Læs også:

Close
likes, instagram, followers, følgere

Klumme: SKAL man følge sine IRL-veninder på sociale medier?

Mit liv  | 

To friend or not to friend? Efter lang tids overvejelse har Benita valgt at trykke “unfollow” på sin venindes Instagram-profil

Benita er blevet mere nysgerrig på sin venindes liv, nu hvor hun ikke længere bliver bombarderet med det på Instagram. (Foto: All Over)
Om forfatteren: Benita er 29 + 2 år, erhvervsjournalist, tilfreds slave af SoMe og glad for at sortere affald.

Jeg har “unfriendet” en veninde på Instagram. Igennem de sidste måneder fik jeg nok af hendes ensidige opdateringer og selviscenesættende show, og jeg kunne bare mærke, at det smittede af på de følelser, jeg nærer for hende i virkeligheden.

Jeg kunne mærke, at jeg ikke orkede hende, fordi hun selv i sit fysiske fravær – på de sociale medier – var der alt for meget.

Er jeg en lorteveninde? Det troede jeg, og derfor tog det mig også flere uger at trykke på den skæbnesvangre knap og fjerne hende fra mit feed. Jeg var bange for, at det ville tolkes som en afvikling eller devaluering af vores venskab, fordi jeg opløste en virtuel streng i mellem os.

Af samme årsag havde jeg sat mig op til konfrontation og stod klar med det helt store skyts af en forsvarstale pakket ind i sandwichpædagogik og ”det-er-ikke-dig-det-er-mig-hundeøjne,” men status er, at der er sket nul procent.

Højst sandsynligt fordi, hun ikke har opdaget det. Og hvis hun har, er ligeglad.

Lidt fladt, hva?

Hvorfor gør det ondt at unfriende en friend?

Det slog mig, at der findes masser af ”venskaber” med omvendt fortegn. Jeg liker en masse spejlbilleder af mennesker, ønsker dem tillykke med fødselsdag, huskøb og scanningsbilleder på de sociale medier, men i den virkelige verden ville vi måske ikke en gang nikke til hinanden i bussen.

blåt neonskilt, follow me, følg mig, følgere, followers, sociale medier, twitter, instagram
Or don’t. (Foto: All Over)

Den slags relationer kan jeg fodre svin med på mine sociale platforme. De overfladiske, selviscenesættende ”venskaber,” jeg ikke skænker bare snerten af overvejelse over at unfriende, hvis de går lidt for meget amok i de der scanningsbilleder eller på anden måde fremviser et liv, der bliver træls at følge med i.

Så hvorfor gjorde det ondt at unfriende min veninde, da hun blev SoMe-træls?

SoMe friends er ikke lig med virkelighedens friends

Jeg tror, det beror på en misforståelse af foreningen mellem virkeligt og virtuelt venskab. At man partout skal like og følge de venner, man også er venner med i det rigtige liv. Som om, at det er en del af venskabskontrakten.

Men hvorfor er det sådan? I alle andre sammenhænge udvælger jeg nøje min venne-/målgruppe. Der er en verden til forskel mellem mine sociale berøringsflader på henholdsvis Instagram, LinkedIn og Facebook.

Der er overlap, ja, men jeg forbeholder mig retten til at selektere benhårdt i, hvad jeg kommunikerer til hvem, og ikke mindst hvor. Ligesom der er tilsvarende forskel på, hvad jeg trækker ud af informationer om hvem og hvor.

likes, instagram, followers, følgere
Benita har ikke behov for at følge alle sine virkelige veninder på de sociale medier, selv om det måske er kutyme. (Foto: All Over)

Hvorfor ikke også lade denne selektion herske i foreningen mellem virkeligt og virtuelt liv? Hvorfor ikke opløse forventningen om, at virkelige venner også skal have en elektronisk medieret relation til hinanden – blandt andet på de sociale medier?

Specielt fordi jeg har opdaget, at jeg er i stand til at rumme føromtalte veninde i langt højere grad, efter hun røg ud af mit feed.

Nysgerrigheden over, hvad hun mon tænker, føler og foretager sig, er vendt tilbage, fordi jeg ikke er med på den massive dokumentationsbølge mere.

Det er nok også meget sund at opleve ind i mellem.

· Mere fra samme kategori ·