Læs også:

Close

MORNING NEWS: Mere end 2 millioner protesterede i pink

Nyheder  | 

Mere end 2 millioner mennesker protesterede mod Trump · Ung islandsk kvinde er fundet død på en strand – to mænd er anholdt · Trump tror ikke på billeder fra sin indsættelse og erklærer krig mod medierne ·Israel godkender hundredevis af nye bosættelser · Regnefejl kan have påvirket sidste valg · Nye tal: Flere unge vælger nettet frem for kriminalitet

Så er det igen tid til ugens første MORNING NEWS. Som altid, er mandag morgens- og weekendens største overskrifter valgt ud til dig.

 

Mere end 2 millioner protesterede i pink

Over 2 millioner mennesker protesterede i byer over hele verdenen fra Washington til Melbourne, Mexico City til Barcelona, Tel Aviv til Berlin, London til København og mange andre steder. Faktisk er der ifølge The Washington Post registreret mere end 670 events over hele verden. Protesterne var rettet mod USA’s nye præsident Donald Trump.

Women’s March havde oprindeligt ansøgt om tilladelse til at samle 200.000 mennesker til demonstration, men det anslås at tæt på en halv million menner deltog i Washington alene. Det er flere mennesker end der kom og så Trumps indsættelse.

Der blev demonstreret mod Trump i byer over hele verdenen. Også i København var der protester. (Foto: Polfoto)

De mange mennesker verden over demonstrerede mod Trumps sprog og kampagner mod kvinder, minoriteter og flygtninge.

Mange af protestanterne bar Pussy Hats; pink, strikkede huer, med katteøer. Initiativtagerne bag huerne fortæller på deres hjemmeside, at huerne er strikkede, fordi strik typisk er anset for at være et håndværk for kvinder.

Strikkeklubber er anset som sladderklubber fra udefrakommende men for Pussy Hat projektet er strikkelubber sikre steder for kvinder at tale, et sted hvor kvinder støtter kvinder. Samtidig er strik en hjemmelavet ting, og hjemmelavede ting viser omsorg, og Pussy Hat-projektet forklarer, at de drager omsorg om kvinders rettigheder.

Pussy Hat, leger med ordet pussycat og henviser til Donald Trumps udtalelse om at score kvinder ved at “grab them by the pussy”.

Det anslås at mere end en halv million mennesker demonstrerede i Washington alene. (Foto: Polfoto)

Som altid svarede Trump på kritikken via det sociale medie Twitter. Her skrev præsidenten, at folk skulle have stemt ved valget, i stedet for at protestere. Han skrev samtidig, at kendte, der deltog i demonstrationer mod ham, var skadelige for sagen.

Islandsk kvinde fundet død på strand – to grønlandske mænd anholdt

Den 20-årige Birna Brjánsdóttir er blevet fundet død på strand ved den islandske hovedstad Reykjavik, efter en helikoptereftersøgning. Den unge kvinde har været forsvundet i en uge. To grønlandske mænd er fængslet i sagen. Det skriver Ritzau.

Politiet arbejder ud fra teorien om, at Birna Brjánsdóttir er blevet dræbt. De to anholdte mænd er besætningsmedlemmer på en grønlandsk fisketrawler og mistænkes for at have noget at gøre med den unge kvindes skæbne. De nægter sig begge skyldige i tiltalen for drab.

Birna Brjánsdóttirs sko er fundet i havnen i nærheden af en mole, hvor fisketrawleren lå fortøjet. Hendes mobiltelefon er også sporet til en mast i området.

Derudover har besætningsmedlemmerne lejet en bil og det er med sikkerhed fastslået, at Birna Brjánsdóttir har været i bilen.

 

Nye tal: Flere unge vælger nettet frem for kriminalitet

Det Kriminalpræventive Råd kan nu melde ud, at ungdomskriminaliteten kun er gået nedad siden 2005. Det skriver Politiken.

Det er Ungdomsundersøgelsen for 2016, som giver de positive tal. Og ifølge professor emeritus og kriminolog Flemming Balvig er der for første gang et bud på, hvad faldet i ungdomskriminalitet kan skyldes.

– Den livsstilsændring, der ligger i flytningen af ungdomslivet fra gaden til cyberspace, er en af de stærkeste årsager, hvis man kigger globalt. Det er en udvikling, man finder over hele den vestlige verden, siger han.

