Læs også:

Close
stephen hawking, sorte huller, teorien om alting, als, syg, død, forsker, videnskab, jorden, forskning, computerstemme,

NEWS: Stephen Hawking er død

Nyheder  | 

Stephen Hawking er død · Trump laver igen om i sin stab · Theresa May vil straffe Rusland for giftangreb på eksspion · Pensionsselskab overvågede kundes løbe-app · Kæmpe studie konkluderer: Fake news spredes meget nemmere end rigtige nyheder · Musikken, du elsker som helt ung, følger dig resten af livet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stephen Hawking er død

Den britiske astrofysiker og professor Stephen Hawking er død i en alder af 76 år. Det skriver Ritzau. Stephen Hawking er blandt andet kendt for hans mangeårige forskning i kosmos. Primært var det sorte huller, der havde hans interesse og af hans litterære arbejde er bogen “A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes,” fra 1988, som er det mest kendte.

Hawking var dog også kendt for hans utrættelige kamp for livet. Som 21-årig blev forskeren nemlig diagnosticeret med sygdommen ALS, der langsomt nedbryder kroppens organer og til sidst stopper vejrtrækningen. Lægerne gav Hawking to år, men den unge forsker, havde brug for mere tid på jorden. Hans daværende hustru og ham kæmpede videre. Hustruen passede børnene og som årene gik, tog hun sig også mere og mere af den syge Hawking.

stephen hawking, sorte huller, teorien om alting, als, syg, død, forsker, videnskab, jorden, forskning, computerstemme,
Stephen Hawking er død. (Foto: Ritzau Scanpix)

Han fik diagnosen i 1963. I 1970 var han lam fra halsen og ned og måtte overgive sig til kørestolen. Gradvist blev det også sværere for forskeren at tale, og familien måtte i stigende grad oversætte for ham. I 1985 fik Hawking en lungebetændelse, der gjorde, at lægerne måtte skære et hul i halsen til vejrtrækning. Og med det havde Stephen Hawking sagt sine sidste ord.

Der blev dog koblet en maskine på Hawkings ansigt, der kunne registrere bevægelser i hans kindmuskler og omsætte dem til ord. Dermed fik Stephen Hawking den robotstemme han er kendt for i dag, og den stemme brugte han til at fortsætte sit utrættelige arbejde med sorte huller, jordens overlevelse og senest forskningen af fremmede livsarter i rummet.

I popkulturen var Hawking populær, og han har både skrevet flere bestsellerbøger og en række børnebøger om rummet med sin datter Lucy. Ligeledes fik han sit liv portrætteret i den oscarvindende film “The Theory of Everything”. Titlen henviser til Hawkings utrættelige forsøg på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken – og dermed det største og det mindste i universet – i en samlet teori, som kaldes Teorien om Alting.

Trump laver igen om i sin stab

Den amerikanske præsident Donald Trump har igen lavet en rokade i sin stab. Han har fyret udenrigsminister Rex Tillerson og erstattet ham med CIA-chef Mike Pompeo. Pompeos plads i CIA overtages af Gina Haspel, der dermed bliver den første kvindelige chef for den amerikanske efterretningstjeneste. Det skriver Berlingske.

Pompeo er uddannet jurist fra Harvard og er militæruddannet fra det ansete militærakademi West Point. Han har været medlem af Repræsentanters Hus for staten Kansas og er ærkerepublikaner. Pompeo går åbent ind for at skrotte atom-aftalen med Iran og for en regime-ændring i Nordkorea. Begge dele har forgængeren Rex Tillerson advaret imod.

Gina Haspel skal først gennem Kongressens høring, før hun kan kalde sig den første kvindelige chef for den amerikanske efterretningstjeneste, CIA. Haspel har brugt det meste af sit arbejdsliv på at tvinge tilståelser ud af fanger i fængsler, der officielt ikke eksisterede. Waterboarding, der blev forbudt under præsident Barack Obama, var hendes specialitet.

donald trump, præsident, USA, udtalelser, tweet, news, nyheder, nord korea,
Trump skifter igen ud i sin stab. (Foto: /Ritzau/)

Theresa May vil straffe Rusland for giftangreb på eksspion

Spændingerne mellem Storbritannien og Rusland er taget til, efter det søndag kom frem, at den russiske eksspion, Sergei Skripal, og hans datter Yulia blev udsat for et giftangreb i den engelske by Salisbury søndag den 4. marts. De to russere blev angrebet med nervegiften Novichok, som blev udviklet af Rusland under Sovjetunionen. Rusland selv siger, at det er et forsøg på at tilsmudse landet, og afviser alle anklager.

Ikke desto mindre forbereder premierminister Theresa May en række tiltag rettet mod den russiske stat som straf for angrebet, og premierministerens erklæring kan diktere retningen for Storbritanniens udenrigspolitik i mange år fremover. Både Sergei og Yulia Skripal er stadig i live efter angrebet, og er i behandling. Det skriver The Guardian.

Det er ikke første gang, at der sker et russisk giftangreb på engelsk jord. En bulgarsk journalist og systemkritiker blev dræbt på Waterloo Bridge Station i 1978, da en ampul blev skudt ind i låret på ham, gennem en paraply. I 2006 blev den tidligere agent Aleksander Litvinenko forgiftet med radioaktivt stof, under et themøde med to tidligere KGB-agenter. Det skriver Politiken.

