Læs også:

Close

Nytårsfortsæt 2018: Lad os alle blive bedre mennesker

Mit liv  | 

Hermed en opfordring til et kollektivt nytårsfortsæt, som er nemt at holde, og som vi faktisk kan starte på allerede nu: Lad os alle blive bedre mennesker. Ikke kun i 2018, men resten af livet. Deal? Fedt!

Jeg forstår ikke konceptet for nytårsfortsætter, og det er der to grunde til: Den første er, at jeg HADER januar og det meste af februar. Det er gråt, kedeligt og koldt, og der er alt for lang tid til rigtigt forår. Derfor holder jeg ikke alkoholdetox eller spiser sundere eller motionerer mere. I forvejen drikker jeg sjældent alkohol, og jeg drikker to liter vand om dagen, spiser fornuftigt og varieret og træner fire-fem gange om ugen.

Fyld min januar med glæde

I januar skal jeg have så meget alkohol og bytur, bland selv-slik og junkfood, helst i en hi-lignende tilstand under dynen til gamle filmklassikere for at få måneden til at blive mest muligt tålelig og sjov. Lige præcis i den måned, som jeg foragter allermest, skal jeg ikke have frataget nogen af mine glæder.

kvinde, seng, dyne, pude, ørerne, gys, bange, forfærdet, doven
Lad mig være i januar, så overlever du længst. Medmindre du lover rødvin og bytur! (Foto: All Over)

Grund nummer to er, at januar heller ikke er en særlig fed fitness-måned for os, som har fitness som en livsstil og hobby. Fitnesscentrene er overfyldte med mennesker, hvis gode intentioner alligevel forsvinder i starten af februar. Og de ved det! Så bliv væk, så vi andre kan være der. PLEASE!

Hvorfor udsætte de nye, gode vaner?

Grund nummer tre er, at jeg ikke ser nogen grund til at vente med at ændre på sine vaner og lave gode tiltag i sit liv.

Hvis du gerne vil spise sundere, så start med at lade det stykke kage, som du tydeligvis har tænkt dig at stoppe i ædespalten, ligge. Tag et glas vand i ny og næ, og spis en banan. Skift dit fredagsslik ud med vindruer. Begynd at gå og cykle nogle ture for at se, om det der motion nu også lige er dig, inden du kaster penge efter et fitnessabonnement. Men gør det dog nu i stedet for at vente!

Hvis du gerne vil leve sundere, så start nu i stedet for 1. januar, og lad være med at æde det stykke kage, der står foran dig. (foto: All Over)

1. januar er en skoddag

Dine sunde vaner kommer ikke til at starte 1. januar alligevel. For du er træt, sandsynligvis efter for meget alkohol, for meget mad og/eller at være kommet for sent i seng. Dine sunde vaner kommer heller ikke til at starte 2. januar. Det er første dag tilbage på arbejde efter en tiltrængt ferie, og det er bare for trist, så du må godt få kage for at gøre tristheden lidt nemmere at bære.

Og sådan går det … den ene dag efter den anden, og inden du ser dig om, er året gået, og du har ikke opnået en skid af det, du gerne ville. Pointen er, at hvis du har besluttet dig for noget, så start med det samme!

Men, whatever. You do you.

Par i sengen, hun har tømmermænd. Mobil.
1. og 2. januar er de værste dage at starte sund livsstil på. (Foto: All Over)

Nytårsfortsæt med mening

Hvis vi skal tale om et nytårsfortsæt, som jeg personligt synes, giver mening, og som bør være nemt at overholde, og som starter ultimo, når du har læst dette indlæg – også selv om det måske først sker i det nye år – så synes jeg, vi skal lave et kollektivt fortsæt, der handler om, at vi alle skal blive bedre mennesker, uanset hvilket stadie af godhed vi er på nu!

