Læs også:

Close
valg, stemme, valgafstemning, parlamentsvalg, premierminister, theresa may, de konservative, jeremy corbyn, labour, valg, stemmeurner, mandater, valgresultat, england, brexit, dup, samarbejdsregering, koalitionsregering,

Theresa May danner ny regering trods vælgerlussing

Nyheder  | 

Theresa May og De Konservative bliver ved magten, trods vælgerlussing. De er nødt til at gå i regering med partiet DUP. May bliver som premierminister

Det, der skulle have været den nemme valgsejr for Theresa May og en stadfæstning af hendes partis linje på vej ind i Brexit-forhandlingerne, har udviklet sig knapt så lige til.

Mays parti, De Konservative, tabte deres absolutte flertal i valget, og er nu nødt til at danne regering med partiet Democratic Unionists of Northern Ireland (DUP).

Trods tilbagegang for hendes parti fra 331 pladser i 2015 til 318 i går, samt opfordringer, og egne løfter om at erkende nederlaget, hvis bare partiet mistede seks pladser, så nægter May nu at gå af.

Med 318 pladser i parlamentet er De Konservative otte pladser fra at have de 326 mandater det kræver for dem, for at bevare regeringsmagten i Storbritannien. Ved at gå sammen med DUP kan de få de fornødne mandater.

Læs mere: Engelsk valg endnu ikke afgjort – May taber stemmer

vaæg, stemme, valgafstemning, parlamentsvalg, premierminister, theresa may, de konservative, jeremy corbyn, labour, valg, stemmeurner, mandater, valgresultat, england, brexit, dup, samarbejdsregering, koalitionsregering,
Theresa May sammen med Arlene Foster, formand i DUP og regeringspartner med De Konservative. (Foto: Polfoto)

Sejren virkede sikker

Sejren virkede ellers mere end sikker, da Theresa May udskrev valg for cirka syv uger siden. De konservative havde det absolutte flertal i parlamentet, og mange spåede, at det ville blive et godt valg for premierministeren.

May behøvede ikke udskrive valg, men gjorde det for at cementere den linje De Konservative ville lægge for Brexit-forhandlingerne.

Under valgkampen foretog May dog nogle store politiske uvendinger, angreb sin største vælgergruppe – pensionisterne – og nægtede at indgå i live-debatter med modstanderen Jeremy Corbyn, og det peger flere på er årsagen til hendes dårlige valgresultat.

Corbyn derimod formåede at få flere unge til at stemme ved valget, og han er interesseret i at skabe en mindretalsregering ved at slå sig sammen med de andre, mindre partier, der også har modtaget stemmer under valget.

valg, stemme, valgafstemning, parlamentsvalg, premierminister, theresa may, de konservative, jeremy corbyn, labour, valg, stemmeurner, mandater, valgresultat, england, brexit, dup, samarbejdsregering, koalitionsregering,
Theresa May og hendes mand Phillip, foran premierministerboligen Downing Street 10, da de er på vej til dronning Elizabeth for at få godkendt den nye regering. (Foto: Polfoto)

Sådan stemte briterne

Ligesom herhjemme er der eks antal pladser i det britiske parlament. Herhjemme er det 179 pladser i Folketinget, som politikerne slås om, når vi skal stemme.

I Storbritannien er det 650 pladser som politikerne skal udfylde, og ligesom en regering skal have 90 mandater herhjemme, skal en britisk regering have 326 mandater for at danne regering.

Her får du en oversigt over, hvilke mandater de forskellige partier modtog:

  • De Konservative gik 12 mandater tilbage og fik 318.
  • Labour gik 31 mandater frem og fik 261.
  • SNP fik 19 færre end ved sidste valg og endte med 35 mandater.
  • Liberal Democrats gik tre frem og fik 12 mandater
  • DUP gik tre frem og fik syv mandater.
  • Plaid Cymru gik et mandat frem og fik fire mandater.
  • Andre partier gik ni mandater tilbage og endte med to.

Kilder: TV2, BBC, The New York Times, DRThe New York Times.

· Mere fra samme kategori ·