Læs også:

Close
julen, rejser, rejs sydpå, sydpå, ferie, juleræs, stress, afslapning,

Hold jul sydpå: Derfor rejser jeg ofte væk i julen

Rejser  | 

Julen er en skøn og hyggelig tid, men stress og skænderier præger den, og det gør, at min familie ofte vælger at rejse væk i julen

Julen nærmer sig, og det gør den kolde tid også. Den tid, hvor hvide snefnug falder ned fra himlen, og alt bliver klædt i hvidt. Den tid, hvor julefrokosterne hober sig op på landets restauranter. Den tid, hvor stearinlys bliver tændt i alle stuer, og ja, den tid, hvor al juleræset går i gang.

jul, juletid, sne, vinter, rejse, sydpå, julen
Vinteren nærmer sig, og næste gang du kigger ud af vinduet, så kan det hele være dækket af sne. (Foto: Pexels)

Juletræ, Disneys juleshow og masser af dejlige dufte

Julen handler om at samle familien i en hyggelig stund. Se glæde og kærlighed stråle ud af dens medlemmer. Duften af flæskestegen i den varme ovn, og sovsens boblen på kogepladen. I radioen spiller de julesange, og især Den himmelblå fra Shubidua bliver nynnet flittigt ude i køkkenet.

Inde i stuen står det smukke, mørkegrønne juletræ med en glitrende julestjerne på toppen, som lyser hele stuen op. Disneys juleshow kører for fuld drøn i fjernsynet, mens dejlige dufte suser op fra de nybagte småkager fra juledåsen på bordet.

Det er juleaften for mig.

julehygge, jul, juleaften, julen
Julehygge i stuen, mens maden steger og braser. (Foto: All Over)

Det er svært at opnå en perfekt og idyllisk juleaften. Der opstår altid problemer i juletiden, som gør, at flere har lyst til at rejse væk fra det hele – og i dette indlæg vil jeg gennemgå tre af grundene til, at jeg ofte tager ud af landet i den periode.

#1: Stress, sure miner og skænderi

December er den tid på året, hvor stress og skænderi stiger til vejrs. Den ellers festlige, glædelige og lunefulde tradition ender oftest i et ulykkeligt øjeblik, hvor mange familier tæres af stress og mange skænderier med familiemedlemmer ― julen skulle da være en lykkelig tid, ikke?

Når kalenderen siger december måned, så begynder det. Diskussionen om, hvem vi skal fejre jul sammen med kommer altid på banen ― også i min familie. Vi skal nu til at kigge familiemedlemmerne i øjnene og sige, at de ikke er inviteret til juleaften.

Læs også: Anne: Vi rejste væk i julen for at få julefred

jul, stress, skænderi, rejse, juletid, juleræs, julen
Jeg bliver helt stresset over alt det, der skal nås inden den 24. december. (Foto: All Over)

Tre dage i det romerske

Derfor er vi flere gange flygtet fra julen ― vi orker ikke al den kaos, skænderierne og stressen. I 2014 valgte min familie og jeg for første gang at rejse væk i julen. Turen gik til det skønne Rom. Vi havde tre dage på et fire-stjernet hotel, som ligger i Ponte Sisto-kvarteret tæt på den gammelromerske bydel Trastevere.

Duften af autentisk romersk mad strømmede ned gennem de smalle gader, og vi endte også på en hyggelig, ægte romersk restaurant i Trastevere væk fra alle de befærdede turistfæller. Restauranten var fyldt med italienere, og nåh ja, os.

julen, jul, juleaften, sydpå, rom, italien, vatikanet, peters plads, juletræ, julegaver,
Klar til juletalen fra Paven på Peterspladsen i Vatikanet i Rom. (Foto: Miriam Madsen)

Vores juleaften endte på Peterspladsen, hvor vi hørte Paven holde sin juletale. Det var en lun, uforglemmelig og stressfri juleaften, som vi godt kunne tænke os flere af.