Det har jeg en rigtig god grund til. Nedenstående eksempler:

Reglerne gælder kun for dig, men ikke for mig …

  • Du skal respektere, at jeg er kristen … siger dem, der ikke respekterer andre religioner.
  • Flygtninge og indvandrere skal kraftpedervæltemig blive danske så hurtigt som muligt og blive lydige leverpostejsborgere … siger dem, der taler allergrimmest om dem, knap vedkender sig, at de er mennesker, og som giver andre mindst muligt incitament for at være en del af dem.
  • Teenageren bag kassen i supermarkedet skal satme lære at kigge op og smile til kunderne … siger dem, der ikke kan finde ud af at tage deres hørebøffer ud og være mentalt til stede, når de skal betale for deres varer. (Det skete i min lokale Fakta for et par måneder siden, hvor jeg stod lige bag ved vedkommende, der skældte den stakkels ungarbejder ud.)
  • Politikerne er nogle uduelige røvhuller … siger dem, der ikke bidrager til en konstruktiv løsning på en problemstilling.

Undskyld mig, folkens. Det er bare ikke godt nok!

kvoteflygtninge, kvote, flygtninge, flygtning, danmark, international, natioanl, hjælp, kritik, folketinget, fn, alene
Regler for dig, men ikke for mig: Hvis du kræver, at flygtninge skal integrere sig i samfundet, skal du som minimum opføre dig som et anstændigt menneske og være foregangseksempel. (Foto: /ritzau/)

Med reference til biblen

Jeg er ikke religiøs og har aldrig været det, men jeg synes faktisk, at budskabet “vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig” er ret fornuftigt, uanset om du og jeg så tror på Jesus, en gud eller noget andet. Jeg har en formodning om, at de fleste fornuftige mennesker helt ubevidst lever sådan. Og tak for det!

Udfordret på forståelse for ironi

Grunden til at jeg bringer så … simpelt et tomgangstema på banen (for det er vel almindelig sund fornuft at opføre sig sådan?) er, at nogle mennesker åbenbart er … udfordret i at forstå ironien i deres løftede pegefingre over for andre mennesker, når de ikke selv efterlever dem. På grund af jantelov? Mangel på selvindsigt? Lav IQ? Jeg ved det ikke.

påske, fejring, religion, kristendom, jødedom, kultur, fest, jesus, genopstandelse
Selv om du ikke er religiøs, kan vi så ikke være enige om, at visse budskaber fra kristendommen giver god mening? (Foto: /ritzau/)

Logik for burhøns

Vi er alle forskellige. Det skal vi også være! Vi har aldrig nogensinde været en homogen masse, der bare flyder ud i hinanden uden farvespil og nuancer. Og fordi det altid har været sådan, skal vi bare finde ud af at leve i en verden, hvor der er plads til det, og hvor der er et minimumsniveau af accept og respekt.

Hvis du for eksempel kræver min accept på, at du går i kirke hver søndag og tror på en gud, så skal du også acceptere, at jeg er meldt ud af folkekirken og tror på aliens. Det er rimelig simpel logik for burhøns, hvis simultankapacitet kun strækker sig til at skide uden at vælte.

Så når jeg siger, at vi skal være mod andre, som vi ønsker, de skal være mod os, så mener jeg præcis det! Der findes ikke noget godt argument for ikke at gøre det.

ufo, pentagon, rummet, rumrejser, aliens, rumvæsener, forsvarsministerium, forskning, undersøgelser
Hvis jeg skal respektere din tro på Gud, så skal du også respektere min tro på liv i rummet. (Foto: Pexels)

God opførsel er mange ting

God opførsel over for hinanden handler heldigvis ikke om at være en push-over og nikke og smile på den der Emma Gad-agtige måde.

God opførsel over for andre handler for mig om at lytte til andre og prøve at finde ind til roden af deres holdninger, så jeg kan forstå dem og stille spørgsmål til dem, så vi kan have en rationel og konstruktiv snak og forhåbentlig finde bare ét fælles ståsted. Præcis som jeg ønsker, andre gør ved mig.

