Læs også:

Close

MORNING NEWS: 267 kom på hospitalet med fyrværkeriskader

Nyheder  | 

Mere end 200 danskere kom til skade med fyrværkeri · Republikanerne nedlægger etisk vagthund uden varsel · Gælden til det offentlige tæt på 100 milliarder · Efterretningstjeneste går ind i Yousee-sag

Så er det igen tid til MORNING NEWS. Det er, som altid, nyhedsredaktør Camilla Falkenberg, der har valgt morgenens største overskrifter ud til dig.

 

267 kom på hospitalet med fyrværkeriskader

Der var igen travlt på landets hospitaler nytårsaften. 267 danskere måtte en tur på skadestuen med fyrværkeriskader. Det skriver Ritzau.

37 blev alvorligt skadet af fyrværkeri og 89 af de skadede var under 15 år. Tre ud af fire tilskadekomne var mænd, og langt størstedelen af de tilskadekomne brugte lovligt fyrværkeri.

Til gengæld havde kun tre af de 37 alvorlige tilfælde sikkerhedsbriller på.

Sammentælling er foretaget af Odense Universitetshospital af overlæge Jens Lauritsen og hans kollega Søren Larsen.

– Jeg har været med siden 1997, og det overrasker mig, at tallene på en måde ligger fast. Blandt andet kunne man vente i år, at det fokus, der har været på skader hos børnene, ville medføre, at der var flere forældre, der tog hånd om børnene. Det ser ikke umiddelbart ud til at være tilfældet, siger Jens Lauritsen.

Læs også: Nytår er det mest brandfarlige døgn på året: Sådan sikrer du dig selv og dit hjem

267 er kommet til skade med fyrværkeri til nytår. (Foto: Polfoto)

 

Republikanere demonterer etisk vagthund uden varsel

Republikanerne, der genvandt flertallet i Repræsentanternes Hus ved præsidentvalget, har mandag vedtaget, at nedlægge Office of Congressional Ethics, et uafhængigt organ, der blev skabt i 2008 for at undersøge anklager om mistænksom opførsel hos lovgivere, efter adskillige skandaler om korruption og bestikkelse.

Det skriver AP og New York Times.

I stedet skal det uafhængige Office of Congressional Ethics nu høre under House Ethics Committee, der er styret af lovgiverne selv. Den nye konstellation skal hedde Office of Congressional Complaint Review.

Demokraterne og vagthunde-organisationer har protesteret højlydt over ændringen, og demokraternes leder Nancy Pelosi, har reageret med vrede på ændringen.

– Republikanerne siger, at de vil “dræne sumpen” (Trump gik til valg på at ville rydde ud i tvivlsomme politikere red.), men natten før Kongressen bliver taget i ed, har Husets store gamle parti elimineret det eneste uafhængige etiske tilsyn på deres handlinger. Etik er åbenbart det første offer for den nye republikanske kongres, sagde Pelosi.

Den demokratiske leder Nancy Pelosi sammen med republikanernes leder Paul Ryan. (Foto: Polfoto)

 

Skattegælden til det offentlige er tæt på 100 milliarder.

Gælden til stat, kommuner og regioner nærmer sig 100 milliarder kroner, fra borgere og virksomheder, der ikke betaler deres skattegæld, SU-lån, parkeringsbøder, børnepenge eller moms. Det skriver Politiken.

Kurven knækker tidligst i 2018, mener skatteministeren. Gælden skulle for længst være krævet ind, men miseren med det fuldautomatiske digitale inddrivelsessystem EFI, der blev skrottet i september 2015 efter otte års forsinkelser, funktionsfejl og afsløringen af ulovligheder i måden systemet arbejdede på, har forsinket opkrævningerne og de ligger nu og flyder rundt.

Der udover var tilliden til EFI så stor, hos politikere, embedsmænd og ministre, at man fyrede mere end 3000 af skats medarbejdere siden 2005.

Ud over inddrivelsesproblemer, har skat også haft problemer med sagen, hvor udenlandske kriminelle har stjålet mere end 12 milliarder fra den danske statskasse. Alt dette var muligt, blandt andet, fordi der var for få medarbejdere til at opdage fuskeriet.

Nu skal nye skattefolk og it-systemer redde Skat.

Ny kriseplan skal rette op på katastroferamte SKAT. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil redde den kuldsejlede institution med en god portion penge og hænder. (Foto: Polfoto)

 

Forsvarets Efterretningstjeneste går ind i Yousee-sag

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste er nu gået ind i efterforskningen af det store tv-nedbrud, der ramte omkring 1,2 million Yousee-kunder nytårsaften. Det skriver TV2.

– Center for Cybersikkerhed samarbejder med TDC om hændelsen. På nuværende tidspunkt kan vi ikke udtale os om en mulig årsag, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed.

I går forklarede Yousees direktør, Jaap Postma, at nedbruddet skyldtes “et ekstremt kompliceret fysisk nedbrud i vores system”.

Læs mere: Yousees priser stiger trods nytårsbommert

Yousees priser stiger trods nytårsbommert. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·