Læs også:

Close
statskup

Dramatisk nat i Tyrkiet: flere døde i militært kupforsøg

Nyheder  | 

Adskillige dræbt efter forsøg på militærkup mod den tyrkiske præsident Erdogan. Folket gik på gaden, kuppet mislykkedes og mere end 1.000 er tilbageholdt

Sent fredag aften var der eksplosioner og gadekampe i Tyrkiets to største byer, Istanbul og Ankara, da tanks, jagerfly og soldater indtog byerne.

Det skete, fordi dele af det tyrkiske militær forsøgte at tage magten fra præsident Erdogan ved et statskup.

Kuppet mislykkedes og lørdag morgen er 1.563 personer tilbageholdt, og 29 oberster og fem generaler er blevet fjernet fra deres poster i det tyrkiske militær.

Mindst 290 mennesker er døde og adskillige sårede efter angrebet.

Læs mere om sagens udvikling: MY EVENING NEWS: Anholdt da han lynede op, pakistansk stjerne dræbt af bror og fængslinger i Tyrkiet bekymrer

Kaldte folket på gaden

Imens Udenrigsministeriet rådede danskere i Tyrkiet til at blive indendørs, opfordrede den folkevalgte præsident Erdogan tyrkerne til at gå på gaden og vise deres protest mod statskuppet.

Det fik store folkemængden på gaden, og de sidste rebelske soldater opgav deres poster og mission i Istanbul.

Erdogan var på ferie i det sydlige Tyrkiet, men fløj straks til Istanbul lørdag morgen og kunne ses med folkemængden ude foran Atatürk Lufthavn, efter sin ankomst til storbyen.

Regeringen har igen kontrollen

Trods fortsatte kampe i Ankara siger præsident Erdogan, at hans regering igen styrer begivenhederne.

Han sagde også, at kuppet betragtes som forræderi, og at der vil give anledning til en grundig oprydning i det tyrkiske militær.

Erdogan, der har siddet som præsident siden 2003, er en vigtig allieret for især USA i kampen mod IS og krigen i Syrien.

Havde kuppet lykkedes, ville det have medført en af de største politiske forandringer i Mellemøsten i mange år og kunne påvirke indsatsen mod IS.

Opdateret med dødstal.

Kilde: Reuters.

Udviklingen efter kupforsøget i Tyrkiet bekymrer EU og USA. (Foto: Polfoto)
Udviklingen efter kupforsøget i Tyrkiet bekymrer EU og USA. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·