Læs også:

Close
seksuel sundhed, sex, unge, jylland, sjælland, øerne, sex, seksuel sundhed, sundhed, beskyttelse, graviditet, abort, social, uddannelse, arbejde, familieliv

NEWS: Undersøgelse: Jyske unge har sundere seksuelle vaner end sjællandske

Nyheder  | 

Undersøgelse: Jyske unge har sundere seksuelle vaner end sjællandske · Et stigende antal unge ryger · Forbes udgiver liste over verdens rigeste · Mærsk-skib står i flammer – besætningsmedlemmer savnes · 31-årig fodboldspiller død af blodprop i hjertet · Nyt snevejr på vej

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Undersøgelse: Jyske unge har sundere seksuelle vaner end sjællandske

Unge på Sjælland og øerne har generelt mere ubeskyttet sex, flere sexpartnere, tidligere seksuel debut og flere provokerede aborter end unge i Jylland. Det viser en kortlægning i kommunerne af danskernes seksuelle sundhed, som VIVE har foretaget for Sex og Samfund.

Unge sjællendere og øboere udviser generelt en højere grad af seksuel risikoadfærd end jydske unge, og det medfører blandt andet, at de unge på Sjælland og øerne får foretaget flere provokerede aborter og får diagnosticeret flere kønssygdomme end unge i Jylland.

Undersøgelsen giver ikke nogen forklaring på, hvorfor der er nogle kommuner, hvor der er større seksuel sundhed blandt unge, end andre. Men analysen viser, at de kommuner, der har det laveste niveau af seksuel sundhed blandt de unge, typisk også er de kommuner, hvor de unge gennemsnitligt lever med lidt vanskeligere sociale og økonomiske vilkår, hvor de unge er i lidt mindre grad i gang med en uddannelse, deres forældre er i højere grad skilt, og flere flytter tidligt hjemmefra.

Det er dog ikke fordi, at der nødvendigvis findes en højere grad af seksuel sundhed blandt unge i kommuner præget af de bedste sociale og økonomiske levevilkår. Der vil det formodentlig være andre faktorer, der i højere grad har en betydning for de unges højere seksuelle sundhed og lavere risikoadfærd vurderer VIVE ud fra undersøgelsen.

seksuel sundhed, sex, unge, jylland, sjælland, øerne, sex, seksuel sundhed, sundhed, beskyttelse, graviditet, abort, social, uddannelse, arbejde, familieliv
Undersøgelse: Jyske unge har sundere seksuelle vaner end sjællandske. (Foto: Pexels)

Trods kampagner i årevis ryger flere og flere unge dagligt

Nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at antallet af unge rygere stiger. Fra 2010 til 2013 faldt det samlede antal af daglige rygere i Danmark, men i løbet af de sidste fire år, er andelen af unge rygere i alderen 16-45 år steget fra 15 procent til 16,2 procent. Det skriver DR.

Hos Kræftens Bekæmpelse er projektchef Niels Them Kjær rystet.

– Vi synes, det er rystende. Vi har set nogle tegn på det tidligere blandt de helt unge, men nu kan vi se, at det er en bredere gruppe af unge voksne, der ryger mere – og det er rystende, for det kommer til at betyde, at flere får kræft i fremtiden, siger han.

Niels Them Kjær mener, at det særligt er rygeloven fra 2007 og de seneste års positive udvikling med et fald i antallet af rygere, der er blevet en sovepude for indsatsen mod rygning, og han efterlyser en national handlingsplan for at bremse udviklingen.

Pauline Kuna er 23 år gammel og har røget de seneste 10 år. Hun er godt klar over, at rygning er skadeligt, alligevel anser hun smøgen for at være sin ven. For Pauline Kuna er det et problem, at rygning kobles sammen med hyggestunder, eksempelvis når hun er til middag eller drikker morgenkaffen.

– Jeg ved jo godt, at det er usundt, og at det skader mig. Men man bilder lidt sig selv ind, at det er en god ting for en. Jeg ved, hvor usundt det er, og at det skader mine lunger, men jeg har haft den her smøg ved hånden i ti år. Det er min ven, forklarer hun.

rygning, ryge, unge, røg, cigaretter, sundhedsskadeligt, sundhed, stigende, rygelov, unge, piger, drenge, problem, kræftens bekæmpelse
Trods kampagner i årevis ryger flere og flere unge dagligt. (Foto: Isabella Mendes fra Pexels)

Forbes udgiver liste over verdens rigeste

Forbes Magazine har netop udgivet deres liste over verdens rigeste mennesker, og forskellen på nummer et og nummer to har aldrig været så stor før, afslører Forbes.

