Læs også:

Close
usa, flag, amerikansk flag, amerika, syrien, bombe, angreb, fejl, moske

Klumme: USA som foregangsland? Aarh, skulle vi nu ikk’ lige …

Vi oplever allerede en højredrejning i både Danmark og Europa. Men skal vi også regulere på menneskerettigheder og frihed? Du skal læse det her, fordi det er vigtigt at have debatten: Er USA stadig landet, den øvrige vestlige verden skal spejle sig i?

Bare lige for at der ikke opstår misforståelser, så er dette IKKE en politisk analyse! Jeg er ikke ekspert i amerikansk politik, men jeg går op i det og læser og ser meget om det. Udgangspunktet for indlægget er min holdning, min kritiske stillingtagen og mine spørgsmål, der er opstået ud fra de informationer, jeg hele tiden får.

Trump og de fem stadier af sorg

Here goes. Jeg er ikke fan af Trump! Hverken som menneske eller præsident. Og tiden siden hans indsættelse 20. januar har været … lang. Og deprimerende. Hver dag siger, gør, skriver han under på eller tweeter han noget, som dybest set ikke gavner andre end de mennesker, han har ansat, dem på Wall Street, og den laveste fællesnævner af hans vælgerbase. De lavtuddannede, white supremacists, rednecks, racister, indavl, dårlige mennesker, kvindehadere, og hvad man nu ellers har af forestillinger og fordomme om, hvad der ligger i den gruppe.

Tidligere på året beskæftigede Altinget sig med ”de fem stadier af sorg” i forbindelse med den nye præsident. De fem stadier er typisk noget, man taler om i forbindelse med dødsfald af én kære, hvis man oplever et brud med en kæreste og generelt, hvis man oplever noget traumatisk. De fem stadier er en overlevelsesmekanisme i kroppen, der hjælper os til at komme videre og består benægtelse over situationen, vrede på sig selv og den, der har påført smerten, forhandling om sin egen person, depression som viser sig i blandt andet tomhed og magtesløshed og accept, som sker gradvist, og hvor man til sidst giver slip og kommer videre.

Personligt er jeg ikke kommet videre end benægtelse og vrede, men jeg er nået til et punkt, hvor jeg ikke bliver overrasket over hans gøren og laden mere.

Jeg er ikke ligeglad og tit temmelig vred over ham, husk det. Men overraskelsesmomentet er væk!

Jeg er ikke rigtig fan af The Orange Dumpster … (Foto: /ritzau/)

Selvfølgelig gør du da det …

”Selvfølgelig provokerer du da ham den lille fede fra Nordkorea til at starte 3. verdenskrig. Selvfølgelig har du da sagt til Puerto Rico, at de to orkaner, der har splittet øen i atomer, er deres egen skyld. Selvfølgelig kan du da blive ved med at være sur på Hillary over, at du vandt. Selvfølgelig er det da Obamas skyld, at en psykopat har dræbt 58 og såret over 500 mennesker i Las Vegas – det mest omfattende masseskyderi i USA til dato.”

Ok, til Trumps forsvar er det hende, der ligner efterbilledet af 20 år på ”meth”, Kellyann Conway, der har udtalt sidstnævnte. Hvad der i øvrigt sker i hendes verden af alternative fakta, kan der allerede nu skrives tykke bøger om.

Mrs. Alternative Facts herself. (Foto: /ritzau/)

Der er republikanere, og så er der Trump

Jeg ville aldrig stemme republikansk, hvis jeg var amerikansk statsborger. Det er sgu for konservativt til mig.

Heldigvis er der republikanske senatorer rundt om i staterne, som gør et rigtig godt stykke arbejde, og som har et noget mere liberalt menneskesyn, end de mest hardcore, som for eksempel Mike Pence … der jo af whatever reason ikke vil være i samme lokale som andre kvinder, uden hans kone er til stede. Fordi han åbenbart er megauimodståelig?

