Læs også:

Close
allergi snottet pudse næse syg influenza (Foto: Pexels)

Er det allergi eller coronavirus?

Sundhed  | 

Hvis du har allergi eller astma, så er der god grund til at læse med her for at kunne skelne mellem COVID-19 symptomer og andre symptomer. På denne måde kan du slippe af med dine bekymringer

Det er en stressende tid, og enhver kilden i halsen eller nys kan udløse endnu mere ængstelse for den nye coronavirus. For mennesker der døjer med allergi eller astma kan denne bekymring begynde at fylde mere og mere, da dé symptomer de oplever, kan være et tegn på COVID-19.

Hvis du har allergi eller astma, er der nogle ekstra forholdsregler, du bør skrive bag øret for at mindske din risiko for at blive smittet. Her får du, hvad du har brug for at vide.

Allergier kontra coronavirus-symptomer

‘Mens sæsonbestemte allergier og coronavirus har nogle symptomer tilfældes, inklusive åndenød og muligvis nogle hoste, er der dog visse tydelige tegn, hvilke kan skelne den ene fra den anden’ –  Theresa Bingemann, som er allergi- og immunologisk specialist og lektor ved University of Rochester Medical Center.

‘Du kan forvente flere symptomer ved luftvejene, når man er smittet med coronavirus. Og feber er dét symptom, som adskiller allergi og corona mest, fordi du slet ikke oplever feber ved allergi. Mange dokumenterede tilfælde af COVID-19 har været forbundet med temperaturer på 38 grader og højere. Intet er 100 procent sikkert, men i de fleste tilfælde (af coronavirus) er der feber’ – Purvi Parikh, som er allergolog og immunolog hos Allergy & Asthma Network.

Kløe er slet ikke forbundet med COVID-19, tilføjede Parikh, og det er vigtigt at huske er, at ‘coronavirus kan spredes fra person-til-person, hvor allergi ikke kan’. Der er også forskel på varigheden af ​​symptomerne.

‘Coronavirus kan vare et par uger, og allergier kan vare længere end det’ – udtaler Parikh og understreger, at nogle mennesker lider af allergi året rundt.

En måde at holde jævnligt øje med dine symptomer på er at huske dine tidligere oplevelser med allergi.

‘Overvej hvordan dit tidligere allergimønster har foregået. Hvis du typisk oplever allergi om foråret, kan du nok også forvente at din næse også løber til dette forår’ – Bingemann.

influenza snot snottet papir serviet (Foto: Pexels)
At have høj feber er et af de væsentligste symptomer på coronavirus. (Foto: Pexels)

Har mennesker med allergi eller astma højere risiko for coronavirus-smitte?

Det er desværre svært at sige med sikkerhed. Selvom der ikke er direkte tilstrækkelige undersøgelser af disse specifikke tilfælde, mener eksperter, at betændelse og kompromitterede luftveje øger folks risiko for infektion.

Fra epidemiens begyndelse er det blevet frarådet at røre sig selv i ansigtet. Hvilket er problematisk, da allergisymptomer indebærer kløende øjne og løbende næse, hvilket kan modarbejde ønsket om ikke at røre vores ansigter.

‘Jo mere du rører ved dit ansigt, desto mere sandsynligt er det, at du får en eller anden form for virus’ – udtalte Parikh og understregede, at ud over coronavirus, er influenza og forkølelse begge mulige lidelser, man kan få overført ved at berøre ansigtet.

Desuden udtaler Parikh, at mennesker med allergi kan være mere modtagelige, ikke kun fordi de gnider både næse og øjne, men fordi deres næse, hals eller lunger allerede kan være betændte, hvilket sætter dem i en højere risiko for infektion.

‘Allergier involverer luftvejene, bihuler og lunger, hvor coronavirus har en tendens til at påvirke lungerne. Så at få allergierne under kontrol vil gøre det mindre sandsynligt at blive smittet med coronavirus’ – Parikh.

ekspert forsker forskning læge corona (Foto: Pexels)
Eksperter mener, at betændelse og kompromitterede luftveje øger folks risiko for infektion.(Foto: Pexels)

Forebyggende foranstaltninger, som er værd at følge

Alle skal overholde anbefalinger, der lyder fra Sundhedsstyrelsen og regeringen – inklusiv social distancing, at vaske hænder ofte og holde afstand i supermarkederne.

Personer med allergi eller astma kan tage ekstra forholdsregler. Det er usandsynligt, at man som allergiker vil være i stand til helt at afstå fra at røre ved sit ansigt, men der er måder hvorpå, du kan gøre det mindre eller mere ansvarligt.

Du bør for eksempel ‘bruge en serviet til at tørre næse og nyse i dit ærme i stedet for din hånd for at minimere smittefaren’ – Bingemann.

At pleje og holde øje med dine allergier og astma er også et virkelig vigtigt trin i at kunne reducere din risiko for infektion.

‘For mennesker der har allergi, skal de sørge for at behandle dem. Hvis de behandler dem, og holder dem nede, vil de også røre mindre ved deres ansigter. Der er på nuværende tidspunkt ikke tid til at holde tilbage med medicinen’ – Bingemann.

covid-19 corona virus cover (Foto: Pexels)
Som borger, kan det være vanskeligt at skelne mellem influenza og COVID-19. (Foto: Pexels)

Det samme gælder for dem med astma.
‘Den bedste forebyggelse af en astma er, at folk tager deres medicin som ordineret’ –  fortsatte Bingemann.

‘Hvis du har dine allergier eller astma under kontrol, har du mindre sandsynlighed for at få en infektion. Folk med astma, der altid har deres ‘controller-medicin’ på sig, er mindre tilbøjelige til at have et astmaanfald.’ – Parikh.

Mens allergisæsonen nærmer sig, er det vigtigt at huske, at der dertil følger influenza. Parikh og andre eksperter anbefaler, at alle får sig en influenzavaccine, som er en vaccine, der beskytter mod influenza – især dem med astma.

‘Det kan være vanskeligt at skelne mellem influenza og COVID-19’ – udtaler Parikh. Så det er absolut nødvendigt at sænke risikoen for influenza. ‘Det er mindre sandsynligt, at du overvælder sundhedsvæsenet. Vi er nødt til at spare ressourcer til dem, der er berørt af udbruddet, da COVID-19 endnu ikke har en vaccine’.

Der er ting, du kan gøre for at mindske din og andres risiko for smitte, herunder pleje af aktuelle forhold heraf allergi og astma og sørge for at få influenzavaccine.

Som Bingemann udtrykte det – ‘Jeg tror, ​​at det nogle gange hjælper med at huske på, hvad vi rent faktisk kan kontrollere’.

Læs også: Drik kakaomælk med god samvittighed

kakao, kakaomælk, sundhed, drikke

Kilde: huffpost.com

· Mere fra samme kategori ·