Læs også:

Close
kvinde glad hår arme op (Foto: Unsplash)

Overgangsalderen – vi interviewer journalisten bag bogen ‘Klimakteriesild’

Sundhed  | 

Overgangsalderen er sådan en sjov ting, for alle kvinder (og mange mænd) ved den eksisterer, men få ved reelt meget om den. Læs med her når vi får en snak med forfatter Sanne Gottlieb om hendes bog ‘Klimakteriesild’

Bogen ‘Klimakteriesild’ er netop udkommet på forlaget Grønningen1. En sjov og anderledes bog, som giver en god og relevant men også den der brede indsigt om, hvad overgangsalderen egentlig er – på godt og ondt.

bog klimakteriesild sanne gottlieb (Foto: MY DAILY SPACE)
Sådan ser bogen ud. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvorfor en bog om overgangsalderen?

Overgangsalderen har interesseret mig, siden jeg fandt ud af, at jeg selv var blevet “fejlbehandlet.” Jeg var 38-39 år, da jeg gik i min, og skulle have haft hormoner for at modvirke knogleskørhed, fordi jeg var så ung, da risikoen for dette er større så. Det var der ingen der fortalte mig. Ikke engang min egen læge. Men hvordan skulle jeg vide det?
Om bogen

Sanne har interviewet 16 kvinder om oa.


Ved du
, hvordan DIN MORS overgangsalder var?
Hvor meget kan man forlange, at kvinder skal vide, når de rammer oa? Derfor skal vi tage ejerskab over overgangsalderen. For den er din. Desuden er der så forskellige symptomer, hvis der overhovedet er nogen, at det er rigtig vigtigt, at kvinder er oplyst om disse.
sanne gottlieb klimakteriesild bog overgangsalder (Foto: PR)
Sanne Gottlieb har skrevet en relevant og vedkommende bog om overgangsalderen. (Foto: PR)

Hvordan udvalgte du kvinderne?

Kvinderne er valgt ud fra deres respektive alder, så fortællingerne kunne blive forskellige. Men jeg vidste, at jeg ville have en kvinde med, der havde fået kemo (Søs Egelind), da det er så “underfortalt”, at kvinder ofte går i oa, når de får kemobehandling.

Hvad har overrasket dig mest ved overgangsalderen?

Noget der er kommet bag på mig, i forbindelse med tilblivelsen af bogen er, hvor forvirrede andre kvinder også er. De tror måske, at de “bare ikke kan sove,” eller at deres ledsmerter skyldes overanstrengelse. Men det er også klokkeklare symptomer på oa, hvis man har en vis alder. Og kvinderne i bogen, er altså moderne, veloplyste kvinder. Det fortæller mig, at andre kvinder nok også er lidt usikre på den, på den ene eller anden måde.
kvinde ryg horisont havet skov zen ro (Foto: Unsplash)
Har du styr på symptomerne ved overgangsalderen? (Foto: Unsplash)

Hvad ville du selv gerne have vidst, inden du kom i overgangsalderen?

Jeg ville gerne have vidst, at vi ofte slægter vores mødre på. Både min mor og mormor, kom i deres tidligt. Og jeg ville gerne have vidst, at jeg skulle være kritisk og stille spørgsmål, og ikke bare tro at lægen altid ved bedst. Hvis man læser på nettet om oa, står der for det meste bare, at de fleste har hedeture eller tørre slimhinder. Jeg var bare søvnløs og ked af det, inden jeg endelig fik hormoner. Det anede jeg ikke kunne være relateret til faldet i østrogen.

Hvorfor tror du, det er tabubelagt?

Vi kvinder er gode til at tale om vores kroppe. Hvis vi kritiserer den. Og det er et kæmpe problem. Sjældent siger vi, “hold kæft hvor har jeg lækre ben eller en god numse.” Det gør “man” bare ikke. Og når det kommer til kroppen og de nedre regioner, så er det jo forbundet med noget intimt, og at vi “skal” være attraktive seksuelle væsener. Men hvis det gør ondt, når du har tørre slimhinder, så har du jo bare ikke lyst til sex! Heldigvis kan der let gøres noget ved det problem, i form af stikpiller for eksempel.
Citat fra bogen

Helle Joof:

“Folk som var gode til at danse, da de var unge, når de bliver over 40, så sker der bare et eller andet, man begynder at laver jazzarme og jazzmund.”

Citat fra bogen

Helle Joof

“Man er heller ikke længere Michael Jackson, selvom han nok heller ikke kunne moonwalke hvis han havde været i overgangsalderen.”

