Læs også:

Close
Norge, terror, sprængladning, bombe, politi, norsk politi, pst, trusselsniveau, terrortrussel, asylansøger, russer, russisk statsborger

NEWS: 17-årig russer fundet med en sprængladning i Oslo

Nyheder  | 

17-årig russer fundet med en sprængladning i Oslo · Terrormistænkt i Stockholm var udvist asylansøger · Egypten i undtagelsestilstand efter angreb på to kristne kirker

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 

17-årig russer fundet med en sprængladning i Oslo

Søndag forhøjede Norges efterretningstjeneste trusselsniveauet. Det sker, efter en 17 årig russisk statsborger blev fundet med en sprængladning i Oslo. Det skriver Ritzau.

Manden er asylansøger, og blev anholdt af politiet lørdag aften, hvor han bar på en genstand på omkring 30 gange 30 centimeter. PST har i øvrigt kendt den unge russer før anholdelsen, og der er tidligere blevet udført forebyggende arbejde over for ham.

Ifølge politiadvokat Signe Aalling fra politiets efterretningstjeneste, PST, viste genstanden sig at være en sprængladning, og manden er nu sigtet for at overtræde den norske terrorlovgivnings paragraf om ulovlig omgang med sprængstoffer.

Den bombelignende genstand havde begrænset effekt, siger myndighederne, der har hævet trusselsniveauet i Norge.

– Trusselsniveauet er hævet fra “et muligt angreb” til “et sandsynligt angreb”. Det er hævet for foreløbig to måneder. Det er uklart, hvorvidt den mistænkte havde planlagt at udføre et terrorangreb. Men i lyset af vores fund og det, vi ved om hans baggrund, er der al grund til at efterforske sagen, siger PST-chef Benedicte Bjørnland.

Norge, terror, sprængladning, bombe, politi, norsk politi, pst, trusselsniveau, terrortrussel, asylansøger, russer, russisk statsborger
En betjent står ved et afspærret område efter fundet af en sprængladning hos en 17-årig russisk statsborger, der søger asyl i Norge. (Foto: Polfoto)

 

Svensk undren: Hvorfor var udvist terrormistænkt stadig i landet

Tre dage efter, at en lastbil pløjede gennem gaderne i den svenske hovedstad Stockholm, dræbte fire mennesker og sårede 15, er der dukket flere og flere oplysninger op om den formodede gerningsmand. Det skriver Berlingske og DR.

Politiet har nemlig anholdt en 39-årig mand fra Usbekistan. Manden var asylansøger i Sverige, men blev udvist den 10. november, og havde efterfølgende fire uger til at forlade landet. Det gjorde han imidlertidig ikke, og har derfor opholdt sig ulovligt i Sverige i flere måneder.

Det undrer flere, at det overhovedet kan lade sig gøre, og Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), sagde i forbindelse med en mindehøjtidelighed for ofrene, at det var frustrerende, at systemet ikke formåede at sikre sig, at den formodede gerningsmand faktisk også forlod Sverige.

Det er også kommet frem, at den svenske efterretningstjeneste SÄPO har været i kontakt med manden forud for udvisningen, fordi han udviste bekymrende adfærd. Han har blandt andet delt en artikel om Boston-bombemændene, som han hyldede, og videoer fra Islamist Stat. Derudover har han også liket en del opslag med Islamisk Stat. SÄPO fandt det dog ikke nødvendigt at træde til overfor manden.

Læs mere: Angreb i Stockholm: Lastbil påkører menneskemængde

sverige, stockholm, terror, terrorangreb, lastbil, usbeker, terromistænkt, gerningsmand, mistænkt, politi, säpo, efterretningstjeneste, asylansøger, udvist,
Svenskerne efterlod beskeder til ofrene, de sårede og hinanden ved en mindehøjtidelighed efter angrebet i Stockholm. (Foto: Pofoto)

 

 

Egypten i undtagelsestilstand efter angreb mod to kristne kirker

Søndag blev to kristne koptiske kirker udsat for blodige angreb i de egyptiske byer Tanta og Alexandria. 44 mennesker mistede livet og mindst 100 blev sårede, da bomber detonerede under gudstjenester i anledning af palmesøndag.

Nu vil Egyptens præsident Abdel Fatah al-Sisi indført tre måneders undtagelsestilstand i hele landet, han skal dog først have det godkendt af det egyptiske parlament. Det skriver DR.

Det er terrororganisationen Islamisk Stat, der påstår at stå bag angrebene, og i december tog organisationen også skyld for et bombeangreb ved en koptisk kirke i Kairo, hvor 25 mennesker blev dræbt.

Egypten, angreb, kirke, kristen, koptisk, religion, islamisk stat, tanta, alexandria, undtagelsestilstand, angreb, døde, sårede
En mand sidder på en bank udenfor den kirke, der blev udsat for et angreb i den egyptiske by Tanta. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·