de umiddelbart fattede mest interesse for på holdet. Hvem de kunne tænke sig at lære nærmere at kende.

Da året var gået, skulle de hver især fortælle, hvem de så var blevet venner med, og hvem de i det hele taget omgikkes mest. Det viste sig, at placeringen i lokalet havde større indflydelse på, hvem de blev venner med – end interessen. Altså de blev overvejende bedst venner med dem, der sad tættest på.

Kan man undvære veninder?

Jeg vil være ked af at undvære en veninde. Men jeg havde en periode, da jeg var omkring 18-20 år, hvor jeg ikke havde tætte veninder. Jeg boede sammen med nogle drenge og brugte ikke ret meget tid sammen med andre jævnaldrende piger. Det var et savn.

Mange venskaber starter, når man er ung. (Foto: unsplash)
Veninder gennem hele livet – forhåbentligt … (Foto: unsplash)

Eller hvis man har en fantastisk mand og ikke “mangler”?

Det er klart, at når man er nyforelsket, så kan det umiddelbart forekomme overflødigt at have veninder. Men en nyforelskelse varer ikke evigt, og når du måske oven i købet bliver træt af den fantastiske kæreste, så fortryder du, at du ikke passede på din(e) veninde(r) og prioriterede dem/hende.

Har et par gode råd i forhold til at bevare veninder?

Min gamle moster skrev i min poesibog, da jeg var barn: Vær mod andre som du ønsker at andre skal være mod dig.

Den læresætning kan måske lyde lidt gammel og slidt, men den er almengyldig og klog. Den dækker det hele, synes jeg.

Veninder skulle gerne holde hele livet. (Foto: Unsplash)
Veninder på godt og ondt … (Foto: Unsplash)

Fuldfør sætningerne:

Min værste venindeoplevelse var … nok da en veninde åbenlyst lagde an på min kæreste, mens jeg var tilstede. Hun var fuld, så det allerværste var, at hun ikke sagde undskyld dagen efter.

Jeg elsker når mine veninder … bliver tydeligt glade når vi ses.

Dette ville jeg gerne have gjort om ift. veninder … jeg ville ønske at jeg var bedre til at fortælle en veninde, hvordan jeg havde det, da venindeskabet begyndte at blive svært.

allerkæreste veninde mette korsgaard citat (Foto: MY DAILY SPACE)
Et lille fint citat at slutte af med … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også:

Sådan slår du op med en veninde

 

pige piger blomster veninder (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·