Læs også:

Close
derfor har amela anne sofie og ditte valgt deres uddannelser

Derfor valgte Amela, Ditte og Anne Sofie deres uddannelser

Mit liv, Nyheder  | 

En ny, dansk undersøgelse viser, at kvinder vælger karriere efter arbejde, der giver højere mening, til gengæld er lønnen ikke så vigtig. MY DAILY SPACE spurgte tre kvinder, om det kunne være rigtigt

Tidligere har MY DAILY SPACE skrevet om en ny, dansk undersøgelse blandt universitetsstuderende, der viser, at kvinder går efter job med socialt ansvar, mens mænd vælger efter prestige og løn. Vi spurgte tre kvinder, hvorfor de har valgt den uddannelse, de har. De fortæller her, om det var penge og prestige, eller etik og inspirerende arbejdsforhold, der gjorde udslaget.

Amela Mušić, 28 år, Cand.Pæd. i Pædagogisk Antropologi

Hvilken uddannelse har du valgt?
– Jeg valgte i første omgang at blive pædagog, da jeg godt kan lide at hjælpe andre mennesker, især dem, man anser som en belastning eller som svage i samfundet.

Hvorfor valgte du netop den uddannelse?
– Jeg fandt ud af, cirka halvvejs under pædagoguddannelsen, at jeg egentlig gerne ville læse videre, og at det skulle omhandle noget med kultur, identitet og integration. Derfor besluttede jeg mig for at søge ind på Aarhus Universitet, DPU i København og dermed påbegynde en kandidat i pædagogisk antropologi. Jeg har en stor passion for integrationsarbejde og dermed etniske minoriteter.

Tænker du, at dit køn er afgørende for dit valg af uddannelse?
– Jeg tænker ikke, at mit køn er afgørende for mit valg af uddannelse, men det var dog sjovt at se, at der kun var få drenge, både da jeg læste til pædagog og på universitetet. Måske bliver disse uddannelser stadig anset som kvindeuddannelser.

Kan du genkende undersøgelsens resultater, der viser, at mænd vælger prestige og løn, og kvinder går efter arbejde, der giver mening?
– Jeg kan sagtens genkende resultaterne. Mange af os har stadig den opfattelse, at det er manden, der skal tjene mest og dermed være den, der betaler for de fleste ting eller være den, der skal sikre økonomisk stabilitet. Hvorimod vi kvinder sagtens kan “nøjes” med, og ikke forventes at gå efter de høje stillinger eller mere i løn.

Er du parat til at sige ja til et dårligt lønnet job, hvis det giver mening for dig?
– Mit arbejde giver mening, ellers gider jeg ikke. Det må være megasurt at skulle vågne op hver dag til et arbejde, man ikke gider – men fordi pengene er gode, så vælger man at holde ud. Det er livet sgu for kort til! Derfor vil jeg nok til enhver tid vælge et arbejde, der giver mening for mig, frem for en høj løn.

Amela gik efter jobbet med mening. (Foto: Privat).
Amela gik efter jobbet med mening. (Foto: Privat).

Ditte Luja Aaskov, 21 år, kommende Stud. Jur.

Hvilken uddannelse har du valgt?
– Jeg har valgt at læse jura.

Hvorfor valgte du netop den?
– Det var en ret pludselig beslutning. Jeg havde egentligt tænkt, at jeg ville læse sociologi enten på KU eller CBS, men blev inspireret af min faster, der begyndte at læse jura, da hun var sidst i 30’erne.

Hun blev færdig sidste januar og fortalte mig en masse om faget. Jeg kunne bare mærke, hvor spændende, hun synes, det var, og hvor meget hun brændte for det. Det var vildt inspirerende. Efter lidt research og gennemlæsning af nogle bøger, hun havde lånt mig, var jeg hooked og søgte ind på jura på KU lige inden ansøgningsfristen udløb.

