Læs også:

Close

Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre – Joski’s historie

Mit liv  | 

Joski var 18-19 år, da hun begyndte at komme i det elektroniske miljø. Hun blev hurtigt fascineret af energien og friheden i musikken. Inden længe ønskede hun selv at dj. Hun fandt ud af, at der var andre regler i det elektroniske miljø, end hun var vant til

Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre – Joskis historie. Det startede med en fascination af musikken og blev til en kærlighed til at dj. (Foto: Jimmy Christensen)

Jeg vil altid udvikle min musik

Det betyder meget, hvilken kvalitet instrumenterne har. Men for de fleste, der starter med at dj, handler det om at have råd til det. En af de små dj-pulte koster 3.000 kroner, mens de bedre og større ligger på 15.000 kroner eller derover. Dertil kommer, at man skal købe musik enten elektronisk eller også på vinyl. Vinyl er meget dyrere end et stykke musik købt på nettet. På den måde kan det dyre udstyr være en stopklods for mange. Det hindrer dog ikke Joski i at udvikle sin passion for musikken og sætte sig nye mål.

– Vinyl er for mig mere ‘real’. Det er bare sværere, så i mine øjne er det federe, det mere ægte, det er råt. Det var sådan det startede det hele. Med drum machines og vinylplader tilbage i slut halvfjerdserne og startfirserne ovre i Chicago. Den tid er jeg bare helt vildt fascineret af.

Joski har tidligere lært sig at dj med elektronisk købt musik, men nu vil hun gerne lære at dj med vinyl. Hun er dog klar over, at det vil betyde flere udgifter, da vinyl koster 100 procent mere end musik købt på nettet. Derfor er hun ved at lægge en plan for, hvordan hun kan få råd til at lære at spille vinyl.

– Jeg er mere eller mindre digital-dj og vil gerne være vinyl-dj. Jeg vil gerne snart inkorporere noget vinyl i mine sets. Ikke kun vinyl. Det kan komme senere. Nu tænker jeg, at jeg kan have tre numre i et set med vinyl.

Respekt betyder alt

– Det handler rigtig meget om respekt i det elektroniske miljø. Som Suspekt synger: “en kamp for respekt”. Du skal holde din standard, ellers mister du respekten.

Mange DJ’s går op i, det de laver, og de er dermed med til at sætte en høj standard for hinanden. Det lægger et pres på én, som man må lære at håndtere, hvis man vil være i miljøet og fortsætte med at lave det, man kan lide.

– Som DJ, har jeg sagt til mig selv: du bliver nødt til at spille den musik, du godt kan lide at spille. Du skal ikke prøve at spille det, som du tror, publikum vil have. Jeg vil have den anerkendelse fra resten af det elektroniske DJ-miljø, som jeg kun kan få ved at spille i miljøet – og ikke til bryllupper. Derfor gør jeg det.

Det er nogle gange svært, at finde sig til rette og blive set i branchen. Det mærkede Joski også. Hun fandt motivationen til at blive ved med at spille ved at vælge at tro på sig selv og gennem den grundlæggende kærlighed til musikken og scenen. På den måde fandt hun respekten for sig selv og sin egen stil.

Vejen ind er at netværke face-2-face

– Jeg begyndte at komme i miljøet for otte år siden. Så er det fem-seks år siden, jeg begyndte at dj’e. Meget af tiden er gået med at få folks øjne op for mig. De skal jo vide, at du eksisterer. Her handler det ikke så meget om Facebook og Instagram. Det handler om at tage ud til arrangementerne, lave frivilligt arbejde og hjælpe til.

Joski har både hjulpet til ved arrangementer og været projektleder på festivaler og events for at gøre det elektroniske miljø mere populært. På den måde er hun naturligt kommet i kontakt med mange i miljøet, hvilket efterhånden har givet hende et godt netværk.

I begyndelsen var det ret tilfældigt, at hun lige snakkede med en som kendte en, som kunne låne hende gear og hjalp hende med at booke hendes første job. Herefter vidste hun, at det var gennem netværk, ved at møde folk, at man får respekt og spillejobs.

– Nu har jeg fået klart flere spillejobs. Men det er som om, man skal have det der stempel. Før du har fået det der ‘approved’, så får du ikke så mange spillejobs. Så kan du måske få et par indimellem, afhængigt af, hvad man selv gør. Hvis man kun sidder derhjemme og ikke snakker med nogen, eller ikke går ud til nogle fester, så går det lidt langsomt ik’ …

Man bliver ikke rig af at være dj

Musikbranchen er generelt kendt for at mange vil ind i den og få bliver betalt og endnu færre slår igennem. Dem der slår igennem får så en stor betaling. Dette gælder også for DJ’s. Selvom Joski får en del spillejobs nu, så kan hun ikke leve af det.

– Du får ikke nogen penge for dine spillejobs, for sådan er branchen. Der gik lang tid før, jeg fik penge for det. Man føler sig nogle gange lidt udnyttet, når man ikke bliver betalt ordentligt. Men når alle spiller gratis og siger ja til at spille gratis, så bliver det gratis. Men hvis DJ’s ikke spillede gratis, så tror jeg ikke, vi havde et elektronisk miljø i Danmark eller i Berlin for den sags skyld.

Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre – Joskis historie. Joski elsker musikken og ved, at hun altid vil udvikle den. (Foto: Jimmy Christensen)

Tro på muligheder, også når man må sige nej

Penge betyder noget for, hvad man kan, og hvad man ikke kan som dj. Der er nogle gange muligheder, som kunne åbne døre til andre muligheder. Men det er ikke altid, man har råd til at tage den mulighed.

– Dj Be Svendsen gav mig tre spillejobs på Burning Man. Men jeg kunne ikke tage afsted, for jeg havde nul kroner. Det var svært. Det var rigtig svært at sige nej,  men det var bare ikke det rigtige tidspunkt.

Joski har hurtigt forliget sig med, at nogle muligheder forsvinder, mens andre kommer og bliver taget.

– Nu har jeg nået meget. Det er ikke sådan, at jeg har skrevet mål ned og sagt, at der vil jeg spille om tre år. Men jeg har haft det inde i hovedet og kommet derhen.

Erfaringen med at tingene lykkes, selvom alle muligheder ikke kan tages, betyder, at Joski fortsætter og bliver ved med at sætte sig nye mål. Så udover at hun gradvist ønsker at spille vinyl, så ønsker hun også at få nye impulser.

– Jeg vil gerne uden for København og møde nogle nye mennesker. Hvor man er til fester, hvor det mere handler om musik, og hvor folk danser. Hvor man som DJ kommer ud og spiller for et fyldt dansegulv, sådan som det var en gang på kb18.

I kan følge Joski på Facebook her.

 

Læs også:

Tema: Hvad du ønsker skal du gøre – Louises historie

· Mere fra samme kategori ·