Læs også:

Close
kæreste muslim mand

Klumme: Min kæreste er muslim, og jeg er træt af folks fordomme

Mit liv  | 

Mange multikulturelle par oplever fordomme. Her fortæller Miriam om sine oplevelser som kæreste til en muslim

“Folk har tendens til at stirre skævt på os, råbe efter os, og nogen har endda givet min kæreste en albue i siden, fordi han har gået ved siden af mig. Jeg kan ikke forstå, at man som menneske kan være så modbydelig over for andre.”

Jeg er kæreste med en pakistaner, han er muslim, og jeg er stolt af det!

Jeg mødte min kæreste på dansegulvet til en skolefest på Københavns Erhvervsakademi. Dansegulvet var proppet med fyre. Min veninde udfordrede mig til at danse med en fyr, men jeg turde ikke, for jeg var hamrende genert.

Derfor valgte hun at skubbe mig ind i fyren bag mig, og jeg kan huske, at jeg tænkte ”nooooo”. Jeg vendte mig om for at sige undskyld, og der så jeg to store, skinnende, brune øjne stirre op på mig (ja, jeg er højere end min kæreste). Dét slog benene væk under mig. Jeg var solgt!

Der skulle kun to dates til, før ”kæreste-titlen” begyndte at indtage sin plads. Lidt for hurtigt ville mange måske tænke, men vi lever jo kun én gang.

kæreste muslim mand
Miriams kæreste kom til Danmark som otteårig. De mødte hinanden i 2014. (Foto: Miriam Madsen)

Mine forældres reaktion

De mange negative historier i medierne og fordommene, mange muslimer oplever, gjorde, at jeg var i tvivl om, hvad mine egne forældre ville sige til, at jeg fik en muslimsk kæreste.

Hvordan skulle jeg fortælle min mor og far, at jeg havde fundet en kæreste, der er muslim? Ordene fløj omkring mig, og jeg gentog samtalen inde i mit hoved igen og igen.

Tanken om at skulle sidde overfor mine forældre, se dem i øjnene og sige, at jeg har fået en kæreste, nåh ja, en muslimsk kæreste, var bare ikke lige det, jeg havde helt lyst til. Jeg så hele scenariet for mig, og det var ikke alt, jeg havde lyst til at opleve i virkeligheden. Jeg frygtede det værste og håbede på det bedste.

Jeg valgte at fortælle det til min mor først, fordi jeg ved, hvordan hun ville reagere på sådan noget. Hendes reaktion var præcist som forventet: Positivt, og hun glædede sig til at møde ham.

Jeg var derimod hunderæd for at sige det til min far, fordi jeg hele tiden tænkte på hans reaktion – jeg er jo fars pige. Han reagerede bare med at sige ”okay”, og hvordan skulle jeg forstå det?

Jeg frygtede, han ville skælde ud og sige nej, men et ”okay”? Skulle jeg så være nervøs for at tage min muslimske kæreste med hjem for at møde min mor og far?

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Tanken om, hvad familien ville sige til nyheden om en muslimsk kæreste gjorde Miriam nervøs. (Foto: All Over)

Ingen vej tilbage

Dagen kom, hvor det første møde mellem min kæreste og forældre skulle stå. Jeg var nervøs! Min kæreste og jeg sad i sofaen i mine forældres stue. Jeg kunne mærke min kærestes rystende hænder på min ryg. Der fik jeg en klump i halsen.

… Lige indtil min mor startede samtalen, som jeg efter få minutter slet ikke havde mulighed for at stoppe. Jeg kunne næsten ikke få et ord indført, for min kæreste kan virkelig snakke. Det var nærmest som en dans på røde roser.

Min fars indtræden i samtalen gjorde ingen forskel. Efter en halv time i stuen med min kæreste og mine forældre kunne jeg ikke længere mærke de rystende hænder. Noget måtte jo være gået godt.

Jeg har til gengæld aldrig mødt mine svigerforældre. Det har været svært at acceptere, at jeg ikke har mødt dem endnu. Alle mine veninder har mødt deres, og jeg har flere gange undret mig over, hvorfor jeg ikke har mødt mine. Andre har spurgt mig om det flere gange, og jeg må svare nej hver gang. De forventer samtidig, at der kommer en begrundelse, og der ved jeg ikke, hvad jeg skal sige.

Vi har talt om det flere gange, og min kæreste siger, at det kommer til at ske en dag. Hans forældre ved godt, at jeg eksisterer. De har accepteret, at deres søn er kæreste med en ikke-muslim. Jeg har mødt hans søstre flere gange, og de er rigtig flinke – og jeg skal nok også møde hans forældre en dag, når tiden er rigtig.

Vi tager tingene, som de kommer. Det er jo ham, jeg er i et forhold med og ikke hans forældre.

Et nyt perspektiv på livet

Vi har nu været kærester i snart tre og et halvt år. Der har været op- og nedture ligesom i andre parforhold. Det sværeste for mig har været at finde ud af, hvilke forbehold jeg skulle tage i forhold til det, at han er muslim, går i moské og faster.

