Læs også:

Close
selvtillid, selvværd, materialisme, succes, selvkærlighed, værd, opfattelsen, oplevelse, tro, evner, mental, dyb, værd,

Selvtillid vs. selvværd: Hvad er forskellen?

Sundhed  | 

“Selvtillid” og “selvværd”. De to ord kan lyde ens, men der er stor forskel på, hvad de betyder. Bliv klogere på, hvor de to begreber adskiller sig

Selvtillid og selvværd er to ord, der lyder ens, men faktisk er der stor forskel på, hvad de egentlig betyder. Vi har sat os for at finde ud af, hvad forskellene og lighederne er.

selvtillid, selvværd, materialisme, succes, selvkærlighed, værd, opfattelsen, oplevelse, tro, evner, mental, dyb, værd,
Selvtillid vs. selvværd: Hvad er forskellen? (Foto: Tranmautritam from Pexels)

Læs mere: HelseMatilde: Kvinder skriver til mig, at de hader mig

Hvad betyder selvtillid?

Selvtillid er troen på egne evner og troen på ens evner til at tilpasse sig verden eller være succesfuld i verden. Når du sætter dig et mål, er din vurdering af, om du er i stand til at nå det mål, påvirket af sociale forhold, tidligere erfaringer, resultater og så videre.

Jo større troen er på, at du har kompetencerne til at nå et mål, jo større er din selvtillid så at sige. Mængden af selvtillid kan have en enorm indflydelse på, hvad du vælger at kaste dig ud i, og hvad du springer over af projekter.

Ifølge psykologer er det særligt i årene fra seksårsalderen og frem til puberteten, at du udvikler din selvtillid. Hvis ikke du anerkendes og accepteres for den, du er i denne alder, kan det senere føre til enten en dårlig selvtillid eller en oppustet form for selvtillid, som er falsk og skrøbelig og minder om narcissisme. Eksempelvis kan ukritisk ros, eller meget hård kritik føre til større eller mindre selvtillid.

Selvtilliden kan styrkes eller blive oppustet af succeser – priser, udnævnelser og resultater. Nogle spejler selvtilliden i milepæle og materialle goder – stort hus, dyr bil, smuk ægtefælle, kloge børn – og så videre.

Selvtilliden kan være stor i et område og måske mindre og mere skrøbelig i andre. Måske er du vildt god til at lave mad, men vil helst ikke kaste dig ud i et spil Bezzerwizzer, fordi du ikke er god til at huske paratviden.

Nogle gange kaster du dig måske ud i nogle ting, hvor selvtilliden ikke er helt i top. Det er det mere modige gen, der aktiveres her. Det kræver mere styrke, fordi du netop ikke har din selvtillid til at styrke dig i troen på din succes. Det er samtidig her, du kan få nye succesoplevelser, der kan være med til at styrke din selvtillid.

irriterende, sved, smil, interaktion, social, venner, bekendte, familie, facebook, sociale medier, blær, humblebrag, namedropping
Selvtillid kan påvirkes af udefrakommende ting, såsom penge og materielle ting. (Foto: Freestocks.org, Pexels)

Se også: Se filmen: Embrace viser, hvor skøre og skadelige idealer om kroppen er

Gråzonen

At have en stor selvtillid er langt fra ensbetydende med, at du også har en stor følelse af selvværd. Faktisk er det ikke atypisk, at mennesker med meget stor selvtillid har en tilsvarende dårlig følelse af selvværd.

Hvad betyder selvværd?

Selvværd er din egen følelsesmæssige og mentale erkendelse af, hvad du føler, du er værd. Det er gennem selvværd, at du vurderer, om du er noget værd i forhold til omverdenen og andre mennesker. Mennesker med et sundt selvværd har sjældnere brug for at markere sig selv gennem ydre værdier såsom indtjening, biler, penge og så videre.

Mennesker med godt selvværd er oftere sødere ved sig selv, passer bedre på deres helbred, gør ting, der gør dem glade, og er i større omfang i forståelse mellem omverdenens opfattelse af dem, og deres opfattelse af sig selv.

Mennesker med større selvværd er i stand til at kaste sig ud i projekter og relationer med større frihed, fordi de ikke er bange for at begå fejl eller blive afvist. Oftere har de nemmere ved at finde glæde, fordi det er små ting, de finder fornøjelser i, og de accepterer og tilgiver nemmere sig selv og andre.

Ligesom alle andre, oplever personer med højt selvværd også nedture og mindre gode tider, men de bliver ikke påvirket af dem på samme måde, som mennesker med lavt selvværd gør.

selvtillid, selvværd, materialisme, succes, selvkærlighed, værd, opfattelsen, oplevelse, tro, evner, mental, dyb, værd,
Selvværd er en dybere følelse af kærlighed over for dig selv, hvor troen på dit værd ikke determineres og påvirkes af andre ting udefra. (Foto: Bruce Mars from Pexels)

Se også: Negative tanker påvirker din hjerne og dit helbred

Forskellen på selvværd og selvtillid

Selvtillid er altså troen på egne evner i forskellige situationer og kan være påvirket af ting udenfor dig selv, for eksempel successer og resultater. Det vil derfor også være påvirkeligt over for andre menneskers resultater, og en konstant søgen efter anerkendelse i dette felt kan føre til dårligere tilfredsstillelse med livet.

Selvværd er opfattelsen af dig selv og dit værd som menneske. Selvværd er samtidig afgørende for, hvordan du møder verden, og hvordan du opfatter dig selv i verden. Selvværdet er langt dybere forankret i dig og vil også, hvis det er højt, være sværere at påvirke for andre.

Du kan sagtens have en høj selvtillid og et lavt selvværd, men det er sværere at have et højt selvværd og en lav selvtillid.

polyamorøs selvkærlighed
Hold af dig selv, og arbejd på dit selvværd. Så skal selvtilliden nok komme. (Foto: All Over)

Kilder: Psychology TodayThe Huffington Post, Kristeligt DagbladPsychology Today, DR.

· Mere fra samme kategori ·