Trump er ikke republikaner. Han er … noget andet, der bare ikke rigtigt kunne puttes i andre kasser, da han stillede op til det amerikanske præsidentvalg.

mike pence, politik, udland, nordkorea, sydkorea, missilskjold
Mike Pence hader kvinder. Bortset fra sine kone. (Foto: /ritzau/)

Fucking libtards … og de andre

Alt imens er ”libtards”, ”democraps” og ”repubtards” pissearrige på hinanden og kan slet ikke mødes på midten. I hvert fald ikke i debatten på de sociale medier. Alle råber. Ingen lytter.

A pro pos ”libtards”. Jeg ved ikke, om folk overhovedet tænker over det her. Men ordet liberal kommer fra det latinske ord liber, der betyder fri. Og hvis der er noget, republikanerne går ind for, så er det fucking FREEDOM.

Som jo i ordets oprindelse må betyde, at de også er liberale i deres tankegang.

Friheden og dens nye restriktioner

I USA har det altid handlet om frihed. Deres første forfatningstillæg siger, at man har frihed til at skrive og sige, hvad man vil.

Deres andet forfatningstillæg siger, at man har frihed til at eje våben for at beskytte sig selv mod en ondsindet millits eller noget … som jo gav mening, dengang englænderne invaderede landet, og da det tog et kvarter at lade sin musket. Dem, der støtter våbenloven holder stadig fast i dette forfatningstillæg med næb og klør.

Men hvor frit er ”the land of the free” egentlig?

Religion, vælgerundertrykkelse og diskrimination

Det er for eksempel lige blevet vedtaget, at transkønnede ikke længere er beskyttet mod diskrimination på arbejdspladsen. Der er religiøs frihed til at diskriminere andre, der går imod ens religiøse overbevisning.

De såkaldte ”dreamers”, som er børn af immigranter i USA, og som derfor ikke har selv har valgt at komme til landet, var ved at blive sparket ud på trods af DACA-programmet, som netop skulle beskytte de her dreamers og hjælpe dem til et godt liv. Programmet er startet af Barack Obama i sin tid som præsident, hvilket i sig selv jo åbenbart er nok til, at Trump vil have det fjernet. Som vi blandt også ser med the Affordable Care Act. Obama-lovgivning er lig med Trump-repeal.

I forlængelse af dreamers-debatten hørte jeg Trevor Noah tale om et problem, som han og andre immigranter i landet oplever. Nemlig, at alle forventer, at immigranter skal blive ultraamerikanske meget hurtigt, følge med i, hvad der sker og vise, at de vil landet. Men så snart de åbner munden og er kritiske og blander sig, får de at vide, de skal holde kæft, fordi de ikke er rigtige amerikanere. “What do you want?”, spurgte han.

Valgsvindelundersøgelsen er vist forfatningsstridig på nogle områder, nogle steder i landet pålægges der skat for at stemme, hvilket nogle af landets fattigste ikke har råd til, og man er heller ikke automatisk registreret vælger, når man fylder 18. Det handler i forskellige grader om vælgerundertrykkelse.

Det er nu fuldt lovligt at diskriminere transkønnede på arbejdspladsen. (Foto: All Over)

Selvbestemmelse over egen krop

Retten for kvinder til at bestemme over egen krop er … ikke helt væk, men der arbejdes på højtryk på at forbyde abort, fjerne tilskud til kvindelig prævention og så videre.

Det er reelt nok at diskutere, om det er arbejdsgivers ansvar at give tilskud til prævention. Men hvis de tilbyder en sundhedsforsikring til deres medarbejdere, så er det fjollet, at prævention ikke hører under den forsikring, når nu det åbenbart er så dyrt.

Og hvis man bliver fyret for at være gravid, og det bliver forbudt at få aborter, burde man så ikke netop sikre, at alle havde lige ret til og mulighed for prævention uden at gå bankerot? Og for ikke at skabe en overflod af uønskede børn, som der heller ikke er råd til, og som ingen gider tage sig af?

Det er selvfølgelig en helt anden debat – men en vigtig én af slagsen, som du skal have dig in mente til senere.

Ovenstående er et billede på en frihed, der stille og roligt smuldrer … for alle andre end de hard core republikanske vælgere selvfølgelig. For deres frihedsopfattelse er snæver, når alt kommer til alt.

