Læs også:

Close
ghosting, par, forelskelse, kærlighed, droppet

Er attraktive mennesker lykkeligere end andre?

Mit liv  | 

Vi kender det alle sammen – tanken om at ‘hvis nu jeg så bedre ud, hvis nu mine ben var længere, hvis jeg var tyndere eller hvis nu min hud havde mere glød, så ville jeg være gladere, mere lykkelig og livet ville nok være lettere’. Men sådan hænger det ofte ikke sammen. Bliv lidt klogere her

Vi har talt med Kirsten Nielsen, der er til daglig er skribent på dating sitet Droemmekaeresten.dk. I hendes daglige arbejde med dating og kærlighed,  hvor hun anmelder dating sites og apps, støder hun ofte på spørgsmålet om, hvorvidt at attraktive mennesker i virkeligheden er lykkeligere end mindre attraktive mænd og kvinder, eller om det bare er noget vi går rundt og tror.

Læs med og bliv lidt klogere på, hvad det er folk både tænker og reagerer på …

Smukke mennesker bliver med større sandsynlighed forfremmet

Du er måske af den overbevisning at det altid går smukke og attraktive mennesker bedre i livet end personer, der ikke er lige så fysisk attraktive.

Det kan du umiddelbart have ret i. Personer, der af andre mennesker vurderes at være smukke og fysisk attraktive, har større chance for at blive ansat i et job de søger, blive forfremmet der hvor de arbejder og få en lønstigning. Attraktive personer virker også mere kompetente, selvsikre og bedre fungerende socialt, sammenlignet med mindre attraktive mennesker.

Men hvis fysisk attraktive personer letter får deres drømmejob, bliver forfremmet og får den løn de ønsker, betyder det så at fysisk attraktive mennesker er lykkeligere?

Modeller er de smukkeste mennesker

Lad os tage modeller som et eksempel. Modeller, der går catwalk for nogle af verdens største modehuse og, poserer i magasiner og kataloger med sæsonens nyeste tøjmode, er blandt verdens smukkeste og mest attraktive mennesker. De rejser hele verdenen rundt til den ene eksotiske afkrog af verdenen efter den anden og, anerkendes verden over for deres perfekte lange ben, deres tynde ydre og smukke kindben.

Hvis fysisk attraktive mennesker er lykkeligere end andre, så må modeller være blandt verdens lykkeligste mennesker. Men hænger det nu også sådan sammen i virkeligheden.

botox filler ansigt beauty pige (Foto: Shutterstock)
Modeller er smukke – men er de også de lykkeligste? Formentlig ikke … (Foto: Shutterstock)

Er skønhed godt for din mentale sundhed og personlighed?

Modeller lever af at være smukke og de vurderes udelukkende på baggrund af deres udseende, men det er ikke nødvendigvis en god ting.

Et videnskabelig studie af modellers mentale sundhed viser at en del af dem har en problematisk personlighed, der gør at de er mere mistænksomme, intenst emotionelle, excentriske, selvcentrerede, har en afvigende adfærd og føler sig fremmedgjort i forhold til andre mennesker. Studiet peger f.eks. på at dette skyldes at modellernes psykologiske behov ikke dækkes, og derfor udvikler modellerne en problematisk adfærd. Med andre ord, er de så fokuseret på at være smukke, at det tyder på at det skader deres mentale helbred.

Så noget tyder på at selvom modeller er blandt verdens mest attraktive mennesker, så er de ikke mere lykkelige end andre.

love kærlighed slik hjerte
At date er både spændende men kan også være hårdt, hvis man ikke har et godt selvværd eller selvtillid … (Foto: Unsplash)

Et pænt udseende gør dig mere selvsikker

Selvom attraktive og smukke modeller måske ikke er blandt de lykkeligste mennesker i verden, så er der alligevel noget, der tyder på at dit udseende påvirker, hvor godt du har det med dig selv.

Et videnskabelig studie peger på, at glade mennesker har en tendens til at gå mere op i, hvordan de fremstår, sammenlignet med andre personer. Det betyder at de glade mennesker er mere fokuseret på at have pænt tøj på, være velplejet og velfriseret. Deres pæne udseende gør dem gladere og mere selvsikre. Derfor fremstår de mere fysisk attraktive, når andre ser dem.

yngre jeg, råd, tilbageblik, livet, ungdommen, refleksion, råd, voksenliv, nyt perspektiv
Pæn er mange ting – smuk det samme … Husk at ingen mennesker er perfekt. (Foto: Pexels)

Skønhed er ikke afgørende

Du har nok prøvet at falde i snak med en person, du ikke nødvendigvis ville kategorisere som en attraktiv person baseret på deres ydre, men i takt med at jeres samtale skrider frem, så bliver personen foran dig både flottere, sødere og mere interessant.

Dette er ikke så mærkelig og er ganske enkelt magien ved at være charmerende.

Ifølge et videnskabelig studie, tolker andre personer charme og selvsikkerhed som, at du er mere imødekommende over for personer i din omverden, sammenlignet med personer, der ikke er charmerende. Derfor reagerer omverden mere positivt på personer, der udstråler charme og selvsikkerhed. Ved for eksempel en jobsamtale vil personer, der er charmerende og selvsikre også virke mere kompetente og derfor have en større chance for at få jobbet end personer, der ikke er charmerende.

par forelsket
Skønhed er mange ting … (Foto: Shutterstock)

Glæde, selvsikkerhed og charme er nøglen

Der er altså noget der tyder på at attraktive mennesker er lykkeligere eller i hvert fald gladere end personer, der ikke er lige så attraktive. Men attraktive mennesker er ikke glade fordi de er attraktive, men attraktive fordi de er glade, selvsikre og charmerende. På den måde er deres mentale velvære afgørende for, at de er attraktive.

Så i stedet for at fokusere på at du ikke er gudesmuk, ikke har lange flotte ben og en smuk sommerglød hele året rundt, så øv dig i stedet på at være glad for dit udseende, gå op i at du ser pæn ud, være selvsikker og charmerende. På den måde kan du blive mere lykkelig og attraktiv.

love kærlighed forelsket
Leder du også kærligheden …(Foto: Unsplash)

Kilder:

Beauty in Mind: The Effects of Physical Attractiveness on Psychological Well-Being and Distress. Nabanita Datta Gupta • Nancy L. Etcoff, Mads M. Jaeger Journal of Happiness Studies June 2016, Volume 17, Issue 3, pp 1313–1325

 

Betyder udseende noget? Kirsten Nielsen, Artikel på Droemmekaeresten.dk, 13.04.2021

 

Happiness and despair on the catwalk: Need satisfaction, well-being, and personality adjustment among fashion models BJÖRN MEYER, MARIA K. ENSTRÖM, MONA HARSTVEIT, DAVID P. BOWLES & CHRISTOPHER G. BEEVERS The Journal of Positive Psychology, January 2007; 2(1): 2–17.

Læs også:

Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid

 

pige musik lytter earpods apple høretelefoner (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·