Læs også:

Close
ferie, beach, strand, tanning, tan, solbadning, vand, vandkant, hav, sommer, summer

Forbrændt på ferien? Sådan dæmper du smerterne

Sundhed  | 

Mere end hver anden dansker vender hjem fra ferien med røde skuldre og forbrændte arme. Vi giver dig en række råd til at mindske både smerter og skallende hud

Det kan være yderst smertefuldt, når uheldet er ude, og man bliver forbrændt i solen. En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse viser, at 56 procent af danskerne oplever at blive forbrændte på deres ferier.

Det kommer tit bag på folk, at det ikke er nok kun at smøre sig ind i solcreme om morgenen og derved være dækket ind resten af dagen, siger Privatpraktiserende læge Charlotte Bech.

sol, sommer, summer, strand, beach, sand, people, solbadning
En ny rapport viser at 56 danskere vender hjem fra ferien med forbrændinger. (Foto: Unsplash)

Ved en forbrænding er det ifølge hende først og fremmest vigtigt at afkode, hvor slem forbrændingen er. Er man i tvivl, skal man altid søge læge.

– Kommer der blærer på huden, og bliver man utilpas, skal man på skadestuen. Er det i stedet en mindre forbrænding, hvor huden er rødlig og klør lidt, kan man selv gøre en række ting. En af de mest kendte råd er nok aloe vera, der beroligere huden, siger Charlotte Bech.

beach, sunbathing, solbadning, tan, sommer, summer, strand
En omgang solcreme om morgenen er ikke nok beskyttelse til hele dagen. (Foto: Pexels)

Plej den forbrændte hud

Skulle det ske, at du bliver forbrændt eller er blevet rød, er der ifølge privatpraktiserende læge Charlotte Bech en række ting, man kan gøre for at dæmpe smerterne:

  1. Giv huden noget beroligende

Når huden bliver forbrændt, opstår der en overreaktion i immunforsvaret og det er derfor godt at berolige huden. Aloe vera virker beroligende, da det er  antiinflammatorisk og hjælper huden med at hele. Føler du dig forbrændt eller er blevet rød, så kom aloe vera på med det samme. 

  1. Køl hunden ned

Når huden er blevet forbrændt, har den godt af at blive kølet ned. Læg derfor nogle isterninger på den forbrændte hud, så det køler ned. Du kan også vride et virkestykke eller andet stof op i koldt vand og lægge på huden. Det vil dæmpe den varme fornemmelse. 

  1. Tilfør huden masser af fugt

Når huden er rød og forbrændt, har den brug for en masse fugt, både indefra og udefra. Drik derfor rigeligt med vand og brug en god creme, men vær opmærksom på at cremen ikke indeholder kemikalier, der kan irritere huden yderligere. Og vær forsigtig når du smører cremen på huden, så du ikke river i den ømme hud. 

  1. Tænk dine solvaner igennem

Oplever du ofte at blive rød og forbrændt, skal du måske kigge dine solvaner i sømmene og lave noget om. Det kan nemlig være kræftfremkaldende, hvis du bliver forbrændt igen og igen. Husk derfor på rådene fra Kræftens bekæmpelses kampagne ‘Skru ned for solen’ med solrådene: solcreme, solhat og skygge. 

Kilde: Avivir

ferie, beach, strand, tanning, tan, solbadning, vand, vandkant, hav, sommer, summer
Huden glemmer ikke, så tænk over dine solvaner, når du færdes i solen og beskyt dig mod solens skarpe stråler. (Foto: Pexels)

Forbered dig bedst muligt på solens stærke stråler

Vi giver dig her en lille guide til, hvordan du beskytter huden bedst muligt, når du skal ud og nyde sommeren og solens varme stråler.

Vejr-app

Start med at tjekke uv-indekset på din smartphones vejr-app. Den opdateres hele tiden, så du altid ved, hvor intens solen er. Det er nemlig ikke temperaturen, der er afgørende for, om solen kan gøre dig forbrændt, men derimod styrken af uv-strålingen fra solen. Når uv-indekset er tre eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig i solen. Det er i Danmark typisk mellem klokken 12 og 15, at uv-indekset er højst, hvor det er særlig vigtigt at beskytte sig. Skal du på ferie i udlandet så hold ekstra øje med uv-indekset, da det er langt højere end i Danmark. Ligger uv-indekset på syv eller mere, skal du undlade at opholde dig i solen i middagstimer og i stedet søge skygge.

vejrapp, vejt, app, telefon, mobil. smartphone, tv2vejr, uv-indeks, uv indeksVejr-app, TV2. Kan downloades i forskellige App Stores.

Solcreme

Brug en solcreme med høj Uv-beskyttelse. La Roche-Posays Anthelios produkter kan anvendes af alle. De er udviklet til sensitiv og sart hud, og er derfor også rigtig god til, hvis din hud er øm efter at have været i solen. Produkterne har en højere UVA beskyttelse, end EU anbefaler og er derfor også et rigtig godt bud på en god solbeskyttelse. Samtidig indeholder de så få indholdstoffer som muligt, er uparfumeret, dermatologisk testet og tilstopper ikke dine porer. Et godt eksempel er denne solcreme med SPF 50.

la roche posay, hudpleje, beauty, solcreme, solbeskyttelse, faktor, solfilter, solfaktor, lotion, bodylotion

La Roche-Posay solcreme, 234 kr., www.webapoteket.dk

Aloe vera

Skulle uheldet være ude, eller har du bare nydt en lang dag i solen, er denne AVIVIR Aloe Vera Gel ret effektiv. Den påføres direkte på hudens irriterede områder, som for eksempel forbrændt skuldre. Med sit høje indhold af økologisk aloe vera giver den lindring, virker kølende og genopbygger solskadet hud.

produkt, hudpleje, aloe vera, lindrende, irritation, kølende, beroligende, avivir, gelAloe vera gel, 109,95 kr., www.matas.dk

 

Læs også: To the rescue! Førstehjælp til solskadet hud

 

· Mere fra samme kategori ·