Blandt de 14-15-årige er tilfældene af “mere alvorlig” og “meget alvorlig” kriminalitet faldet med syv procent fra 2015 til 2016. Det er forbrydelser som internetsvindel, vold, tyveri og indbrud.

 

Nye tal: Flere unge vælger nettet frem for kriminalitet. (Foto: Polfoto)

Trump tror ikke på billeder og erklærer krig mod medierne

Trumps første dage som USA’s leder har ikke været helt stormfri. Kæmpestore demonstrationer over hele verden og et ringe antal fremmødte til hans indsættelsesfest har sat sine spor på den indledende weekend som præsident.

Især det sidste har vakt opsigt, da luftbilleder fra dagen har vist, at antallet af mennesker ved Trumps indsættelse som præsident var markant mindre end ved Barack Obamas indsættelse i 2009.

Men Trump vil ikke anerkende de luftfotos, der er taget af de to indsættelsesdage og i weekenden beskyldte Det Hvide Hus’ pressesekretær pressen for at dække indsættelsen “bevidst fejlagtigt”.  Det skriver DR.

Selv gik Trump til angreb under en tale ved CIA.

– Som I ved, ligger jeg i krig med medierne. De er blandt de mest uærlige mennesker på Jorden, sagde Donald Trump ifølge CNN.

Som støtte sagde pressesekretær Sean Spicer, at;

– Dette var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum, skriver DR.

Ifølge TV2 trådte Trumps særlige rådgiver Kellyann Conway til og støttede sin chef og pressesekretær under et interview med NBC, at der ikke var tale om løgne, men alternative fakta.

– Sean Spicer, vores talsmand, gav alternative fakta om, hvor mange der overværede indsættelsen, siger Kellyanne Conway, og understregede, at Trump-administrationen også talte de 30 millioner med, der fulgte indsættelsen på fjernsynet.

– Sagen om antallet af tilskuere er et symbol på den unfair og ufuldstændige behandling, som denne præsident bliver udsat for. Vi ved også, at folk ser indsættelsen på andre skærme som tablets, telefoner og computere.

Det er disse to fotos som Trump bestrider ægtheden af. Det øverste viser fremmødet ved Barack Obamas indsættelse som præsident i 2009. Det nederste viser Trumps indsættelse i weekenden. (Foto: Polfoto)

 

Israel godkender hundredevis af nye bosættelser

Israel har godkendt 556 nye bosættelser i det besatte Østjerusalem. Det sker efter den pro-israelske nye præsident Donald Trump er blevet indsat i weekenden. Det skriver BBC.

Israel har eftersigende ventet til Obama var ude af Det Hvide Hus, fordi han tillod en FN-resolution mod bosættelserne. Bosættelserne i Østjerusalem er anset som ulovlige ifølge international lov, men det er Israel ikke enig i.

Jerusalems viceborgmester Meir Turgeman sagde om de nye godkendelser;

– Jeg blev bedt om at vente indtil Trump trådte til, fordi han ikke har et problem med at bygge i Jeerusalem. Spillets regler har ændret sig med Donald Trump som præsident. Vores hænder er ikke længere bundet som i tiden under Barack Obama, sagde han.

Obama anså bosættelserne som et af de største forhindringer for en to-stats-løsning, og fred mellem Israel og Palæstina.

Israel har godkendt mere end 500 bosættelser som denne, Anona, der ligger på Vestbredden. (Foto: Polfoto)

Regnefejl kan have påvirket sidste valg

En regnefejl ved Dansk Statisik viste op mod sidste folketingsvalg, at Helle Thorning-Schmidts vækstpolitik kun havde givet 0,5 procent vækst i Danmark. Men det resultat viser sig nu at være forkert.

Faktisk vækstede Danmark mere end dobbelt så meget, nemlig med 1,1 procent om året. Det skriver Jyllands-Posten.

En ny regnemetode og forkerte indberetninger af virksomhederne handel med udlandet har resulteret i lavere resultater, end der egentlig var tale om.

Netop manglende vækst var en af de ting, Helle Thorning-Schmidts regering fik smæk for under sidste valgkamp, og nu kritiseres Dansk Statistik for at have skabt grundlag for en forkert politisk debat op til valget.

Regnefejl kan have påvirket sidste valg. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·