Læs også:

Close
kulde, vinter, øjne, kontaktlinser (Foto: unsplash)

Sådan passer du på dine øjne i vinterkulden

Sundhed  | 

Selvom et mildere vejr har sneget sig ind på danskerne i februar, så kan de stadig lave temperature godt bide sig fast i øjnene

De lave temperature generer de danske øjne. Det gælder særligt for folk med kontaktlinser, ældre og skærmafhængige, som skal passe ekstra på for at undgå forværring. Derfor gør optikerkæden Louis Nielsen nu opmærksom på, hvordan du undgår irriterede øjne og hvordan du passer særligt på øjnene på de kolde dage.

øjne - syn Pas på dine øjne. (Foto: Pexels)
Pas på dine øjne. (Foto: Pexels)

Når kulden bider, bliver luftfugtigheden lav. Og det er netop den manglende fugtighed, der driller vores øjne.

Forebyg øjensygdomme

Der er dog håb forude for langt de fleste. Symptomerne kan dæmpes eller helt fjernes ved at lave simple ændringer i livsstilen. Det er særligt ældre mennesker og brugere af kontaktlinser der risikerer, at de tørre øjne udvikler sig til øjensygdomme (såsom bakteriel infektion eller bygkorn, der kræver medicinsk behandling). Derfor er det en god idé at være særligt opmærksom på at forbygge og ikke mindst aflaste de vintervanskelige øjne.

Her giver Pernille Lindhart Mikkelsen, der er klinisk fagspecialist ved Louis Nielsen, sine bedste råd til sunde vinterøjne:

vinter, kulde, tørre øjne (Foto: pexels)
Kulden og blæst er hård kost for øjnene (Foto: Pexels)

Undgå tørre øjne: Blink, fugt og drik vand

Mange timer indendørs (og lav luftfugtighed) er den største årsag til tørre øjne om vinteren. Byder dagen ovenikøbet på meget skærmtid, er det vigtigt at kompensere for, at vi blinker 60 procent mindre foran skærmen end ved anden aktivitet. Derfor blink mere og længere end normalt. Det stimulerer den naturlige tåreproduktion i øjnene. Det kan være en rigtig god ide at supplere med dråber, hvis tørheden er særlig slem og så er det vigtigt at drikke rigeligt med vand (jeps, selv her om vinteren). En væskebalance i minus kan sætte sig som øget tørhed i øjnene.

Husk høj hygiejne

Høj hygiejne omkring øjnene er vigtigt uanset årstid, men det kan være en god idé at være særligt opmærksom om vinteren. Når vi opholder os tættere sammen og luftfugtigheden kommer under 50 procent, er vilkårene for virus i både krop og luft optimale, og derfor blive vi mere syge om vinteren. Den forhøjede smittefare er en vigtig årsag til at skrue ekstra op for påpasseligheden med sin hygiejne omkring øjnene i de kolde måneder. Sørg derfor for at vaske hænderne, inden de skal i kontakt med øjnene. Hvis der er behov for det, kan du gnide med en enkelt finder uden på øjenlåget, så de ikke kommer ind i selve øjet.

Spis fisk

Fordi vi i vinterhalvåret er særligt tilbøjelige til at søge de mættede fedtsyrer, kræver det lidt ekstra opmærksomhed på særligt omega 3 fedtsyrer, som vi finder i blandt andet fisk og avocado. Hvis ikke vi får nok omega 3, kan vores tårer ikke holde overfladespændingen på øjet, og det medfører irritation og tørhed.

mobil, skærmtid, øjne (Foto: Pexels)
Skru ned for timerne på mobilen (Foto: Pexels)

Skru ned for linsetiden

Selvom kontaktlinser kan være rigtig god beskyttelse af både tørre og løbende øjne udendørs, er det altid en god idé at reducere brugen af linser til et minimum, når det er vinter, fordi de kan føre til forøget irritation. Samtidig er det også en rigtig god idé at undersøge mulighederne for at skifte linserne ud til nogle med endnu mere fugt, hvis de normale linser pludseligt ikke er lige så behagelige, som de plejer. Spørg din lokale optiker om råd.

 

Læs også: SOS til kedelig vinterhud

· Mere fra samme kategori ·