Tænker du, at dit køn er afgørende for dit valg af uddannelse?
– Nej, jeg tror, jura appellerer lige meget til begge køn. Der kan muligvis være forskel på, hvad man vil have ud af studiet, karrieremæssigt, afhængigt af kønnet.

Kan du genkende undersøgelsens resultater, der viser, at mænd vælger prestige og løn, og kvinder går efter arbejde, der giver mening?
– Ja, jeg kan godt følge ideen. Men jeg møder lige så mange karriere-mindede kvinder som mænd på mit studie, der klart sigter efter den fede løn og den gode stilling, så på jura holder den ikke helt stik.

Er du parat til at sige ja til et dårligt lønnet job, hvis det giver mening for dig?
– Et job, der giver mening, er absolut min førsteprioritet – også selv om lønnen er dårlig. Jeg vil være motiveret til at møde op hver dag, og det er for mig det vigtigste.

Ditte
Ditte vil gerne have et inspirerende job. (Foto: Privat).

Anne Sofie Bennetsen, 26 år, kommende Cand. Mag. Art i Litteraturvidenskab

Hvilken uddannelse har du valgt?
– Jeg er ved at læse en kandidat i litteraturvidenskab, og jeg har tilvalg i skrivekunst. Jeg bliver cand.mag art, når jeg er færdig om et års tid.

Hvorfor valgte du netop den uddannelse?
– Jeg valgte litteraturvidenskab, fordi litteratur er den kunstform, som tiltaler og berører mig mest, og jeg ønskede at gøre min litteraturbesættelse til min levevej. Jeg er et direkte blandingsprodukt af en journalist-far og en bibliotekar-mor, så det var nok ikke et stort chok for nogen, at jeg gik den vej – mønsterbryder er jeg i hvert fald ikke.

Jeg havde overvejet at gå den mere sikre vej, og blive socialrådgiver eller skolelærer, men ultimativt valgte jeg at ignorere de mange skræmmeeksempler, jeg blev fremlagt fra diverse (velmenende) mennesker og gå efter det, der tiltalte mig mest i stedet for at give op på forhånd.

Tænker du, at dit køn er afgørende for dit valg af uddannelse?
– Jeg tænker ikke, at mit køn har noget at gøre med mit valg af uddannelse. Hvis jeg var født dreng i samme familie og med nogenlunde samme vilkår, så var jeg nok endt som bognørd alligevel. Uddannelsen ser jeg heller ikke som specielt kønnet, selv om der er en tydelig overvægt at kvindelige studerende på de fleste årgange. Men det mærker jeg ikke meget til. Det udligner sig næsten på kandidatniveau, og når det kommer til Ph.D.-studerende og lektorer, så er det mændene, der er i overtal. Litteratur er et meget universelt fagområde.

Kan du genkende undersøgelsens resultater, der viser, at mænd vælger prestige og løn, og kvinder går efter arbejde, der giver mening?
– Jeg kan ikke genkende det fra min egen omgangskreds eller erfaringer. Det er højest noget, jeg bemærker, når jeg ser på statistikker, men størstedelen af dem, jeg omgås, har valgt deres uddannelse og senere hen arbejde efter, hvad der gav mest mening for dem, så nej, det er ikke noget, jeg kan sige, at jeg har oplevet.

Er du parat til at sige ja til et dårligt lønnet job, hvis det giver mening for dig?
– Ja, jeg ville sige ja til en dårlig løn i en periode, hvis det betød, at jeg kunne få en bestemt erfaring eller oplevelse med et felt, som jeg virkelig ønskede at være inden for. Jeg er ikke specielt økonomisk motiveret, så medmindre det var en løn, der ville stille mig under fattigdomsgrænsen, så tror jeg, at jeg ville takke ja.

Anne Sofie ser ikke sit uddannelsesvalg som særligt motiveret af hendes køn. (Foto: Privat).
Anne Sofie ser ikke sit uddannelsesvalg som særligt motiveret af hendes køn. (Foto: Privat).

mydailyspace-facebook-logo

· Mere fra samme kategori ·