Læs også:

Close
Økonomi, opsparing, penge. (Foto: Unsplash)

6 gode råd til at bygge en solid opsparing

Økonomi  | 

Hvor kedeligt det end kan lyde, så er det bare essentielt at have styr på økonomien. Plus på kontoen giver frihed og ikke mindst ro i hverdagen. Læs med og få 6 gode råd til, hvordan du bygger en solid opsparing ved at sætte din økonomi i system

Alle bør have en opsparing, hvad end den er stor eller lille. I en hverdag fyldt med udgifter kan det være uoverskueligt at vide, hvor man skal starte eller slut. Derfor giver vi dig 6 simple råd, til at komme i gang, med at få sparet op.

1. tip: Få lagt et budget

Først og fremmest er det altafgørende at lægge et budget for din økonomi, så dit forbrug ikke overstiger din indtægt. Her er det vigtigt, at du ikke mindst er realistisk, og dermed tager stilling til, hvad du synes er vigtigt at bruge penge på i din hverdag.

På baggrund af disse overvejelser, har du de bedste forudsætninger for at lægge et budget, hvor der er plads til en ‘opsparingspost’. Ved at få lagt et budget vil du opleve stabilitet i din økonomi, og ikke mindst en opsparingskonto, som vokser måned for måned.

Økonomi, opsparing, penge. (Foto: Unsplash)
Få styr på dit budget og lav en ‘opsparingspost’. (Foto: Unsplash)

2. tip: Sæt din opsparing i system

Du bør have to slags opsparingskonti. Opret en konto til store uforudsete udgifter – det kan være alt for en ekstra stor tandlægeregning, eller hvis noget går i stykker og skal repareres. For at få en stabil økonomi er det et must med en opsparing til uforudsete udgifter. Det er vigtigt at du beslutter dig for, hvor mange penge der skal stå på denne konto.

Derudover er det også essentielt at have en mere langsigtet opsparing med et konkret mål i sigte. Det kan være alt fra den store drømmerejse, til køb af ejerbolig. Sæt deadlines for, hvornår du vil have sparet et bestemt beløb sammen. Dette kan hjælpe dig til at nå din mål og ikke mindst forhindre, at opsparingen bliver anvendt til ting, der ikke var tiltænkt.

Økonomi, opsparing, penge. (Foto: Unsplash)
Det er vigtigt både at have en opsparingskonto til uforudsete udgifter og en til mere langsigtet mål. (Foto: Unsplash)

3. tip: Gør opsparing til en vane og opret faste overførelser 

Det er altafgørende at flytte sin opsparing væk fra sin lønkonto og over på en konto, der kun er dedikeret til opsparing. Dernæst handler det om at gøre opsparing til en vane. Med udgangspunkt i dit månedlige budget, kan du oprette en fast kontooverførelse, så der hver måned går penge direkte ind på din opsparingskonto. På den måde bliver det nemt og ukompliceret at huske at få sparet op. Start med at sætte et lille beløb af og husk på, at lidt er bedre end ingenting.

Økonomi, opsparing, penge. (Foto: Unsplash)
Nemt og ukompliceret – opret en fast overførsel til din opsparingskonto. (Foto: Unsplash)

4. tip: Visualiser dine mål

Tal på en konto kan nemt gå hen og blive en anelse umotiverende og kedeligt. Derfor kan det hjælpe at visualiser dine mål og drømme. Tag et billede af det du er i gang med at spare op til, og hæng det på dit køleskab eller et andet sted i huset, hvor du ofte ser billedet. På den måde bliver du hele tiden mindet om, hvad du sparer op til, og har dermed bedre forudsætninger for at  modstå de “købe-fristelser” som du kan møde på din vej.

Sommer, sommerferie, planlæg, drink, drinks, ferie, sommer. (Foto: Unsplash)
Måske drømmer du om at bruge din opsparing på en eksotisk ferie med palmer? Print billede ud, og sæt det på dit køleskab. (Foto: Unsplash)

5. tip: Tjek muligheder for et bedre afkast

Hvis du en årrække har været rigtig god til at spare op, kan en ide være at undersøge mulighederne, for at få et bedre afkast på dine investeret opsparingspenge. Ved at overveje dette, kan du på en meget nem måde, uden for meget arbejde, tjene penge på at have en opsparingskonto. Husk blot på, at du skal være risikovillig, da et afkast også kan udgøre et underskud.

Økonomi, opsparing, penge. (Foto: Unsplash)
Ved at få et større afkast kan din opsparing vokse. (Foto: Unsplash)

6. tip: Benyt dig af hjælpemidler

Hvis du synes, at det hele godt kan lyde meget uoverskueligt at starte med, er det altid hjælp at hente hos diverse eksperter eller ved en smart økonomi-app. Den rette app kan være et hjælpemiddel til dig, som ønsker et visuelt og økonomisk overblik.

Her fremlægger vi et udpluk af de bedste økonomi-apps, som på hver deres måde, kan hjælpe dig og din økonomi på vej til at få opbygget en solid opsparing.

Spiir – Appen anvender dine data fra din netbank, og hjælper dig med at få et detaljeret overblik over dine regninger, din indkomst og ikke mindst dit forbrug. Spiir er til dig som vil have overblik og styr på dit budget og opsparing.

Weekly – Er en app der bidrager til at opdele dit forbrug efter uger. På den måde får du overblik, så du også har penge sidst på måneden. Jyske Bank står bag appen og har skabt en “har jeg råd-knap”, som er med til at give dig økonomisk vejledning i op til fem uger frem.

Lommebudget – Er på en grafisk måde med til at vise dit forbrug. I Lommebudget kan du oprette et budget, indtaste dine indkøb og dermed dele dit forbrug op i luksusvarer og nødvendigheder. Appen er produceret af Penge- og Pensionspanelet og  illustrerer på en grafik og overskuelig måde, hvor din penge bliver brugt og, hvor meget du kan spare op.

Økonomi, opsparing, penge. (Foto: Unsplash)
Det handler om at finde den app, der fungerer bedst for dig. (Foto: Unsplash)

 

Kilde: Råd til Penge

Kilde: credi.dk

 

Læs også: Sådan finder du et billigt forbrugslån

Sparegris penge money gris opsparing spare

· Mere fra samme kategori ·