
MORNING NEWS: Danske kvinder køber hundredvis af falske jomfruhinder på nettet
Hundredevis af falske jomfruhinder sælges til danske kvinder · Trods flot placering er Danmark blevet lidt mere korrupt · Flere kvinder bliver svært overvægtige · #OscarsNotSoWhite i år
Så er det igen tid til MORNING NEWS. Som altid, er morgenens overskrifter valgt ud til dig.
Danske kvinder køber hundredvis af falske jomfruhinder på nettet
Mere end 500 falske jomfruhinder er blevet solgt til danske kunder i 2016. Produktet er tiltænkt muslimske kvinder, så de ikke skal bekymre sig om at bløde som en jomfru på deres bryllupsnat. Det skriver Radio 24/7.
– Der er stadig en meget stærk forventning til de muslimske piger om, at de skal være jomfruer ved ægteskabsindgåelse, og det kan gøre pigerne meget bekymrede, meget pressede, og de kan være så desperate, at de kan overveje selvmord, siger Susanne Fabricius, projektchef i organisationen EtniskUng, der vejleder unge om æresrelaterede konflikter.
Firmaerne Hymenshop og VirginiaCare, sælger begge deres produkter til Danmark, og firmaerne har sammenlagt solgt 2.670 falske jomfruhinder til danske kunder gennem de seneste fem år.
De falske jomfruhinder består af en lille gelehinde, og indeholder enten okseblod eller farvestof, der ligner blod. Hinden skal sættes op i skeden en halv time inden sex, og når manden trænger ind i kvinden, går der hul på hinden, så det kulturelt betingede ønske om blod på lagenet bliver opfyldt.
Men forventningen om blod på lagenet er forkert.
– Det er slet ikke sikkert, at man bløder første gang man har samleje. Det gør måske én eller to kvinder ud af ti. Så det med at sige, at det er et bevis på, at man er jomfru, at man bløder ved første samleje, det har ikke noget på sig, fortæller ledende overlæge og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen.

Danmark er blevet mere korrupt
Sammen med New Zealand indtager Danmark stadig pladsen som det mindst korrupte land i verden, men en ny måling peger på, at Danmark dog er blevet mere korrupt. Det skriver Ritzau.
Det er Transparency International Danmark, der påpeger, at Tibet-sagen kan være medvirkende årsag til, at Danmarks point i korruptionsindeksen ikke er lige så pæne som i 2015.
Landets offentlige institutioner klarer sig generelt dårligere end i de foregående år. Således scorede Danmark 91 point i indekset i 2015 og 92 point i 2014.
Der ses blandt andet på partistøttereglerne, samarbejde mellem politikere og erhvervslivet samt udveksling af vennetjenester og Transparency International Danmark henviser til det seneste års sager om partistøtte og indskrænkningen af offentlighedsloven og Tibet-sagen som mulige faktorer for Danmarks faldende point.
Somalia indtager bundplaceringen i indekset med en score på ti.

Flere kvinder er blevet svært overvægtige
Ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at der er næsten lige så mange overvægtige som normalvægtige voksne danskereDet viser en rapport, som DTU Fødevareinstituttet har udgivet. Det er stadig en stor del af de danske kvinder, der er overvægtige. Det skriver DR.
I 2014 var 47 procent af de voksne danskere overvægtige, og samtidig er antallet af svært overvægtige voksne steget fra 13 til 15 procent i forhold til tre år før.
– Det er en signifikant stigning på kort tid, og det er bekymrende, fordi svær overvægt øger risikoen for en lang række kroniske sygdomme, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.
Over 22.500 børn og voksne fra Sverige, Norge, Finland, Danmark og Island har deltaget i undersøgelser gennemført i 2011 og 2014.
– Der er mange faktorer, der spiller ind på udviklingen af overvægt. Men vi kan se, at stadig flere kvinder dagligt bruger mere end fire timer af deres fritid bag et tv, en tablet eller en anden skærm. Og den stillesiddende adfærd er en af forklaringerne, siger Jeppe Matthiessen.
Hver tredje voksne dansker bruger mindst fire timer af sin fritid bag en skærm. Især danskere med en kort uddannelse bruger mere tid foran skærmen. Også danske børns vægt tegner et negativt billede. Antallet af overvægtige børn på 7-12 år er 11 procent, og samtidig er fire procent af børnene svært overvægtige.
– Hvert femte danske barn bruger mere end fire timer af fritiden bag en skærm, og seks ud af ti børn bevæger sig så lidt, at de kan betegnes som fysisk inaktive, siger Jeppe Matthiessen.
I alle de nordiske lande, er der flere voksne, der bliver svært overvægtige. Men Island adskiller sig markant i forhold til de andre lande.
– Islændingene er populært sagt Nordens amerikanere. Her er to ud tre mænd overvægtige, og hver femte islandske mand og kvinde er svært overvægtig, siger Jeppe Matthiessen.

#OscarsNotSoWhite i år
Ved sidste års Oscars blev akademiet kritiseret hårdt for at være racistisk, fordi fraværet af farvede skuespillere, instruktører og andre filmfolk blandt de nominerede var udtalt. Hashtagget #OscarsSoWhite fik hurtig medvind på de sociale medier.
Men det ser ud at have ændret sig ved årets nomineringer, siger Christian Monggaard, der er filmredaktør og anmelder på Dagbladet Information ifølge DR. Blandt andet har den nuværende formand for de 7.000 akademimedlemmer, Cheryl Boone Isacs, gjort et stort arbejde for at få flere medlemmer ind med andre hudfarver.
– Det skyldes for det første, at der har været stor opmærksomhed på emnet. Men det skyldes også, at årets bedste film har været meget mere mangfoldige end sidste år, siger Christian Monggaard.
Der er seks sorte blandt de nominerede skuespillere i år, foruden britiske Dev Patel, der har indiske rødder. Det er det højeste antal ikke-hvide skuespillere, der er blevet nomineret til en Oscar, siden 2007.
Derudover er den afroamerikanske instruktør Berry Jenkins blevet nomineret i kategorien ”bedste instruktør” for filmen ”Moonlight”, og fire af de ni film, der kæmper om prisen som ”bedste film”, har et ikke-hvidt hovedcast.
– Sidste år var der også masser af mangfoldige film. Kvalitetsmæssigt var de bare ikke på det niveau, som de skal have for at blive nomineret til en Oscar. Det har de været i år. Det er pissegode film og præstationer, siger han og peger på filmen ”Hidden Figures”, der handler om tre afroafroamerikansk kvinder, der arbejdede for Nasa i 1960’erne.
Du kan læse vores anmeldelse af filmen Hidden Figures imorgen.
