Læs også:

Close
gravid, graviditet, spiral, hormonspiral, prævention, kondom, p-piller, sex, parforhold, beskyttelse, kønssygdomme

Dagens overskrifter: 12. maj

Nyheder  | 

MY DAILY SPACE har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i verden

Antallet af aborter styrtdykker

Ifølge WHO har moderne prævention fået antallet af aborter i velhavende lande til at styrtdykke til et historisk lavt niveau. Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af en undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Undersøgelsen viser, at antallet af aborter er faldet drastisk de seneste 25 år i velhavende lande, mens tallet kun er faldet en smule i udviklingslande. Faldet dækker blandt andet over, at raten i Østeuropa er mere end halveret, i takt med at befolkningen har fået mere direkte adgang til moderne prævention.

Abortraten er den samme i lande, hvor abort er lovligt, som i lande, hvor det er forbudt. Tilsyneladende er det altså ikke lovgivningen, der forhindrer kvinder i at få en abort. I stedet kan lovgivningen dog tvinge kvinder til at få foretaget mere risikable aborter i ulovlige klinikker eller i hjemmet.

Undersøgelsen viser også, at kvinder i udviklingslande har dårligere adgang til moderne prævention såsom p-piller eller spiral.

– I udviklingslande stemmer muligheden for familieplanlægning ikke overens med det stigende ønske om at have små familier. Mere end 80 procent af de uønskede graviditeter sker for kvinder, der ikke kan få fat i den prævention, de har brug for. Og det er netop uønskede graviditeter, der ender med abort, siger Gilda Sedgh forskningschef på Guttmacher Institute i USA, der har medvirket til at skrive rapporten.

Kvinder i velhavende lande har adgang til en lang række moderne præventionsmidler og det får nu antallet af aborter til at styrtdykke. (Foto: All Over).
Kvinder i velhavende lande har adgang til en lang række moderne præventionsmidler, og det får nu antallet af aborter til at styrtdykke. (Foto: All Over).

Politiet har lettet trykket på narkohandlere

Politiet har skåret ned på efterforskning af tungere narkosager og færdselssager. Fra januar til marts i år oprettede Københavns- og Fyns Politi markant færre sager om straffelovens narkoparagraf, end de gjorde i de samme måneder i de foregående år.

– Der er ingen grund til at skjule, at vi har nedprioriteret færdsel og narkotika. Det er vores vurdering, at vi kommer til at levere mindre på det område i år, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov til Ritzau.

I hovedstaden er antallet nede på 80. I 2015 var der 159 nye sager, og i de tidligere perioder har man ikke været nede under 100.

Tendensen er ikke kun et fynsk og københavnsk fænomen. Det ses også på landsplan. Tidligere blev der oprettet mellem 421 og 628 narkosager, men i år er antallet nede på 316.

Tunge sager om kokain, amfetamin, heroin og ecstasy er særlige på den måde, at politiet ikke får anmeldelser. Betjentene skal selv efterforske og afdække kriminaliteten. Derfor er det nemmere for politiledelsen at skrue ned for indsatsen på sådanne områder.

Politiet har skruet ned for indsatsen på færdsels- og narkoområdet. (Foto: Rigspolitiet).
Politiet har skruet ned for indsatsen på færdsels- og narkoområdet. (Foto: Rigspolitiet).

Lars Løkke køber ind for 56,4 milliarder: Verden er en anden

Verden er blevet mere farlig, og derfor er det nødvendigt med indkøb af nye militære kampfly til en samlet udgift på 56,4 milliarder kroner. Det oplyser Lars Løkke Rasmussen.

De mange milliarder giver Danmark 27 F-35-kampfly, og pengene skal tages fra Forsvarets budget.

– Den sikkerhedspolitiske situation i Europa i dag er en anden, end da vi lavede det sidste forsvarsforlig, hvor vi og andre lande tog en fredsdividende hjem. Den er nu blevet udfordret af et aggressivt Rusland, siger Lars Løkke Rasmussen.

Med fredsdividende mener han den besparelse på udgifter til militæret, som sker på grund af fredelige forhold i verden.

– Der tegner sig store ændringer i verden. Rusland, Mellemøsten, Nordafrika. Verden er rykket tættere på en stribe dybt komplicerede konflikter i form af skrøbelige stater og terrorisme.

– Det understreger, hvor vigtigt det er, at Danmark fortsat kan tage vare på vores sikkerhed. Vi skal passe på vores land og vores værdier. Det skal vi gøre herhjemme, og det skal vi gøre ude i verden, siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau.

Lars Løkke vil bruge 64,4 milliarder på 27 nye kampfly af modellen F 35. (Foto: Polfoto).
Lars Løkke vil bruge 64,4 milliarder på 27 nye kampfly af modellen F 35. (Foto: Polfoto).

· Mere fra samme kategori ·