Læs også:

Close

Get shit done: Sådan stopper du overspringshandlingerne

Mit liv  | 

Kniber det med produktiviteten? Drop overspringshandlingerne, og få ordnet det, du skal

Når du har kigget mere på dit Instagram-feed end din to do-liste, så er det vist ved at være tid til at hanke lidt op i dig selv og få brugt tiden fornuftigt. Forhåbentlig kan du bruge nogle af disse metoder til at komme overspringshandlingerne til livs

Skab en lækker arbejdsplads

Øh, lægger vi lige ud med at foreslå en overspringshandling for at undgå overspringshandlingerne? Ja. Det her er nemlig en overspringshandling med et formål. Så snart du har sørget for, at dit skrivebord er ryddeligt og omgivelserne i top, bliver det meget nemmere for dig at holde fokus. Så er der nemlig ikke noget, der kan ødelægge din koncentration.

Hvis du samtidig tænder et stearinlys, sætter en blomst på bordet (helst en, der ikke er vissen – planter kan nedsætte stress med 37 procent) og vælger en passende playliste (både Spotify og Apple Music har for eksempel en playliste, der hedder “focus”), kan det nærmest ikke blive mere inspirerende at arbejde.

Vær realistisk
Sæt dig ned en gang om ugen (for eksempel søndag eller mandag) og planlæg en uges opgaver, og sørg for, at antallet og størrelsesforholdet er realistisk – så er det nemmere at nå dem. Et godt pejlemærke er cirka tre til fem gøremål om dagen eller omkring 15 på en uge, så du ikke drukner.
List opgaverne op i prioriteret rækkefølge, så du får gjort det vigtigste først i stedet for at begynde med det sjoveste, som måske virker mest tillokkende lige nu.

Begynd med dagens største opgave

De fleste har lettere ved at fokusere om morgenen, og så er det også bare rart at få de største opgaver af vejen. Derudover er det vigtigt, at du tager opgaverne én ad gangen. Hav kun fokus på det, du er i gang med. Hvis dine tanker flyver omkring, så få dine indfald skriblet ned, så du kan koncentere dig om at løse det, du sidder med først.

Når du skifter for meget mellem opgaver, er du mindre effektiv – også selv om du tror, du er herregod til multitasking.

… Men sæt vækkeuret til et realistisk tidspunkt

Vi ved godt, du alligevel snoozer langt ind i formiddagen, så indse det nu bare, og sæt alarmen til et klokkeslet, hvor du rent faktisk har tænkt dig at stå op. En times snoozen er en virkelig dårlig måde at begynde dagen på. Både fordi du inderst inde vil være irriteret på dig selv, og fordi afbrudt søvn gør dig groggy og reducerer din produktivitet (enter overpsringshandlingerne).

Dine gode intentioner om at stå op en time tidligere for virkelig at få noget ud af dagen vil sikkert bare ødelægge din dag, og du kender på nuværende tidspunkt din krop godt nok til at vide, hvor meget søvn den skal bruge for at være veludhvilet og -fungerende.

Hold pauser – og beløn dig selv

I stedet for at overspringshandle hele dagen igennem, så hold regulære pauser, hvor du kan gøre, hvad du vil. Det allerbedste vil være, at du rejser dig og kommer væk fra computeren, så dit hoved får pause og du oplever “noget nyt”. I pauserne må du også belønne dig selv for at have arbejdet så hårdt og koncentreret.

Husk måltiderne

Det er vigtigt, at du holder dig mæt og hydreret, for får du ikke nok vand og ordentlig mad, kan din krop sætte en stopper for dit hoved og din produktivitet. Med den rigtig kost kan du til gengæld forbedre din koncentrationsevne og din hukommelse – hvorimod bare 1 procents dehydrering vil sænke din effektivitet med 12 procent.

Sådan gør du: Hav altid en kande vand på køl og en på bordet, så du kan holde glasset fyldt (see what I did there?). Husk desuden vitaminpillerne!

En blank skærm, der bare beder om at blive udfyldt. Get on with it! (Foto: All Over)

Log af

Av av, den var værre. Men udover dine egne skøre indfald er det altså andre, der er skyld i, at du overspringshandler. Log af Facebook, Instagram, mailkonti – ja, sluk mobilen og slå alle notifikationer fra, så det kun er dig selv, der kan forstyrre arbejdet. Det er rigeligt.

Se det også som en øvelse, hvor du opdager, hvor ofte du egentlig griber din smartphone uden at tænke over det.

Tip! Der findes plug-ins, der hjælper dig med at slukke for alle distraktioner, så du kan fokusere. For eksempel Anti Social, der blandt andet kan mute sociale medier i op til otte timer.

Sluk for internettet

En anden metode, der har lidt samme effekt som den ovenstående, er helt at slukke for nettet. Sluk routeren, deaktiver dit wifi og gør, hvad der ellers skal til for at være helt offline.

Nej, vi vil naturligvis ikke anbefale, at du gør det for good (a girl’s gotta LIVE), men gør det i for eksempel en time om morgenen, efter du har tjekket, at der ikke er nogle beskeder eller henvendelser, det er strengt nødvendigt, at du får svaret på.

Sæt en alarm

Okay, hvis det virker lige stramt nok for dig at slukke for nettet, så prøv noget andet i stedet: Sæt en alarm, der for eksempel tæller ned fra 45 minutter. I de tre kvarter skal du arbejde intensivt uden at bruge tid på svinkeærinder som Reddit og Kosegruppa DK. Når tiden er gået, skal du tage en pause på mindst fem minutter (medmindre du VIRKELIG er inde i en god stime, så må du gerne færdiggøre det, du sidder med).

Pausen skal som før nævnt være en rigtig pause, hvor du går væk fra computeren og foretager dig noget helt andet. Lad være med liiige at besvare en mail. Gå en tur ned i kiosken eller sæt en uptempo sang på og dans lidt rundt. Whatever works. Eller lad overpsringshandlingerne tage over, så de er ude af verden.

Derefter sætter du et ur igen. Hen ad vejen finder du ud af, præcis hvor lang tid hver arbejdssession skal vare, og det gør dig med tiden ekstra effektiv.

Get shit done. (Foto: All Over)

Tag dig god tid til at komme ind i – og genkende – vanen

Det tager tid at finde ud af, hvornår du er mest produktiv, og derfor vil du ikke være 100 procent mere effektiv bare ved at implementere en eller flere af disse metoder. Vær tålmodig og vedholdende, ellers ender du med at give op, før du overhovedet har fået gavn af dine forsøg.

Vær ikke for hård mod dig selv, når noget ikke lykkes, eller du fucker op i din planlægning. Du skal nok komme efter det – og ellers går det nok også. Giv dig selv tid til at arbejde med de af metoderne, du finder tiltalende. Måske viser det sig, at du for eksempel får meget mere ud af at arbejde igennem om aftenen end om morgenen. Eller i tre timer om formiddagen og igen lige efter frokost. Sådan er vi alle så forskellige.

Læg så de største opgaver i dine produktive timer og gem opkald, emails og så videre til dine mindre effektive perioder, da det ofte er, når du er i gang med dem, at overspringshandlingerne overmander dig.

Brug den tid, det tager at finde den rytme, der passer bedst til dig.

 

 

Øvrige kilder: Career Girl Daily, The Lively Show, Create & Cultivate

· Mere fra samme kategori ·