Tanken om at skulle forholde sig til en ny og ukendt verden, hvor mange af mine værdier bliver vendt og drejet, har givet mig et helt nyt perspektiv på livet. Efter at have mødt min kæreste, har jeg lært om næstekærligheden til et andet menneske og nu også til en anden kultur.

kæreste, par, muslim, islam, forhold
Nye verdener skal opleves, før man kan bedømme dem. (Foto: Miriam Madsen)

Jeg er selv vokset op i en multikulturel by. Min bedste veninde i folkeskolen var muslim, så for mig er islam ikke helt ukendt. Det, at have en muslimsk veninde fra barnsben, har givet mig nye oplevelser, bedre indblik og forståelse for religionen islam. Jeg kan huske, at jeg elskede at være hjemme hos min veninde, fordi vi altid fik lækker, orientalsk mad i form af små krydrede kødruller med yoghurtdip og lækre gryderetter med alverdens krydderier. Der opstod en hel ny verden for mig.

Det har derfor været nemmere for mig at forstå min muslimske kæreste og hans baggrund, fordi min opvækst med muslimer har hjulpet mig på vej.

At være kæreste med en muslim er ligesom at være kæreste med enhver anden mand, set indefra. Min muslimske kæreste har været tilbøjelig til at give mig mere opmærksomhed end andre kærester har, men jeg skal ikke kunne sige, om det har noget med hans religion at gøre.

Muslim, Hammerslag og karrysild

Dertil er vi forskellige, når det kommer til, om jeg må spise svinekød eller ej. Han er imod svin, og ser helst, at jeg ikke spiser det. Det kan jeg ikke lave om på, for det er en del af mig. Han er bange for at kysse mig, og så få lidt svinekød i munden. Vi har derfor aftalt, at jeg ikke spiser svinekød, når vi er sammen.

Vi er også forskellige på vores tro. Jeg tror ikke rigtig på noget. Jeg tror dog på, at der er noget mellem himmel og jord, men jeg går ikke ligeså meget op i det, som min kæreste gør. Min kæreste besøger moskéen meget oftere, end jeg går i kirke, og måske jeg kunne lære lidt af det. Jeg har én gang besøgt en moské i Tyrkiet på en sommerferie. Derfor har vi snakket om at besøge hans moské sammen en dag.

Men selvom vi på mange måder er forskellige, så er vi også meget ens. Vi har det med at tænke det samme, og så sige det på samme tid. Vi har lært en del af hinanden, som har smittet af på os, når vi er sammen med familien.

muslim, mænd, kultur, islam, religion, kæreste
En muslimsk mand er vel ligeså god, som en hvilken som helst anden mand? (Foto: All Over)

Jeg kan på mange punkter ikke mærke, at han er muslim, for han spiser karrysild, ser danske tv-programmer som Hammerslag og holder jul. Men det kan mærkes, når vi er ude i offentligheden. Vi får mange forskellige reaktioner fra folk på gaden, nogen mere grove end andre.

Folk har tendens til at stirre skævt på os, råbe efter os, og nogen har endda givet min kæreste en albue i siden, fordi han har gået ved siden af mig. Jeg kan ikke forstå, at man som menneske kan være så modbydelig over for andre.

Er det, fordi vi ikke følger det samme mønster som dem? Sort på sort, hvidt på hvidt? Vi har flere gange forsøgt at sige noget igen for at stoppe det, men det hjælper ikke. Folk bliver ved.

De er sgu så fordomsfulde

Jeg kan virkelig mærke fordommene blusse op i samfundet. Jeg ved godt, folk tænker, at min kæreste tvinger mig til at konvertere til islam og gå med tørklæde, men de er sgu så fordomsfulde. Min kæreste og jeg har for længe siden snakket om islam og om eventuelle forventninger, han skulle have til mig i vores forhold.

Det har været vigtigt for mig at gøre det klart, at jeg ikke laver om på mig selv for at være kæreste med en muslim. Han driller mig en gang imellem med, at jeg skal gå med tørklæde, men jeg ved godt, det er for sjov.

Han har aldrig tvunget mig til noget, jeg ikke vil, og jeg ved, hvor jeg står i vores forhold. Det ved han også, og det er der ingen, der kan ændre på.

kærester, kærlighed, muslim, sort, hvid, hjerte, religion, islam
Kærlighed kommer i mange nuancer. (Foto: All Over)

Jeg bliver påvirket af samfundets fordomme, fordi det fylder så meget i hverdagen. Det har tidligere været med til at påvirke mig så meget, at jeg kom til at tænke på, om det er det rigtige valg at være kæreste med en muslim.

Men jeg vil simpelthen ikke leve et liv, hvor andres fordomme skal påvirke det. Man skal ikke være bange for at leve sit liv på sin egen måde.

Ja, nogen har været ude for noget forfærdeligt med muslimske mænd, men det er ikke ensbetydende med, at alle muslimske mænd er sådan. Man kan altså godt være kæreste med en muslim, selv om man ikke selv er det. Jeg er i hvert fald glad for min – og det han har givet mig og mit liv i form af bedre kendskab til nye perspektiver på livets nuancer.

 

 

Læs også:

Studiestart – alt du skal vide

· Mere fra samme kategori ·