Læs også:

Close
fiskars have

Gode tips til haveelskerne

Bolig  | 

Hjemmedyrket lykke – findes der noget bedre. Vi går i haven mere end nogensinde. Og netop nu er alt grønt og frodigt. Få her Fiskars gode råd til et nemt ‘haveliv’

Høsten har altid haft en særlig betydning overalt på kloden. Traditioner og køkkenkultur har nemlig rødder i lokale afgrøder – og når det er tid til at høste, nyder man ikke bare frugten af egen indsats, men det bedste fra naturens smagfulde skatkammer.

fiskars have
Er du også vild med have og at dyrke ting selv … (Foto: PR)

Undersøgelsen der viser vi er vilde med havelivet

Spørger man havefolket, er høsten derfor den lykkeligste tid på året – og glæden ved egenavl har aldrig været mere udbredt. Glæden gror i haven – og endda også på altanen. I 2020 undersøgte Fiskars havelykken i en stor spørgeundersøgelse, hvor over 80% af de adspurgte haveentusiaster i Europa og USA svarede, at havelivet booster både lykkefølelsen og velværet. Ikke overraskende topper det at høste listen over foretrukne haveaktiviteter, for høsten er kulminationen på et helt års arbejde – fra kimen lægges til haven vokser og gødes med rendyrket
kærlighed.

Under pandemien har de fleste oplevet, hvordan naturen er blevet til et fredfyldt helle i en utryg tid. Flere har desuden opdaget den tilfredsstillelse, der ligger i at dyrke sin egen mad og faktisk er havearbejdet for mange blevet en måde af stresse af på eller ligefrem en øvelse i mindfulness.

At fejre høsten med venner og familie har altid været et højdepunkt i landbrugskulturen, men i dag er høsten også blevet et kærkomment ritual for den urbane gartner. I takt med at sunde, bæredygtige, økologiske og lokale fødevarer vinder indpas i moderne madkultur, har flere og flere nemlig fået smag for dyrk-selv mentaliteten, uanset om det indbefatter en køkkenhave, et nyttehavelod eller en krukke på altanen. Med andre ord: Haveglæden og
høstglæden er ikke længere kun de få forundt, den er for alle …

For at imødekomme den voksende efterspørgsel fra haveentusiasterne har Fiskars skabt en serie intuitive og ergonomiske haveredskaber, der er designet specielt til at gøre glæden ved at håndplukke hjemmeavlet frugt, grøntsager, krydderurter og blomster større end nogensinde.

fiskars have
Kribler det også i dine fingre for at komme ud i en have og grave lidt … (Foto: PR)

De bedste redskaber og høsttips

1. Havearbejdet skulle gerne være en nydelse; også når det er tid til at høste, så husk at passe på knæene. Den behagelige og vandtætte Fiskars Solid Knæpude beskytter knæene, når arbejdet udføres på hårde eller ujævne overflader. Den er nem at flytte med rundt og let af gøre ren med en vandslange og en gang lufttørring efter brug.

knæpude fiskars
En knæpude er uundværlig, hvis du skal i haven … (Foto: PR)

2. Til tider er to hænder bare ikke nok. Fiskars Plus Høstkurven hjælper med at bære de sunde, smagfulde skatte fra jord til køkkenbord. Den alsidige 15-liters kurv fungerer både som redskabskurv og høstkurv til frugt, grøntsager, urter og endda blomster. Takket være det indbyggede dørslag i bunden, er den perfekt, når afgrøderne skal vaskes inden brug.

3. Intet letter høstarbejdet mere end Fiskars X-series Foldbar Høstkniv. Den handy kniv har klinge af rustfrit stå med afrundet spids, som gør den perfekt til at høste grøntsager med små stilke eller stængler. Den kan både skære som en almindelig køkkenkniv, samtidig med at den kan hugge sig igennem tæt bevoksning uden at skade de øvrige planter. Knivens trykknaplås gør den sikker og nem at opbevare og transportere.

fiskars foldekniv
En foldekniv er nem og smart at bruge … (Foto: PR)

4. Når der skal høstes afgrøder med tykke stængler, er Fiskars X-series Høstkniven helt uundværlig. Kniven har en takket, fast klinge med en flad spids og er perfekt til at skære gennem fiberrige stilke. Kniven har etui i hård plast samt bæltesløjfe, der gør den nem og sikker af opbevare og transportere.

5. Hvis frugten hænger for højt, er der hjælp at hente med Fiskars Frugtplukkeren, der nemt og skånsomt plukker frugt af selv høje træer. Tænderne på frugtplukkeren trækker blidt frugten af grenen og netposen gør det nemt at se, hvor meget frugt, der er plukket.

Frugtplukkeren findes i to modeller: UP80, der passer til Fiskars Telescopic Cutter samt QuikFit Frugtplukker, som er det perfekte match med Fiskars Quikfit serien.

høstplukker fiskars
Lidt hjælp er altid godt at få … (Foto: PR)

6. Endelig har man brug for en – eller to – sakse i høj kvalitet, som ikke bare er en havesaks. Fiskars Urtesaksen er den bedste accessory, når der skal klippes delikate spiselige urter og pynteblomster. Den fødevaresikre urtesaks har takket blad, som nemt kan fjernes og rengøres samt et kraftigt håndtag, der sikrer et godt greb.

Til kraftigere klippeaktivitet er Solid Beskæresaksen den oplagte assistent at have ved hånden og til områder, hvor det er svært at komme til, er den klassiske orange saks ideel med sit fine og skarpe skær.

saks fiskars
Du kan ikke undvære sakse til de store og små ting i haven … (Foto: PR)

7. Efter at have vasket og skrællet afgrøderne og lagt køkkenaffaldet i kompostbunken, er det tid til at invitere venner, familie eller naboer til høstfest eller til at nyde frugten af arbejdet i eget selskab over en lækker middag. Der er rigelig med inspiration i både de lokale traditioner og verdenskøkkenet, så hvorfor ikke fejre høsten med en
bæredygtig kulinariske rejse til nye smagsdestinationer?

have fiskars
Får du også lyst til at komme i haven – så er tidspunktet perfekt, for der er masser af gøremål at tage sig til netop nu. (Foto: PR)

Du kan se og læse mere på Fiskars hjemmeside her.

Læs også:

Smukke og spiselige blomster

 

forår grene blomsergrene magnolietræ (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·