Læs også:

Close
Sparegris penge money gris opsparing spare

Sådan finder du et billigt forbrugslån

Økonomi  | 

Det er dyrere at vælge et lån uden sikkerhed end med sikkerhed. Men det er stadig muligt at finde et billigt forbrugslån. Her er tips til, hvad man skal gøre

Normale priser og beløb

I dag er der flere långivere, der kan tilbyde et billigt forbrugslån, både til de store som små indkøb. Normalt kan du få lån fra 5.000 – 400.000 kroner. De billigste mulige lån ligger med årlige omkostninger i procent omkring 6,3%.

Årlige omkostninger i procent er et godt til at sammenligne forbrugslån med. I dette tal er både inkluderet oprettelsesgebyr, løbende gebyrer og renteudgifter. De årlige omkostninger i procent kan dog komme helt op på 50% hos nogle banker, så det er vigtigt, at man overvejer flere muligheder.

finansiering lån computer arbejde skrivebord (Foto: PR)
Undersøg før du endelig tager et lån. (Foto: PR)

Kaldes også lån uden sikkerhed

Forbrugslån kaldes også lån uden sikkerhed. De bruges ofte til forbrug som rejser, ferier eller indkøb af større ting. Under kategorien forbrugslån hører også lån til hårde hvidevarer, elektronik, møbler, tandlæge, dyrlæge eller håndværkere eller uventede udgifter, der kan dukke op, og som man ikke har råd det. Andre navne som dækker over det samme kaldes kviklån, SMS lån, mikrolån og minilån.

Hos nogle låneudbydere kan man låne penge uden oprettelsesgebyr og renter, hvis man kan betale tilbage inden der er gået en måned. Disse lån henvender sig normalt til de helt unge forbrugere, hvor SU’en måske ikke rækker hele måneden, eller til når cyklen går i stykker.

pige tænker briller kvinde (Foto: Unsplash)
pige tænker briller kvinde (Foto: Unsplash)

Sammenligning af priser er smart

Det kan være trættende og forvirrende at skulle sidde og skifte imellem de mange låneudbyderes hjemmesider. Der er over 15 på markedet, og man risikerer at miste overblikket. Der er heldigvis hjælp at hente på hjemmesider der er udviklet til at sammenligne forbrukslån. Der kan nævnes sider som Samlino, Mybanker og www.forbrukslån.no.

På alle siderne kan man indtaste sine ønsker, altså hvor mange penge man ønsker at låne, og over hvor lang tid man ønsker at betale dem tilbage. Man kan naturligvis også sidde og prøve sig frem med, hvad udgifterne vil blive i forhold til over, hvor lang tid man vælger at betale tilbage. Hjemmesiderne vil liste de for skellige låneudbyderes tilbud med den billigste øverst.

Det er blevet besluttet af Forbrugerstyrelsen, at alle låneudbyder skal oplyse årlige udgifter i procent, netop for at forbrugerne kan sammenligne lånetilbuddene. En anden mulighed er også at gå ind og se på kreditomkostninger, og så selv beregne hvor mange procent der er tale om.

Nogle låneudbydere frister kunderne med afdragsfrie måneder, men det vil gøre lånet dyrere, og især hvis man først beslutter sig for afdragsfrie måneder i sidste øjeblik.

Ansøg om finansiering sammen

Et forbrugslån kan blive billigt, hvis man er to sammen om at optage lånet, og det vil jo ofte være aktuelt, hvis man er en del af et par. Hvis man har en vis alder og kan bevise, at man har en fast indtægt kan man også opnå bedre låneaftaler.

Hvis man har kautionister på et lån, betyder det, at disse forpligter sig til at tilbagebetale lånet, hvis man ikke selv kan. Typisk vil kautionister være ældre familiemedlemmer med større værdier end en selv eller investorer, som tror på en form for et virksomhedsprojekt, som man har brug for at låne penge til at komme i gang med.

Endvidere belønner nogle låneudbydere deres kendte kunder med et billig lån. Hvis en kunde tidligere har været i stand til at overholde en lånekontrakt, vil det også blive billigere at tage et nyt lån hos dette firma. Det er dog ikke muligt at optage et nyt lån, før det gamle er betalt ud.

computer ipad taske briller iphone (Foto: Unsplash)
Hvad går dine penge til? (Foto: Unsplash)

Hvad det betyder at stille sikkerhed

Når man taler om sikkerhed i forbindelse med lån, er det kreditforeningen eller bankens sikkerhed for at få de penge de låner ud tilbage. Hvis der er en sikkerhed for et lån kan udlåneren inddrage denne og sælge den for at dække de udgifter de måtte have, hvis låntageren ikke kan betale sine afdrag.

De typiske sikkerheder vil være et køretøj, som bil, lastbil og traktor eller en bolig, som lejlighed, hus og gård. En sidste mulighed for sikkerhed for låneudbyderen vil være at andre personer med værdier kautionerer for lånet.

Der er en given sandsynlighed for, at en låntager ikke kan betale, men når der ikke stilles nogen sikkerhed må banken forlange et højere gebyr for både at oprette lånet, administrere det hver måned og en højere rente. Dermed kan de få dækket de tab, der procentuelt må være ved den type af lån.

 

Læs også: Inspiration til badeværelset

H&M, badeværelse, tilbehør, indretning, bolig, makeover, collage

· Mere fra samme kategori ·