Kan vi ikke bare blive enige om, at der ikke eksisterer pro-lifers, men pro-birthers! (Foto: Polfoto)

Alt liv er kostbart, bortset fra …

To pointer, jeg har hørt det sidste års tid, understøtter det. Den ene er fra en mand, jeg desværre ikke kan huske, hvad hedder, men som var gæst på The Daily Show for noget tid siden.

”We have the right to bear arms, but we don’t have the freedom to be who we are.” Jeg kan desværre ikke finde det på Google, så det er ikke helt ordret. Men hans pointe er i hvert fald, at amerikanerne har retten til at eje våben, men de har ikke friheden til bare at være dem, de er.

Den andet er fra Jim Jefferies fra hans show Freedumb: ”All life is precious, until it steps on my property!”

Efter Sandy Hook-massakren var det åbenbart også helt okay for tilhængere af våben, National Rifle Association og visse politikere, at selv børns liv var prisen for våbenfrihed. Børn!? Men bøsser, lesbiske, transseksuelle, muslimer og andet ”skidteras” bliver stadig af nogen set på som tredjerangsmennesker. Det siger jo alt om, hvor fucked up det står til.

las vegas, mandalay bay, the strip, usa, skyderi, masseskyderi, hotel, drab, dræbte, sårede, politifolk, sherif, lokal, gerningsmand, død, stephen paddock, mistænkt,
Den amerikanske våbenlobby NRA foreslår en stramning af loven efter Las Vegas-massakre. LANGT OM LÆNGE! (Foto: /ritzau/)

At dulme nerverne med late night shows

Mit forbrug af late night shows er steget med cirka 400 procent siden 20. januar 2017. Jeg ser fast The Daily Show, jeg følger med, når John Oliver revser verden, The Jim Jefferies Show er blevet en del af min onsdagsrutine, og Jordan Klepper, der har været korrespondent på The Daily Show, har netop fået sit eget show, der hedder The Opposition.

Godt funderet i fakta tager han og hans ”borgerjournalister”, for man kan jo ikke stole på ”the lying mainstream media – aka the fake news”, tykt pis på den demokratiske opposition – Trumps vælgerbase. Det er elegant på flere niveauer. Se det!

Nogle kalder genren fake news, og det har de jo på sin vis ret i, for det er ikke nyheder per se. Andre er bange for, at satiren får os til at glemme alvoren og derfor bare lader skandalerne fortsætte uden at bruge vores demokratiske ret til at demonstrere mod det. Men jeg har behov for at se det!

Også skaberne af South Park sætter fokus på det fucked up USA. (Foto: All Over)

Den helt store faktor er selvfølgelig humoren. Jeg finder det nødvendigt i disse tider. Men de her shows kan noget!

De ser lige igennem det politiske spil, fortæller, hvad der er skæg, og hvad der er snot, og leverer det på en måde, så menigmand som mig fatter det. Og fordi de leverer den form for politisk satire, som de gør, med nogle ”jabs”, som unægtelig rammer politikerne, selv om de ikke vil være ved det, er de fuldstændigt sindssyge med deres faktatjek.

Hvorfor skal du bekymre dig om det her?

Godt, så fik vi ligesom setuppet plads. Altså den korte version. Jeg kunne godt holde et foredrag på flere timer, men det er du heldigvis sparet for.

Lad mig dog lige pointere, at hele USA selvfølgelig ikke er bat shit crazy. Selvfølgelig er de ikke det. Der er mange, der kæmper imod. Og tak for det! Men emnerne står frem, fordi de beror på så middelalderligt et menneskesyn, og på nogle punkter er så diktatoragtige, at de bare ikke hører hjemme i et moderne samfund.

Spørgsmålet, du sikkert stiller, er: Hvorfor går du op i det? Hvorfor skal jeg gå op i det?

Du skal gå op i det, fordi det handler om fremtidstænkning og de ønsker, vi har for vores eget land. Hvor er vi på vej hen? DET bør du i allerhøjeste grad gå op i! For det påvirker dig og dit liv.