Chefen for Amazon, Jeff Bezos, er verdens rigeste person, og har næsten fordoblet sin formue fra sidste år, så den nu er på 120 millioner dollar, hvilket svarer til omkring 720 milliarder danske kroner.

Nummer to på listen er Bill Gates med en formue på 90 milliarder kroner (omkring 540 kroner).

Den amerikanske investor Warren Buffett er nummer tre på listen, og efterfølges af den franske erhvervsmand Bernard Arnault, som er gået fra en 11. plads til en fjerde plads siden 2017. Det skyldes dog først og fremmest euroens styrke i forhold til dollaren.

Facebook’s Mark Zuckerberg er nummer fem på listen.

Donald Trump er faldet over 200 pladser på listen og ligger som nummer 766, efter at han sidste år lå som nummer 544. Forbes Magazine, anslår, at Trumps fomue er på 18,6 milliarder kroner – 2,4 milliarder kroner mindre end for et år siden. Trump selv har altid påstået, at han har flere penge end Forbes regner sig frem til. Hans formue voksede under præsident Barack Obama, men er blevet mindre, efter at han meddelte, at han stillede op til præsidentvalget i 2016.

Der er i dag 2208-dollar-milliardærer i verden, hvilket er flere end nogensinde før. USA har flest milliardærer med 585 efterfulgt af Kina, der har 373. Det skriver Ritzau.

penge, økonomi, rig, rigeste, milliardær, forbes magazine, amazon, facebok, ibm,
Forbes udgiver liste over verdens rigeste. (Foto: Pexles)

Mærsk-skib står i flammer – besætningsmedlemmer savnes

Der er tirsdag eftermiddag opstod der en alvorlig brand på et containerskib fra Mærsk i det arabiske hav. Det oplyser Mærsk Line i en pressemeddelelse.

23 besætningsmedlemmer er evakueret. Fire andre besætningsmedlemmer er ikke fundet.  Skibet Mærsk Honam står fortsat i flammer, og situationen betegnes som kritisk. Det skriver Ritzau.

31-årig fodboldspiller død af blodprop i hjertet

Den 31-årige fodboldspiller Davide Astoris blev søndag morgen fundet død på sit hotelværelse. Astoris var anfører i klubben Fiorentina, og den unge atlets pludselige død, var et mysterie, og man frygtede en kriminel handling, men nu har en obduktion vist, at han døde af en blodprop i hjertet. Det skriver det italienske nyhedsbureau Ansa ifølge NTB.

Fiorentina spiller i Serie A, og først blev holdets egen kamp aflyst søndag, men senere blev også resten af søndagens ligaprogram udsat på ubestemt tid.

I dag onsdag fragtes Astori fra Udine til Firenze, og torsdag er der begravelsesceremoni i kirken Basilica di Santa Croce midt i Firenze.

Davide Astori efterlader sig sin kone og sin toårige datter.

Nyt snevejr på vej

Selvom tirsdag igår var den varmeste dag i Danmark siden slutningen af januar i 2018, så kommer onsdagsvejret til at markere, at vinteren altså ikke er slut endnu, selvom kalenderen siger forår.

Der kommer nemlig et lille lavtryk fra fra grænseegnene mellem Polen og Tyskland, der vil føre til et nedbørsområde, der vil sprede sig over hele den østlige del af landet. Nedbøren vil i stor stil falde som sne.

Nedbørsområdet vil nå frem til Sydhavsøerne og Bornholm i løbet af formiddagen og kan begynde som regn eller slud, men vil ret hurtigt slå over i sne samtidig med, at det bevæger sig videre mod nord og øst. Ud på eftermiddagen når snevejret frem til Storebælt østfra, og sidst på eftermiddagen eller om aftenen kan man også få snevejr på Fyn og i Østjylland.

Sneen vil falde ved temperaturer lige over frysepunktet, der i aftentimerne falder lidt. Det betyder, at der godt kan være et let frostvejr, der giver sne på tre til fem centimeter torsdag morgen, men det bliver ikke lige så voldsomt, som snevejret var mandag. Det skriver TV2.

https://www.instagram.com/p/Bf026FBnXOO/?taken-by=camillafalkenberg

· Mere fra samme kategori ·