Læs også:

Close
9/11, 11. september, terrorangreb, world trade center

11. september 2001 – en dag vi aldrig glemmer

Nyheder  | 

I dag er det 18 år siden, at de to tvillingetårne i New York kollapsede ved højlys dag. For mange står denne dag stærkt i erindringen – en dag alles verden ændrede sig. Læs med, når vi giver et tilbageblik til dagen der ændrede verden

Den 11. september 2001 blev USA ramt af et terrorangreb med fire kaprede passagerfly. En terroraktion der var den mest omfattende og rystede alle med dets store omfang i både tabte menneskeliv og ødelæggelser for milliarder af dollars. Mens angrebet stod på, kunne vi alle verden over følge med på tv, hvor vi kunne se, hvordan flyene ramte de ikoniske bygninger World Trade Center i New York og Pentagon i Washington.

9/11, 11. september, terrorangreb, world trade center
11. september 2001 en dag, der aldrig glemmes. (Foto: Unsplash)

Om angrebet

Bag terrorangrebet stod 19 al-Qaeda terrorister, der kaprede fire passagerfly. To af flyene fløj ind i World Trade Center i New York, det tredje fløj ind i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i Washington og det fjerde styrtede ned på en mark i Pennsylvania. De fire passagerfly kapredes mellem klokken 7.58 og 8.42. Undervejs begyndte myndigheder at få mistanke til flykapringerne og passagerne på United 93 gjorde modstand, der fik flyet til at styrte ned kort tid efter.

De fire passagerfly var:

  • American Airlines 11 letter fra Boston mod Los Angeles med 92 om bord.
  • United Airlines 175 letter fra Boston mod Los Angeles med i alt 65 om bord.
  • American Airlines 77 letter fra Dulles Lufthavn i Washington mod Los Angeles med 64 om bord.
  • United Airlines 93 letter fra Newark, New York, mod San Francisco med 44 om bord.
9/11, 11. september, terrorangreb, world trade center
To af de kaprede passagerfly var fra flyselskabet American Airlines. (Foto: Unsplash)

Tidsforløbet for angrebet

Efter kapringerne gik der ganske kort tid, før det første fly ramte sit mål – World Trade Center. Indenfor kort tid måtte de to tvillingetårne bukke under for angrebet og kollapsede mellem New Yorks befærdede gader.

  • 8.46: American Airlines 11 flyver ind i det nordlige tårn i World Trade Center.
  • 9.03: United Airlines 175 rammer det sydlige tårn i World Trade Center.
  • 9.37: American Airlines 77 flyver ind i Pentagon.
  • 9.59: Sydtårnet i World Trade Center kollapser.
  • 10.03: United 93 styrter ned på en mark i Pennsylvania.
  • 10.28: Nordtårnet i World Trade Center begynder at kollapse.

Flere tusinde mistede livet

I det omfattende terrorangreb mistede i omkring 3.133 mennesker livet. Ombord på de fire kaprede fly omkom 256 mennesker. I Pentagon omkom 125 mennesker ved selve kollisionen, men det største tab var mennesker i og omkring World Trade Center. Her mistede 2.752 mennesker livet. Af de omkomne var 343 brandmænd, 68 politifolk og 2.337 civile. Heldigvis var der omkring 12.000 mennesker, der nåede at slippe ud af World Trade Center med livet i behold.

9/11, 11. september, terrorangreb, world trade center
Omkring 3.133 mennesker mistede livet dagen for terrorangrebet i USA. (Foto: Unsplash)

Flere stod bag angrebet

Terrorangrebet blev udført af 19 mænd i alderen 20 til 33 år, fra henholdsvis Egypten, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Libanon – alle rekrutteret af terrornetværket al-Qaeda. Lederen bag auktionen var den egyptiske pilot Mohammed Atta, der ud over de tre andre piloter, havde de ledende positioner under terrorangrebet. Derudover var der to yderligere mellemledere tilknyttet angrebet, som også var med ombord på flyene, samt 13 andre der også var tilknyttet angrebene, og hvis ansvar var at holde styr på passagererne. Flere af dem havde opsøgt træningslejre hos al-Qaeda, med det formål at blive hellige krigere.

Det skete der også i 2001

* Wikipedia åbner (januar)
* En stor SAS-ulykke i Milano (oktober)

9/11 var ikke det første terrorangreb

Idéen til terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001 fik Khalid Sheikh Mohammeden, en af al-Qaedas topfolk, efter et andet terrorangreb på World Trade Center i 1993. Her blev en lastbil placeret med en tidsindstillet bombe i bygningens parkeringskælder.

Seks mennesker omkom, og flere tusinde blev såret under angrebet. Ud fra dette angreb udtænkte Khalid Sheikh Mohammeden planen om at bruge passagerfly som missiler i et angreb. Ideen blev fremført for Osama bin Laden, der godkendte planen.

9/11, 11. september, terrorangreb, world trade center
Et mindre terrorangreb i 1993 på World Trade Center udløste idéen til at bruge passagerfly som missiler i endnu et angreb. (Foto: Unsplash)
Det skete der også i 2001

* Danmark har regeringsskifte (november)
* Der udbryder krig i Afghanistan (oktober)

Ground Zero

Kort tid efter terrorangrebet på World Trade Center iværksatte amerikanerne en plan for genopførelsen af området hvor de to tvillingetårne engang stod. Området blev til Ground Zero, hvor der i dag er en mindepark, et museum og det nye One World Trade Center, der åbnede på 10-års dagen for terrorangrebet. I Mindeparken National September 11 Memorial ses to bassiner der markerer, hvor de to tvillingetårne var placeret.

9/11, 11. september, terrorangreb, world trade center
Ground Zero er en betegnelse for nulpunktet – en betegnelse for et område som har været udsat for atombombning. (Foto: Unsplash)
Det skete der også i 2001

* Danmark afholder det Internationale Melodi Grand Prix (maj)
* Avisen Dagbladet Aktuelt (verdens ældste arbejderavis) lukker efter 130 år (april)

Tribute in Light

Hvert år, på dagen for terrorangrebet, afholdes der en mindehøjtidlighed for de mange tusinde mennesker, der mistede livet den septemberdag i og omkring World Trade Center. Mindehøjtideligheden Tribute in Light var egentlig en midlertidig kunstinstallation, der nu fremføres hvert eneste år på årsdagen for angrebet.

Kunstinstallationen består af to store tårne af kraftigt lys, der står lodret op igennem New Yorks skyline – et symbol på tvillingetårnene.

9/11, 11. september, terrorangreb, world trade center
Hvert år på årsdagen for terrorangrebet fremføres Tribute in Light, der symbolisere de tvillingetårne, der kollapsede under terrorangrebet i 2001. (Foto: Unsplash)

Kilde: Ritzau, Faktalink

 

Læs også: Terror i London: Få overblikket over angrebet ved det britiske parlament

· Mere fra samme kategori ·