Læs også:

Close

Undersøgelse: Gamle kønsroller lever i bedste velgående

Nyheder  | 

En undersøgelse viser, at danskerne ikke vil dyrke de klassiske kønsroller. Ikke desto mindre er det de gammeldags opgavefordelinger, der dominerer, når det kommer til huslige pligter

Størstedelen af danskerne mener ikke, at parforholdet skal være baseret på en gammeldags kønsrollefordeling. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Keno.

Samme undersøgelse viser dog, at virkelighedsbilledet af rollefordelingen ser anderledes ud. Det er nemlig stadig ofte kvinderne, der står for de huslige pligter og familien og mændene, der “tjener til føden”.

Gammeldags kønsrollefordeling i hjemmene

Danmark ligger højt på listen over de mest ligestillede lande i EU, viser den seneste opgørelse fra Det Europæiske Institut for Ligestilling.

Kun hver syvende dansker mener, at det er kvindens ansvar at tage sig af familien og hjemmet, mens manden skal forsørge familien.

Alligevel står syv ud af ti kvinder for tøjvasken sammenlignet med godt hver tiende mand. Og fem ud af ti kvinder står for rengøring mod en ud af ti mænd.

Laundry, like washing dishes, is just one of those things that has to be done. It’s time consuming and rather boring but necessary none the less. FoldiMate, a clothing folding machine, is trying to make laundry a little less time consuming and a little more exciting. Designed to sit next to your washer and dryer, once your clothes come out of the dryer, simply hang them on the FoldiMate and let it do it’s thing. The process begins with “feeding” the machine your clothes. Hang shirts and pants using the Easy Clipping technology and watch as the machine eats up your clothes. Once inside the machine, a robot takes over and folds your clothes perfectly every time. Now you might be thinking, “I can fold my own clothes thank you very much,” but let me ask you, can you steam, soften and sterilize your clothes at the same time? I didn’t think so. The FoldiMate also means less ironing for you because an optional steam can remove wrinkles from your clothes as it folds. As each item passes through the machine, it can be treated with perfume, softener, and sterilizer – things you didn’t even know you wanted! Although it isn’t available for pre-order until 2017, at least now you’ll have something else to daydream about while you’re folding that pile of laundry… Featuring: FoldiMate Where: United States When: 06 Jun 2016 Credit: Supplied by WENN.com **WENN does not claim any ownership including but not limited to Copyright, License in attached material. Fees charged by WENN are for WENN's services only, do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright, License in material. By publishing this material you expressly agree to indemnify, to hold WENN, its directors, shareholders, employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), any causes of action, allegation against WENN arising out of, connected in any way with publication of the material.**
68 % kvinder står for tøjvask i hjemmet mod 13 % mænd. Er du en del af de 68 procent? (Foto: All Over)

Ifølge kønssociolog Cecilie Nørgaard skyldes det blandt andet, at vi automatisk kommer til at gentage de kønsrollemønstre, vi har lært hjemmefra.

– De traditionelle forestillinger om køn dominerer fortsat i de danske hjem. Det handler om, at vi prøver at leve op til de normer om køn i kulturen, som tilknyttes alt fra farver til følelser og magt. Her ligger en forventning om, at kvinder er omsorgsfulde og kærlige, mens mænd skal være stærke og handlekraftige, forklarer hun.

Hun uddyber:

– Mændene bestemmer derfor stadig grundlæggende det, der er vigtigt, mens kvinderne primært står for praktik og omsorg i hjemmet. Roller i parforhold kan være hensigtsmæssige, men vi skal være opmærksomme på, at traditionelle kønsroller kan skabe barrierer for at være den, man er – og gøre det, man drømmer om.

Køn skal ikke dominere roller

Cecilie Nørgaard mener ikke, at klare roller er skidt i et parforhold, men hun mener, at det er en skam, hvis den gammeldags fordeling af kønnenes opgaver kommer til at gå udover parforholdet, eller forholdet mellem far og barn eller kvinden og hendes karriere.

– Jeg tror, at der for alle parforhold er en enorm glæde og tryghed ved at have nogle roller og vide, at det er du god til, og det er jeg god til. Det gør, at vi ikke hele tiden skal have en konflikt om, hvem der skal gøre hvad, hvornår. Men jeg er ikke sikker på, at de traditionelle kønsroller giver andet end en tryghed, fortæller Cecilie Nørgaard.

Kønssociologen ser det til gengæld som en kæmpe dynamik i parforholdet, at man vil forskellige ting.

– Jeg tror, at der er en enorm dynamik i parforholdet, og i at man vil forskellige ting. Det, der kan være udfordringen er, om man kan rumme hinandens forskelligheder, siger hun.

Kilder: Keno og Dansk Magisterforening

 

snapchat.com/add/mydailyspace

· Mere fra samme kategori ·