Hvad vil vi med Danmark? (Foto: /ritzau/)

Nu kommer pay off’et på mit setup

Ved sidste folketingsvalg herhjemme fik Dansk Folkeparti væsentlig flere stemmer, end de har gjort tidligere. Hvorfor, er der flere årsager til, men lad os gætte på, at deres meget klare og hårde indvandringspolitik løb med prisen som hovedårsag.

Overalt i Europa oplever vi en mere og mere højreorienteret tendens, som selvfølgelig har indflydelse på det politiske billede. Og da Trump blev præsident, blev det bare ligesom både legalt og normalt at være et røvhul og hade og lovgive om andre mennesker på baggrund af alt fra køn, etnicitet, religiøse og seksuelle præferencer, gender identification, til politisk overbevisning, feminisme og meget andet.

Hadet har åbenbart ulmet længe, men er nu helt fremme i lyset. I hvert fald i den nuværende amerikanske administration, i ”the deep red states” – som vi lige har set det i Charlottesville – og rundt om i Europa.

Der er selvfølgelig også nogle årsager til det: Terror, flygtninge og så videre. Jeg underkender ikke, at det er nogle kæmpe problematikker, der skal løses. Men jeg accepterer ikke, at det legaliserer at hade hele befolkningsgrupper.

Let’s face it, noget af det er fucking paranoia og ubegrundet frygt, som Trump og hans ligesindede rundt om i verden har været med til at booste. Det kan. Vi bare. Ikke komme uden om!

las vegas, mandalay bay, the strip, usa, skyderi, masseskyderi, hotel, drab, dræbte, sårede, politifolk, sherif, lokal, gerningsmand, død, stephen paddock, mistænkt, geary danley, uskyldig, dødstrusler, fake news, google, pro-trump, facebook, sociale medier,
Måske skulle vi gøre had unormalt igen? (Foto: /ritzau/)

Vi har alle dage spejlet os i USA og set dem som et foregangsland, og med Trump som ”lederen af den frie verden” og deres position som foregangsland, sender det et signal om, at man stort set problemfrit kan føre så ekstrem politik og have så ekstreme holdninger, som vi oplever lige nu.

Fordi den amerikanske administrationen nu også begynder at regulere folks frihed og rettigheder på forskellige måder, kan man godt frygte, at Danmark og resten af Europa i deres skelen til USA måske begynder at overveje og i sidste ende integrerer politiske tiltag som dem, jeg beskrev tidligere.

Men har jeg paranoia nu?

Politiske eksperter forudså efter valget 8. november 2016, at frygten ville brede sig og udmønte sig i opdeling, vold og så videre. Har vi set det siden? Ja!

Regulering af folks rettigheder på den måde sker forhåbentlig ikke herhjemme. Man kan have mange holdninger til vores politikere i Danmark, men vi er heldigvis ikke drevet af en flok sindssyge, religiøse tosser, der lader deres religiøse overbevisning influere lovgivningen. Hvilket i øvrigt er ulovligt og grundlovsstridigt.

Tag stilling, orienter dig, og stem, for fanden!

Men tag stilling til, hvad det betyder for Danmark, hvis vi følger i USA’s fodspor, mere end vi allerede gør. Tag stilling til, hvis der pludselig fremsættes lovforslag, der rammer os på vores rettigheder og frihed. Sæt dig ordentligt ind i, hvad der sker i samfundet rundt om dig og på Christiansborg. Det er din demokratiske pligt, hvis ikke du er klar over det!

Stil dig selv spørgsmålene: Hvilket system vil jeg have herhjemme? Hvilket system er bedst for mig, min familie og vores alle sammens liv og fremtid? Men lov mig, at uanset hvad dit svar bliver, så skal det være faktabaseret, kildekritisk, kvalificeret og gennemtænkt. Brug din sunde fornuft.

Og lov mig, at du bruger din ret og STEMMER! Også til kommunalvalg, som vi skal om lidt. Også selv om du stemmer blankt. Bare stem. Tak. (Hvis du overhovedet har læst færdig.)

kommunalvalg, valg, kvinder, politik, politikere, borgerrepræsentationen, faldende, kvinder i politik, afstemning, valgurne
Brug din stemme. Du tæller. Du er vigtig for demokratiet. (Foto: /ritzau/)

 

· Mere fra samme kategori ·