Læs også:

Close

Send mere risalamande og adventsdiller

Kultur  | 

Jeanett Veronica Hindberg blev kendt som Bitterfissen, og selv om forfatteren slet ikke er så bitter i virkeligheden, er hendes tunge lige så skarp. Hun er også småneurotisk og kronisk vild med Morten Resen

Bitterfissen Bethany var harsk, længe før den Lyserøde Elefant lærte at stave til so. Hun var drukfældig, konstant liderlig og beskidt i munden. Vi har talt med forfatteren bag Bethany, Jeanett Veronica Hindberg, om utjekket jul, blærekalendre, Bitterfissen, Morten Resen, adventsdiller – og hendes nye bog.

Fra julebloggen:
Har lagt mærke til, at folk er begyndt at poste billeder på Facebook af deres pyntede træ. Håber kraftedeme, det må drysse ad helvede til … ikke for at være ond eller noget. Men så kan de lære at holde den slags for dem selv. Eller nøjes med at tale om det i fitnesscentret. Bare sådan så vi, der kun er i besiddelse af en vissen julerose fra sidste år ikke får mindreværd og dødsønske.

Ligesom sit alterego er Jeanetts humor knastør, blikket observerende og tungen skarp. Men hun er også en smule angstpræget, neurotisk, evigt single (efter eget valg) og fuldstændig vild med Morten Resen, ifølge hende selv.

Bitterfissen gjorde Jeanett til et navn i Danmark, men siden har hun droppet den bidske Bethany og opnået sin drøm om at blive forfatter og skrive bøger i sit eget navn. Jeanetts to første dagbøger, “PS. Trænger til flødeskum (og diller)” og “PPS. Rend mig i skyr og skuffejern”, gav et gevaldigt boost til Jeanetts i forvejen store kultstatus, og nu er hun klar med sin tredje dagbog, “PS. Trænger til risalamande (og adventsdiller)”.

Bogen er skrevet på opfordring af Jeanetts fanskare af læsere, der fulgte forfatterindens juleblog, der opstod spontant på Facebook i julen 2015.

– Jeg sad og var omgivet af folk, der var glade, bagte vaniljekranse, og havde købt alle julegaverne allerede inden den 1. december. Jeg sad bare der og havde ikke overskud til noget som helst. Så jeg startede med at skrive spontant på Facebook, og der gik ikke mere end en halv dag, så strømmede folk til, fortæller Jeanett.

Julebogen for alle med underskud i december. Foto: Jeanett Veronica Hindberg)
Julebogen for alle med underskud i december. Foto: Jeanett Veronica Hindberg)

Et underskudsagtigt juleeventyr

Fra julebloggen:
Dagens gode gerning til mig selv: Risalamande til morgenmad
Dagens næstekærlige gerning: Omtale i MetroXpress.
PS. Ved ikke, om jeg bør sende blomster til superlækker chefredaktør på Metro. Alternativt et billede af fileten. Må tænke over det.

Jeanetts juleeventyr er ikke for dem, der knuselsker julen. Det er til gengæld til alle dem, der bare ikke er så skide tjekkede i vintermånederne og ikke får købt kalenderlyset før den 22. december.

– Jeg har altid en lille vinterdepression kørende for mig i julen og helt generelt i november og december. Det er koldt, det er mørkt, og jeg sidder altid et sted og ryster af kulde i noget tøj, der skal minde så meget om en dyne som muligt. Der er ikke så mange penge eller overskud, og så er det bare ikke fedt at sidde i oktober og få opskrifter på, hvordan man hækler en nisse, fortæller Jeanett.

Og efter Facebook er kommet til, er juleelendighederne ikke blevet bedre.

– Det bliver værre år for år, og jeg har det, som om jeg skal fake det lidt i julen. For eksempel julekalendre; før i tiden fik du en til to kroner, og så var der firkantet chokolade i. Nu er julekalendere jo fyldt med alt muligt, Lego, lakrids og hvad ved jeg. Man kan få adventskalendere, der ligner, at de er taget ud af Femina, og så skal det postes på Facebook. Nogle gange føler jeg, at folk gør det mere for at prale end for deres børns skyld. Og så er der mig, hvor halvdelen af min bog handler om, at jeg ikke har fået købt et kalenderlys, siger Jeanett.

Jeanett signerer bøger til bogforum 2016. (Foto: Jeanett Veronica Hindberg)
Jeanett signerer bøger til bogforum 2016. (Foto: Jeanett Veronica Hindberg)

Farvel til Bethany

Fra Julebloggen:
Hjemme igen. Facebook skulle tjekkes, sådan er det jo. Hele fire invitationer til julemarked og julebazar fik mig til at indtage irritabel attitude. Undskyld, men ved folk ikke, at jeg er rigeligt udfordret for tiden? Ingen normale underskudsramte tager kraftedeme til julebazar! Vil hellere dyppe mit ansigt i friture eller se fire Lasse Rimmer-shows. Så ved vi ligesom, hvor jeg står. Og det er ikke i nærheden af en fucking julebazar.

Bitterfissen Bethany a.k.a. Jeanett Veronica Hindberg væltede ud i den danske offentlighed i 2011, da det at blogge stadig var i sin spæde, men populære start. Her skrev Bitterfissen om Berlingskes meningsdanner Anne Sophia Hermansens blog “En karrierekvindes bekendelser”:

– Bekendelser mit åbne numsehul! Hun bekender ikke en skid, men bruger tiden på at polere sit image som selvstændig karrierekvinde, hvilket ikke ligefrem kan associeres til hendes flirtende jeg-boller-mig-gerne-til-toppen-attitude, som hendes Facebook-samtaler stinker af.