#2: Vilddyr på rov

December er også den tid, hvor landets stormagasiner og gader bliver fyldt op med sultende vilddyr på jagt efter det bedste rov. Det er den tid, folk går amok.

Vi bruger mange timer på at shoppe de helt rigtige julegaver. Vi skal have det bedste af det bedste, og derfor farer vi forvildet rundt gennem den store menneskemængde for at finde det bedste.

Juleræset stopper ikke her. Der sker et eller andet med mennesket i juletiden. Pupillerne bliver store og aggressive ― vilddyret kommer frem i os … Folk bliver virkelige grådige, når der skal handles ind til julemaden.

jul, juleshopping, juleræs, rejser, sydpå, rejse, vilddyr, ferie, kaos, julen
Vilddyrene er her ― lad julehandlen begynde! (Foto: All Over)

Jeg oplevede en gang en kvinde voldtage hele salthylden ― hun tog alt! Vi var måløse og tænkte “nåh, vi skal åbenbart ikke have salt til flæskestegen eller sovsen?” Da hun hørte, at vi gerne ville have en saltpakke, kiggede hun mærkelig på os ― hun var ikke til at overtale, men efter en længere diskussion endte vi alligevel med at få én pakke salt ud af de 20, hun havde i indkøbsvognen.

Undskyld mig, men hvad sker der med folk i juledagene?!

#3: … og så er det bare iiiskoldt

December er en lang, kold og mørk måned. Den kolde måned får os til at drømme om den korte sommer. Dagene er mørke morgen, middag og aften, og vi ser slet ikke, om det er dag eller nat, da lyset er forsvundet og slukket døgnet rundt.

Vi pakker os ind i flere lag ― al det varme udstyr fra top til tå får os til at ligne små Michelin-mænd, der kommer vandrende og næsten snublende ned ad gaden.

december, jul, frysende, vinter, rejse, jul sydpå, ferie, julen
Den iskolde december måned byder på dunjakke og pelshue. (Foto: All Over)

Juleaften i 25 graders varme

Julen 2015 var bidende kold i Danmark, de varslede endda snestorm. Min familie og jeg havde fået nok af al den kulde. Derfor tog vi den lange tur hele vejen rundt om jorden til den anden side af ækvator, ned til Australien for at fejre jul med min bror.

Vi fejrede juleaften i 25 grader. Juleskinke, kartofler og brun sovs var menuen ― ligesom hjemme i Danmark. Desserten var en utraditionel en af slagsen, ris a la manden havde fået et eksotisk overtræk af ananas og vaniljeis.

Vi dansede om palmetræet, som var pyntet med danske flag og det julepynt, vi havde lavet dagen før. Vores pakker til pakkespil lå og pyntede under palmen, så det mindede os om et juletræ.

jul, sydpå, sydney, australien, juleaften, strand, varme, rejse, julen
Julen 2015 fejrede vi i sydens varme solstråler. (Foto: All Over)

Vi var tre uger i Australien og havde fået anbefalet at opleve nytårsaften i Sydney. Det glemmer jeg aldrig. Det var det mest fantastiske show, jeg nogensinde har set. Habour Bridge i Sydney var nytårsaften 2015/16 dækket med de smukkeste farver, wauw siger jeg bare ― det skal opleves!

Vil du væk fra al stress og jag? Så tag springet, og lad turen gå sydpå i december. Jeg skal i hvert fald helt sikkert holde jul uden for landets grænser igen. Men i år bliver det en jul i det festlige, glædelige og kærlighedsfulde tegn, som skal fejres i det danske land.

julen, varme, sydpå, australien, sydney, bondi beach, kulde, ferie, rejse, juleferie
Miriam kunne godt tænke sig endnu en tur ned i varmen ― væk fra kulden (Foto: Miriam Madsen)

 

Læs også:

Efterårets smykkemode: Få inspiration til efterårets smykker

· Mere fra samme kategori ·