Læs mere: Tidligere russisk spion og datter blev forgiftet

Theresa May vil straffe Rusland for giftangreb på eksspion. (Foto: Polfoto)

Pensionsselskab overvågede kundes løbe-app

Pensionsselskabet AP Pension tager halvdelen af en kvindelig kundes udbetaling, fordi selskabet mistænker kvinden for svindel. Kvinden havde mistet en del af sin evne til at arbejde efter et piskesmæld i en trafikulykke. Ifølge Fagbladet 3F mistænkte selskabet AP Pension kvinden for forsikringssvindel og begyndte at undersøge hendes færden nærmere.

Blandt andet tjekkede selskabet kvindens Facebook-profil og fandt frem til, at kvinden havde deltaget i et motionsløb, og så fandt AP Pension frem til kvindens profil på løbe-app’en Endomondo. Selskabet foretog også hemmelige videooptagelser af kvinden gennem tre dage, og vurderede til sidst, at kvinden kunne løbe i et pænt tempo, og at hun derfor ikke var berettiget til samme erstatning som først troet.

Først blev kvinden frataget hele sin erstatning, men efter en klage til Ankenævnet for Forsikring fik kvinden lov til at beholde halvdelen. AP Pension ønsker ikke at oplyse, hvordan man fandt kvindens profil på app’en, men selskabet fastholder, at de har overholdt loven.

– Det er i alles interesse, at der ikke ikke foregår forsikringssvindel. Men det er uhyggeligt, at oplysninger fra en løbe-app kan bruges i sådan en sag, siger seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk til Fagbladet 3F.

jogging, kvindelig løber
Forsikringsselskab overvågede kvindes løbe-app, for at se om hun snød med sin erstatsningssag. (Foto: Pexels)

Kæmpe studie konkluderer: Fake news spredes meget nemmere end rigtige nyheder

– Falskhed flyver og sandheden kommer humpende efter.

Ordene er mere end 300 år gamle og tilhører den britiske forfatter Jonathan Swift. Ikke desto mindre er de ord lige så gældende i dag, som de var dengang.

Et kæmpe studie, det første og største af sin slags, har nemlig kortlagt, hvordan falske informationer spredes på Twitter i forhold til rigtige, og resultaterne er mildest talt nedslående. Studiet undersøgte engelsksprogede tweets, foretaget fra 2006 til og med 2016. Det er blevet til 126.000 undersøgte historier, tweetet af 3 millioner brugere over mere end 10 år.

Studiet fandt frem til, at en falsk historie, gennemsnitligt, “vinder” over en sand historie hver gang. 1.500 mennesker kan nås seks gange hurtigere, når historien er falsk. Derudover spreder falske nyhedshistorier sig hurtigst inden for alle områder, erhvervs, terror, krig, forskning og videnskab, teknologi og underholdning, men falske nyheder om politik er klart de historier, der spredes hurtigst og bredest.

Forskerne bag studiet påpeger, at det vil kræve en basal ændring af måde vi optager og deler informationer på, for deres studie viser også, at det ikke bare er algoritmer og robotter, der er skyld i spredningen af falske informationer. Det er primært mennesker selv, der deler forkerte oplysninger med hinanden. Faktisk er der 70 procents sandsyndlighed for, at falske nyheder spredes frem for korrekte nyheder, uanset om brugeren har mange eller få følgere, er verificeret eller ej. Det skriver The Atlantic.

twitter, overvågning, censur, sociale medier, tweets, fake news, had,
Et kæmpe studie har undersøgt, hvordan falske informationer spredes på sociale medier som Twitter. (Foto: All Over)

Musikken, du elsker som helt ung, følger dig resten af livet

Har du elsket en sang, da du var 13 eller 14, så elsker du den nok stadigvæk. Du slipper nemlig aldrig soundtracket til din første forelskelse. Det skriver TV2.

Det er en ny undersøgelse, der bekræfter en gang for alle, at den musik du elsker som helt ung, er den musik, der forbliver din ynglings gennem resten af livet.

Det er økonom og forfatter Seth Stephens-Davidowitz, der har analyseret, hvor ofte de mest streamede sange på Spotify bliver afspillet af mænd og kvinder med forskellige aldre. For at sammenligne har han kigget nærmere på alle sange, der har toppet den amerikanske Billboard-hitliste fra 1960 til 2000, og undersøgt, hvor gamle sangenes nuværende fans var, da de udkom.

Der var et klart mønster –musikken, du lyttede til, da du blev forelsket første gang, følger dig resten af livet.

På baggrund af sin undersøgelse konkluderer Stephens-Davidowitz, at mænd former deres musiksmag, når de er mellem 13 og 16 år gamle, mens den vigtigste periode i skabelsen af kvinders musiksmag er, når de er mellem 11 og 13 år. Radioheads “Creep” er eksempelvis den 164. mest populære sang blandt mænd på 38 år. Det betyder, at de har været omkring 14, da sangen udkom i 1993. Omvendt er sangen dog ikke at finde i top-300 hos de brugere, der er født årtiet før eller årtiet efter.

– Nøgleårene matcher faktisk tæt med puberteten, som også typisk sætter tidligere ind hos piger end hos drenge, skriver manden bag.

kvinder, musik, kørsel, bil, biler, humør, sang, skråle, teknik, radio,
Ungdommens forelske skaber vores musiksmag. Det er derfor, at du får en helt særlig følelse, når en bestemt sang kommer i radion, lang tid efter, dine teenageår er forbi. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·