Der er en tendens til at forherlige alt der hører ungdommen til; fertilitet, fast hud og så videre. Men kvindelivet er jo i flere faser, og det er derfor, at vi skal tage ejerskab over denne del af livet. For det går altså kun en vej- og det er indtørrede æggestokke, tyngdekraften og rynker og andre ting. Og det er ok. Vi har så meget at byde på i denne alder og fase – alligevel. Igen – ejerskab. Vær stolt af denne fase. Sæt pris på, at du ikke skal bøvle med menstruation som de unge. Grin af dine hedeture med veninderne eller manden. Tag brodden af det du synes er flovt med humor.
kvinde ryg tænker havet horisonten (Foto: MY DAILY SPACE)
Hvor meget ved du selv om overgangsalderen. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad vil du gerne opnå med bogen?

Kvinder skal vide at ingen oa er ens. Den er let for nogle, og for andre er den mere besværet. Men der er hjælp at hente. Så derfor har jeg også en gynækolog, der sætter ord på og en psykolog, der kommer med konkrete tips til strategier til at få det bedre.
zen sten natur (Foto: Unsplash)
Oa skal italesættes. (Foto: Unsplash)
Bogen viser også opfattelsen af oa gennem tiden, via diverse reklamer for piller mod oa. De viser at samfundet også har været medvirkende til at det er noget “der ikke er normalt.” Men man er ikke syg. Man er i oa. Bum. Som en reklame siger, “han er også glad for, at hun tager Premarin.” Den ville aldrig gå i dag.  Jeg har forsøgt at komme hele vejen rundt om oa. Ikke kun som en opslagsbog ala en biologitime.

I giver 10% af overskud til Danner ‘Sigdettilnogen-krisecentre’, der hjælper voldsramte kvinder, hvorfor?

Jeg har valgt at donere 10% af mit eget overskud til Danner, da jeg er ambassadør for dem, og det er en hjertesag for mig, at kvinder har det godt. Psykisk og fysisk – i alle henseender.
Det kan du læse mere om her.

Tror du, at fordi overgangsalderen er så forskellig fra person til person, at det er grunden til, der findes så lidt information om den?

Det meste af det tilgængelige information om oa, tager udgangspunkt i noget biologisk, og det er snævert hvad der står. Det er primært hedeture, tørre slimhinder og hjertebanken. Jeg talte med en mandlig endokrinolog (specialist i hormoner), han sagde, at selv på lægestudiet er oa et meget kort kapitel. At der ikke er forsket særlig meget i den. Og han fortalte, at faldet i østrogen har en STOR indvirkning på kvindekroppen.
Citat fra bogen

Mette Horn:

“Modsat pubertet, hvor man fik en form for gaver, som folk satte pris på … Så er røven bare flyttet om på maven.”

Citat fra bogen

Mette Horn:

“Man går rundt i en skål havregrød.”

At man ikke kan forklare, HVORFOR nogle kvinder bliver triste eller får ondt i led eller lettere får inflammationer i oa, men at det er et faktum, at mange kvinder har disse gener. Når der ikke har været interesse i at sætte oa ordentligt på dagsordenen, så er det klart at det er svært at gennemskue for den enkelte kvinde, hvis hun søger på nettet efter information.
klimakteriesild søs egeling sanne gottlieb bog overgangsalderen (Foto: MY DAILY SPACE)
Søs Egelind er en af de kvinder, Sanne Gottlieb har interviewet. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad er den ting en af kvinderne i bogen har sagt, som har gjort mest indtryk på dig?

Det har gjort mest indtryk på mig, at alle – som i ALLE de medvirkende, ikke havde styr på fakta. Nogle troede, at man aldrig må få hormoner, hvis man har haft en knude i brystet, eller at skedetørhed ikke er noget, man kan gøre noget ved. Desuden, hvor forskellige deres oa havde været.

Har du selv fået nok af at tale om overgangsalderen nu?

Jeg har researchet intenst i forbindelse med tilblivelsen af denne bog. Ja, jeg vil faktisk sige, at jeg er ekspert i oa nu. Den viden, vil jeg virkelig gerne give videre til andre kvinder. Men der er lang vej. Det bedste ville være, hvis man læste bogen, så var en del af de spørgsmål jeg får, besvaret.
sanne gottlieb klimakteriesild bog overgangsalder (Foto: PR)
Smukke Sanne Gottlieb er selv en klimakteriesild. 😉 (Foto: PR)

· Mere fra samme kategori ·