
Julie Lillelund – om et liv med angst
Julie Lillelund er kendt på instagram både som en smuk ung kvinde og influencer. Udover dette er hun også gift med Mads Langer. På papiret et liv ‘i sus og dus’. Alt er dog ikke altid lyserødt. For Julie har lige afsløret i podcast hos GirlTalk, at hun lider af angst. Det har vi fået en snak med hende om
Julie Lillelund har netop medvirket i en podcast hos GirlTalk, hvor hun meget åbenhjertigt fortæller om hendes egen panikangst. En podcast du virkelig skal høre. Vi har stillet Julie nogle spørgsmål om hendes angst.

Hvis du gerne vil høre hele podcasten før du læsere videre, så klik på nedenstående.
Angst
Generelt oplever GirlTalk en stor stigning i angst blandt unge piger – om det er i deres anonyme chatrådgivning, til foredrag eller deres psykologer, der ser det i mødet med de unge piger.

Hvad er GirlTalk
- Er primært kendt for sin anonyme online chat- og sms rådgivning på www.girltalk.dk
- Nu også med forældreindsats og rådgivning af disse på www.serioest.dk
- Omkring 200 frivillige er tilknyttet
- Afholder foredrag, workshops og deltager i debatter
- Tilbyder gratis gruppeforløb for piger i udskolingsalderen i 5 af landets kommuner
- Blev oprettet i 2004 af Anna Bjerre sammen med 4-5 andre unge kvinder med støtte af en EU-fond
- Fik i 2005 tildelt European Youth Award
- Har siden 2011 været finansieret gennem samarbejde med virksomheder, fonde og puljer
- I 2019 med på Finansloven for første gang.
Siden GirlTalk.dk startede i 2004 har projektet været med til at gøre en forskel for de piger, der har det allersværest. Et arbejde, der er bemærket og kåret til “Det bedste ungdomsprojekt i Europa” af daværende EU- formand José-Manuel Barroso.
Hvem er Julie
Som influencer på sociale medier er hun både ung, smuk og selvstændig forretningskvinde. Hun er også gift med sangeren Mads Langer og ser på Instagram ud til at leve det liv, de fleste drømmer om.
Og det gør hun nok også, men hun lever også med panikangst og siger direkte:
– Jeg vil bare gerne have det godt. Det har hun netop afsløret i podcasten GirlTalk x Emilie Lilja.
Julie Lillelund er et meget privat menneske, men har alligevel valgt at være ambassadør for NGO’en GirlTalk.dk, som primært er kendt for deres anonyme chatrådgivning til unge piger, der har brug for nogle at tale med. Som et af få medier har Julie valgt at tale med dem, for hendes historie om livet med angst er bare en blandt tusindvis. Det ved Julie, og derfor synes hun, det er så vigtigt at få italesat dette tabu, som desværre er i stigning blandt landets unge kvinder.
En snak med Julie om angst
I Podcasten fortæller du, at du lever med angst. Hvad har motiveret dig til at fortælle om det?
Jeg er lige blevet ambassadør for GirlTalk, som arbejder for psykisk trivsel blandt unge piger, og en af måderne er at tale sammen, tale højt og bryde tabuer. Det er netop det, jeg så også selv har valgt at gøre i denne Podcast, så jeg dermed kan være med til at få italesat angst og selv gå foran i kampen mod angst.
Hvad har været det sværeste ved at tale højt om det?
For mig handler det meget om, at jeg ikke er så god til at fortælle folk, hvordan jeg rigtigt går og har det.
Måske fordi at jeg ikke altid egentlig ved det! Fordi at jeg i en pakket hverdag ikke når at stoppe op og mærke efter.
I virkeligheden synes jeg ikke, at det er så svært, når jeg først lukker op, men mere det at gøre det at nå dertil. Jeg betror mig meget til de samme mennesker og kan sommetider måske også være bange for, at de på et tidspunkt når et punkt, hvor de ikke gider at høre mere om det, og at jeg ikke er færdig med at fortælle om det. Jeg tror mange, som jeg selv, lider af ‘at være bange for at være til besvær’.
Hvad håber du at opnå ved at tale højt om det?
Det bedste jeg har lært i mit forløb er, at jeg ikke er alene med det. Det kan nemlig føltes sådan.
På en eller anden måde hjælper det, at nogen er gået igennem det samme, da det for mig kan lindre noget af det, som føles så farligt og uvirkeligt.
Så derfor håber jeg, at nogen kan relatere til det, jeg går igennem, og at det vil give dem følelsen af, at de heller ikke er alene.
Hvor mange har angstDer er nogen usikkerhed omkring præcis, hvor udbredt angsttilstande er, men alle undersøgelser tyder på, at forekomsten er høj.
Kilde: Psykiatrifonden/Sundhedsstyrelsen 2007
Hvor mange har angstEn stor undersøgelse blandt flere europæiske lande konkluderer at cirka 12 % af befolkningen i løbet af et år har en angsttilstand, mens en norsk undersøgelse viser tal helt oppe på næsten 20 %.
De fleste angsttilstande ses i langt højere grad hos kvinder end mænd. Der er også mange, der har flere former for angst, eller angst og depression samtidig.
Hvad er det sværeste ved at leve med angst?
Det værste og sværste ved angst for mig er, at det føles som noget, der aldrig stopper igen. Når det er rigtig slemt føles det som om, at det er sidste stop, og at ingenting nogensinde igen, bliver som det var inden angsten meldte sin ankomst. Bare tanken om det giver mig svedige håndflader.
Har du fået nogle positive oplevelser/erkendelser som følge af angsten?
Jeg har fået mange. For mig har det været et kæmpe wakeup call. Jeg er kommet ud af mit hoved og ned i min krop. Jeg prøver flittigt at høre efter. hvad den fortæller mig jeg har brug for. Det kan være helt basale ting som vand, mad og søvn men også, hvor mine grænser går, og hvornår jeg har brug for at trække stikket.

Har det at have angst ændret dit liv eller dig og hvis ja – hvordan?
Det har givet mig en større forståelse for andre mennesker, som jeg er glad for og det har på sin vis også lært mig at åbne mere. Resultatet af at åbne har også bekræftet, hvor mange fuldstændig vidunderlige mennesker jeg har i mit liv, og hvor heldig jeg er. Det har givet mig en mur af mennesker og et sikkerhedsnet, fordi at jeg i alt det her, har ladet mig selv stå sårbar og skrøbelig og ladet mine mennesker være der for mig. Sådan virkelig være der for mig!

Hvilke råd vil du give til andre der lever med angst?
Jeg vil råde alle med angst til at starte i terapi, da jeg tror på, at man skal forstå 100% hvad angst er, for at man kan begynde at arbejde med det. Det er en helvedes lang og uoverskuelig proces, men jeg tror også på, at man kommer mega stærkt ud på den anden side!
Læs også:
Den første pige på GirlTalks livechat – 46 indlæggelser og 13 selvmordsforsøg