Læs også:

Close

MORNING NEWS: Bogsalg stiger med 9.500 procent efter interview med Trump-rådgiver

Nyheder  | 

Bogsalg stiger med 9.500 procent efter interview med Trump-rådgiver · Tysk politi slår til mod formodet terrornetværk · Skuespiller sætter journalist på plads efter brok over Women’s March · Nyt fra Trump-land

Så er det igen tid til MORNING NEWS. Som altid, er morgenens overskrifter valgt ud til dig.

Bogsalg stiger med 9.500 procent efter interview med Trump-rådgiver

Salget af George Orwells klassiske og mere end 60 år gamle roman “1984” er steget med 9.500 procent efter rigtigheden af et foto af tilskuerne til Trumps indsættelse blev diskuteret. Det skriver The Huffington Post.

Bogen handler om et dystopisk samfund, hvor regeringen bruger sproget til at kontrollere folket – blandt andet er der udtryk i bogen som “Krig er fred, slaveri er frihed og uvidenhed er styrke”. Orwell har også skrevet om, hvordan sproget kan underminere sandheden, og hvordan især politisk sprog bruges til at få løgne til at lyde sande og få uacceptable handliner som mord til at lyde helt okay og nødvendige.

Orwells tanker om sproget har vundet genklang hos flere læsere efter et interview med Donald Trumps særlige rådgiver Kellyanne Conway. I interviewet spørger en journalist Kellyanne Conway om ikke pressesekretæren i Det Hvide Hus løj, da han sagde, at Trumps indsættelse havde det største tilskuerantal nogensinde. Det afviste Kellyanne Conway og henviste til, at pressesekretæren havde præsenteret “alternative fakta”.

Det er der ikke noget, der hedder, og det påpegede journalisten også under interviewet. Flere har nu påpeget, at administrationen, der introducerede “fake news”-udtrykket nu også selv bruger “alternative fakta” og den slående lighed mellem Orwells betragtninger om sprog og politik.

Et lignende bogsalg skete i 2013, da det kom frem, i hvor høj grad folket blev overvåget af NSA. Det mindede flere om klassikeren “Big Brother” fra 1984, hvor den autoritære leder overvåger sit folk konstant og hele tiden. På en enkelt nat steg bogsalget med 4.000 procent.

Læs også: Trump tror ikke på billeder og erklærer krig mod medierne

Bogsalg stiger med 9.500 procent efter interview med Trump-rådgiver. (Foto: Polfoto)

Tysk politi slår til mod formodet terrornetværk

Onsdag slog 200 betjente fra tysk politi til mod et netværk af formodede højreekstremister, for at skaffe beviser for angreb. To personer blev anholdt. De er endnu ikke sigtet. Det skriver Berlingske.

Under anholdelsen beslaglagde politiet skarpladte våben, sprængstof og ammunition. Seks personer er mistænkt for at forsøge at danne en terrorgruppe, og en syvende mistænkes for at støtte gruppen, der siden foråret 2016 angiveligt har lagt planer om væbnede angreb mod politibetjente, jøder og flygtninge. Ifølge tysk politi er der endnu ikke tegn på konkrete terrorplaner.

politi, blå blink
Tysk politi slår til mod formodet terrornetværk. (Foto: Polfoto)

Patton Oswalt sætter journalist på plads efter kritik af Women’s March

Journalisten Pierce Morgan tweetede om sin misbilligelse af Women’s March, som flere millioner mennesker deltog i, i protest over Trump og hans udtalelser om kvinder og minoriteter. Pierce jokede blandt andet med, at han ville lave en mandemarch for at protestere imod den “globale demaskulering” af hans køn forårsaget af “gale feminister”. Det skriver The Huffington Post.

Pierce Morgans kommentarer fik skuespilleren Ewan McGregor til at trække sig fra et interview med journalisten og det fik også skuespilleren Patton Oswalt, kendt fra serien “Kongen af Queens”, til at reagere på Twitter.

Oswalt, en stor støtte af Women’s March begyndte at trolle Pierce Morgan på Twitter. Blandt andet skrev han:

Det fik flere andre mænd til at støde til og gøre grin med journalistens bemærkninger om behovet for en mandemarch. Til sidst blev det for meget for Morgan, og journalisten skrev, at folks reaktion på hans tweet viste, hvor dumme sociale medier var blevet. Men det ville Patton Oswalt ikke høre på og svarede:

Det er ikke første gang, at Pierce Morgan laver krasse opdateringer på Twitter. Han har også været i diskussion med Lady Gaga, som han påstår ikke har PTSD efter en voldtægt, hun blev udsat for som 19-årig, og at hun kun brugte diagnosen som en måde at promovere et nyt album på.

Læs mere her: Mere end 2 millioner protesterede i pink

Nyt fra Trump-land

Trumps første uge har i den grad præget nyhedsoverskrifterne og i dag er ikke nogen undtagelse.

Onsdag sagde Trump, at tortur virker, og at administrationen ville lave en analyse på, hvordan krigen mod terror går. Det kan komme på tale, at Trump-regeringen vil åbne op for tidligere bandlyste forhørsmetoder, og at CIA igen får lov til at have såkaldte “black sites”-fængsler uden for USA, hvor fanger kan føres hen uden rettergang. Trump talte også om at tilføje flere fanger til Guantanamo-fængslet, som Obama ellers har forsøgt at lukke de sidste otte år. Det skriver AP.

Kerry O’Grady, senioragent hos Secret Service har i en serie af Facebook-opslag erklæret sin støtte til Hillary Clinton under valgkampen. Agenten har været hos Secret Service i mere end 23 år, og skriver, at hun er klar over, at hun skal tage en kugle for præsidenten uanset, hvem det er. Men det vil hun ikke. Faktisk skriver agenten, at hun hellere vil sidde i fængsel fremfor at tage en kugle eller støtte det hun mener, Trump er, en katastrofe for USA, kvinder og minoriteter. Secret Service har efterfølgende sagt, at de vil handle hurtigt og passende i sagen. Det skriver CNN.

Og så får ministerier og styrelser mundkurv på af Trump-administrationen, der har instrueret offentlige institutioner og ansatte i ikke at opdatere med nyheder på de sociale medier. Mundkurven kom, efter National Park Service lagde de to billeder op, der sammenlignede tilskuerantallet ved Obamas indsættelse i 2009 og Trumps i 2016. Selv siger Trumps pressesekretær Sean Spicer, at der ikke er tale om mundkurv, men at styrelserne selv har overtrådt deres egne regler og retningslinjer. Det skriver TV2.

Det er disse to fotos som Trump bestrider ægtheden af. Det øverste viser fremmødet ved Barack Obamas indsættelse som præsident i 2009. Det nederste viser Trumps indsættelse i weekenden. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·