Det handler om at kalde andre menneskers bullshit og forklare dem, hvorfor det er bullshit på en konstruktiv måde, så de har en chance for at tage det til efterretning og ændre adfærd. Præcis som jeg ønsker, at andre gør ved mig.

timeglas
God opførsel handler ikke kun at overholde tiden, men om gensidig respekt. (Foto: All Over)

Forskel på holdning og handling?

God opførsel handler også om at vide og indse, at folk ikke automatisk er nogle idioter og usle mennesker, fordi de har en anden religion, hudfarve, seksualitet eller en simpel ting som stillingsbetegnelse, men at det handler om deres handlinger.

Præcis som jeg gerne vil have, at folk dømmer mig på min person frem for – for eksempel – det ene faktum, at jeg tilfældigvis er journalist, som åbenbart er en ildeset jobtitel på verdensplan. Du kan hade konceptet journalistik, men du kan ikke hade mig uden at kende mig.

Jobsamtale førstehåndsindtrykket
Hvornår blev jobtitler incitament for at blive lagt for had? (Foto: All Over)

Nej, du har ikke carte blanche til at være et fjols

Når vi nu er i gang, kan vi så ikke godt blive enige om, at ytringsfrihed aldrig retfærdiggør, at du taler grimt til eller opfører dig dårligt over for andre mennesker?!

Ytringsfrihed er skabt for, at vi kan stille os kritiske over for det system, vi lever i, og kalde bullshit for bullshit i offentlighedens interesse.

Men fordi du i kraft af ytringsfriheden har lov til at kalde andre mennesker for idioter, så er der absolut ingen grund til at gøre det. For det første er det ikke i offentlighedens interesse – verden bliver ikke et bedre sted. For det andet er det sandsynligvis kun med henblik på at såre og nedgøre vedkommende, du kalder en idiot, og for det tredje udstiller du kun dig selv og din manglende evne til at bidrage med noget konstruktivt.

charlotteville, nynazisme, nynazister, højredarikalisering, højreradikal, richard spencer, tale, florida state university, undtagelsestilstand, demonstrationer, frygt
Jeg respekterer din ret til at sige, hvad du vil, men ytringsfrihed giver dig ikke ret til at være et røvhul. (Ham på billedet er Richard Spencer, som er en white supremacist …) (Foto: /ritzau/)

Ytringer under moralsk ansvar

Ytringer af bestemt karakter kan endog være så nederdrægtige, at de kategoriseres som injurier og i værste tilfælde psykisk vold, hvilket ytringsfriheden på ingen måde fritager. Ytringsfrihed kommer altid med et moralsk ansvar og med et ansvar overfor domstolene.

Hvis du ikke forstår det, så er der nogen, der skal have sine skolepenge tilbage!

skændes, skænderi, par, kvinde, mand, råber, skriger, diskussion, diskuterer
Ytringsfrihed giver dig ikke ret til at råbe nederdrægtigheder af andre. Der er noget, der hedder moralsk ansvar! (Foto: All Over)

Respekt går begge veje

Hvis du kræver, at andre mennesker behandler dig ordentligt, så kræver det også, at du behandler dem ordentligt. Det betyder også, at du skal lukke røven, hvis du ikke har noget ordentligt at sige. Det betyder ikke, at du absolut skal rose mennesker, hvis du ikke bryder dig om dem, men at du formulerer noget kvalificeret og løsningsorienteret frem for kun brok og had, hvis du endelig åbner munden.

Lyder det overkommeligt? Godt så.

Tal ordentligt – og sig tak

Hvis ikke, vil du så ikke bare love mig, at du som minimum taler ordentligt og husker at sige tak i ny og næ? Jeg er ret sikker på, at verden pludselig bliver lidt bedre at leve i, hvis du oplever, at andre gør det samme overfor dig.

Afslutningsvis vil jeg citere Jim Jefferies, australsk komiker, hvis navnet ikke skulle virke bekendt:

– I think we can all do better.

 

Rigtig god jul og godt nytår

Skååål, for sevan! (Foto: /ritzau/)

 

· Mere fra samme kategori ·