En revsende bloggerstjerne var født. Kombinationen af skarphed og anonymitet gjorde bare Bitterfissen endnu mere interessant, og en dusør blev udlovet for at finde kvindens identitet. Den 19. marts 2012 blev Jeanett afsløret som kvinden bag Bethany, og siden er den sure fisse blevet pakket sammen igen.

Og det er et meget bevidst valg fra Jeanetts side, for selv om Bitterfissen Bethany var Jeanetts vej mod forfatterdrømmen, foretrækker hun at skrive i sit eget navn.

– Det betyder rigtig meget, at jeg kan skrive i mit eget navn. Selvfølgelig kan jeg takke Bethany for næsten alt, men der, hvor mit hjerte banker, det er for mig selv. Jeg er godt nok bitter, men så bitter er jeg heller ikke hele tiden, siger Jeanett med et grin.

Hun fortsætter:

– Jeg vidste ikke, hvad det ville blive til, da jeg satte mig ned og skrev en blog om en sur gammel dame, der hadede alting og var dranker. Det blev så lige lovlig stort, det var ikke noget, jeg regnede med eller ønskede, men det var sjovt at ride på bølgen i et stykke tid. Men nu har jeg villet udgive bøger hele livet, så da et forlag henvendte sig, og spurgte om jeg havde noget på hjerte, havde jeg skrevet halvdelen af “PS. Trænger til flødeskum og diller” og ville gerne udgive det, for det er den rigtige mig.

Jeanett Veronica Hindberg blev først kendt som figuren Bitterfissen Bethany. (Foto: Jeanett Hindberg og Turbulenz)
Jeanett Veronica Hindberg blev først kendt som figuren Bitterfissen Bethany. (Foto: Jeanett Hindberg og Turbulenz)

Kaffepletter og kattebræk

Fra Julebloggen:
PS. Kørte i Fakta efter kalenderlys på opfordring fra flere søde læsere af julekalenderen, der i øvrigt er en dejlig succes. Tak for det. Det er jeg glad for. Alle med dillere over gennemsnitsstørrelsen er velkomne i indbakken. Men jeg kan først ses efter Nupokuren i januar. Ellers skal lyset i hvert fald være slukket. Nå, det var en afvej. Fakta havde ikke flere kalenderlys, så nu er det definitivt: Ingen kalenderlys i lorteboligen i år.

Men hvem er Jeanett, når hun ikke er en bitter fisse?

– Jeg er super mærkelig, jeg har angst og har socialfobi. Jeg er så neurotisk. Men jeg er mor til en 20-årig søn, og jeg har to katte. Jeg er evighedssingle. Det har jeg selv valgt, selv om folk ikke tror på det. Folk kan have svært ved at forstå, hvorfor jeg ikke vil have en kæreste. Især, når jeg kan skrive om alt muligt med diller, men dagbøgerne hedder også “En næsten sandfærdig historie” af en grund, forklarer Jeanett.

Hun fortsætter:

– Så jeg vil ikke have en kæreste. Medmindre Morten Resen bliver ledig. Og så lever jeg i Farum i min lille treværelses lortebolig. Jeg kan ikke følge med i tilværelsen mellem at være en, der har haft det svært, til at være forfatter, der nogle gange skal i tv og bladene. Jeg ligner altid en hjemløs. Det er mærkeligt, at folk ser mig som et forbillede med kaffepletter på tøjet og kattebræk på gulvet. Jeg er kaos. Det er sikkert derfor, jeg skriver underholdende.

Og så bruger Jeanett sig selv i sine bøger.

– Det er vigtigt for mig at skrive selvbiografiske bøger, der giver ridser i højglansen. Vi får hele tiden serveret alt det, der er perfekt, og folk får sjældent det triste at se, og det er vigtigt for mig at fortælle om det triste. For så sidder der måske nogen og tænker: “Godt, det ikke kun er mig, der har det sådan”.

Jeanett har skrevet tre dagbøger. Foto: Jeanett Veronica Hindberg)
Jeanett har skrevet tre dagbøger. (Foto: Jeanett Veronica Hindberg)

Dropper singletilværelse for Morten Resen

Jeanett og Bitterfissen er nok forskellige kvinder, men de deler en fælles interesse – Morten Resen. Og en dag fik Jeanett endelig mulighed for at møde sit kendis-crush.

– Jeg elsker ham. Jeg har altid elsket ham. Han er så sød og ordentlig og meget forskelligt fra, hvad jeg ellers kan lide, popdrenge. Men en dag bliver jeg inviteret til Go’ Morgen Danmark for at tale om “Flødeskum og Diller”, og jeg siger så, at jeg kun vil komme, hvis det er Morten Resen, jeg taler med. Og det blev ordnet. Jeg tror, at han er den bedste mand på jorden, og nu kan jeg ikke skrive en bog, uden han er med. Han er heldigvis helt med på spøgen. Jeg ved dog ikke helt, om hans kone er.

Stod det til Jeanett, ville hun godt droppe den evige singletilværelse for Morten Resen.

– Vi kunne have en affære, en langvarig affære. Jeg mener, at jeg skriver i julebogen, at vi skal giftes og flytte til Sydfrankrig. Men hvis han en dag stod på trappen og spurgte, hvad skulle jeg så gøre? Det er nemmere at forelske sig i fiktive mænd.

Jeanetts julebog “PS: Trænger til Risalamande og Diller” er i butikkerne nu. 

Jeanett er vild med Morten Resen. Foto: Jeanett Veronica Hindberg)
Jeanett er vild med Morten Resen. (Foto: Jeanett Veronica Hindberg)

· Mere fra samme kategori ·