Læs også:

Close
smil mund læbestift pige glad (Foto: Unsplash)

Tandlægens råd til sundere tænder og flere smil i hverdagen

Sundhed  | 

Et stort smil smitter nemt og kan sprede glæde. Men det kræver selvtillid at vise sine bisser frem. Her giver vi dig råd til sundere tænder og ikke mindst til flere smil i hverdagen

En ny undersøgelse viser, at danskerne forbinder en god mundhygiejne med at kunne smile stort uden bekymringer, men alligevel vælger mange at springe tandbørstningen over i hverdagen. Ifølge tandlæge Britt Lilja kræver det blot små ændringer for at opnå et sundere smil. Du kan læse tandlægens bedste råd lige her.

Det er særligt unge mellem 18-24 år, hvor tandbørstningen glipper, og næsten halvdelen kan finde på at skippe en tandbørstning mindst én gang om ugen. (Foto: Unsplash)

1. Råd: Gør tandbørstningen til en vigtig del af din daglige rutine

Tandlæge og klinikchef hos ‘Østerbro TandlægeCenter’ Britt Lilja fremhæver, at tandbørstningen bør udgøre en vigtig del af ens daglige rutine. Ved at inkorporere en effektiv tandbørstning dagligt er man med til at forebygge alvorlige tandsygdomme. Der er ikke et nødvendig antal af gange, man bør børste tænder dagligt. Britt Lilja understreger, at det især handler om, hvor grundig man er.

“Det er enormt vigtigt at børste sine tænder helt rene. Det er dog bedre at børste tænderne én gang grundigt end to gange overfladisk.” 

Flere mænd (26%) end kvinder (20%) kan finde på at springe en tandbørstning over ugentligt. (Foto: Unsplash)

2. Råd: Investér i en elektrisk tandbørste

Ifølge en undersøgelse bruger 60% af danskerne en almindelig tandbørste, mens 40% foretrækker den eldrevne version. Den elektriske tandbørste er ifølge Britt Lilja mere effektiv og særligt er en god hjælp i hverdagen, hvis man har en tendens til at børste for overfladisk med den almindelige tandbørste.

“Når man børster tænderne helt rene over en periode, udsulter man bakterierne og kan derved undgå belægninger og tandsygdomme.”

Det er blot 40% af danskerne, der foretrækker en elektrisk tandbørste. (Foto: Unsplash)

3. Råd: Tyg sukkerfri tyggegummi

Når det gælder om en hurtigt gang tandpleje på farten, så benytter mere end hver tredje sig af et tyggegummi. Kun 28 procent af danskerne vælger at tage tandbørsten med i tasken. Britt Lilja påpeger, at tyggegummi rent faktisk godt kan være en hjælp til vejen mod sundere tænder.

Sukkerfrit tyggegummi kan have en positiv effekt ved, at det kan fjerne madrester på tyggefladerne samt øger spytproduktionen og genoprette PH-værdien i munden.

Særligt anbefaler Britt Lilja tyggegummiproducenten V6, der sammen med tandhygiejnespecialister fra Oral B, har udviklet et sukkerfrit tyggegummi, som blandt andet indeholder fluor, der kan hjælpe til at beskytte tænderne.

“Dog er det vigtigt, at tyggegummi ikke erstatter tandbørstning. Hvis man oplever mundtørhed, som kan give huller i tænderne og paradentose, kan det dog være særligt gavnligt.”

Sukkerfrit tyggegummi kan hjælpe til sundere tænder. (Foto: Unsplash)

4. Råd: Indfør en særlig ‘sukkertid’

De fleste har en ‘sød tand’ – men det er der bestemt ikke noget galt med fastslår Britt Lilja. Hun råder dog til at indføre en særlig ‘sukkertid’, hvor man får lov til at give den gas med bolsjer og chokolade i stedet for at snacke det i løbet af dagen. Grunden til dette er, at hvis tænderne bliver udsat for sukker mange gang i løbet af en dag, så er der større chance for at danne huller, da tænder konstant ligger i syre fra de søde sukkersager.

“Det er bedre at få det hele ind i munden på én gang, og så kan man smile stort resten af dagen.”

Danskerne forbinder en god mundhygiejne med at kunne smile stort uden bekymringer. (Foto: Unsplash)

 

Kilde: Mondelez Danmark

Kilde: V6 og Mindshare Danmark

Læs også: Fem gode tips til et roligere sind

strand sand zen ro havet sen (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·