Læs også:

Close
Hvorfor bliver tømmermænd værre med alderen? I 20'erne. (Foto: All Over)

Derfor bliver tømmermænd værre med alderen

Sundhed  | 

Hvorfor er det lige, at tømmermænd er 100, nej 1.000 gange værre, når du har forladt teenageårene? Videnskaben har en forklaring

Kan du huske, dengang du kunne feste hele natten på Buddy Holly og alligevel vågne næste dag med minimale tømmermænd og kun være en lille smule træt? Well, de tider er forbi. Hvis du i dag er fyldt 20 eller endnu værre; er godt oppe i tyverne (gisp!), så ved du, at du slet, slet ikke satte nok pris på den tid, hvor du var relativt tømmermændsfri.

– Cirka 20 % oplever aldrig tømmermænd efter at have drukket. De er en slags “immune”. Hvorfor andre får slemme tømmermænd kan skyldes, at de ikke kan tåle alkohol. En anden tese er, at slemme tømmermænd “beskytter” mod at udvikle storforbrug.
Politiken

Derfor får du tømmermænd

Alkohol har en stærk effekt på kroppen, hvilket du nok er klar over allerede. Når du har drukket alkohol, sker der nemlig følgende:

  • Blodkarrene i hjernen udspiles, og frigivelsen af antidiuretisk hormon undertrykkes, så du får dunkende hovedpine og bliver dehydreret.
  • Din mave bliver irriteret, og det betyder kvalme, opkastninger og en øgning af kemikalier, der giver mere kvalme, diarré og hovedpine.
  • Produktionen af aminosyren glutamin hæmmes, det er en naturlig stimulans, og når det sker, bliver du træt.
  • Tømmermændene er også et resultat af, at din lever forsøger at nedbryde alkoholen ved at danne ethanal, og ethanal er 10-30 gange mere giftigt end alkohol. Kroppen kan kun behandle en bestemt mængde hver time, og når du har drukket tæt, får du derfor tømmermænd, fordi din krop er skadet.

… og derfor bliver tømmermænd værre med alderen

Bliver din lever dårligere med alderen? Det er teorien, og det er endnu ikke bevist, hvorfor vi ikke med 100 procent sikkerhed kan fortælle, hvad der helt præcis sker. Hvis det passer, har det dog noget at gøre med, at du får færre leverceller og mindre blod, der løber til din lever – og så kommer problemet med ethanalen!

Derfor får du værre tømmermænd med alderen
(Foto: All Over)

Når du bliver ældre, sker der samtidig følgende:

  • Kroppens bliver dårligere til at producere antioxidanter til at bekæmpe alkoholen.
  • Dit immunsystem bliver svagere.

Det betyder, at din krop med alderen bliver dårligere til at komme over de skader, du påfører den, når du bæller shots eller spiller “jeg har aldrig”.

Derudover føler du dig nok også gammel, når du læser, at:

  • Ældre personer sover dårligere, fordi det såkaldte sovehormon melatonin bliver produceret i mindre mængder, og det forværres, når du drikker. Det kender vi vist alle sammen godt dagen derpå: Fire timers søvn og så 12 timers kvalme. Det er så lækker en måde at tilbringe sin søndag på …
  • Med alderen får du mindre muskelmasse og vand i kroppen – til gengæld holder den mere på fedtet. Det betyder kort sagt, at du får en højere koncentration af alkohol i blodet, end da du var yngre.
  • Du drikker mindre, jo ældre du bliver, og det betyder, at du (og din krop) er dårligere til at tackle det, når det sker.

 

Hvad kan vi så lære af alt det her? Eftersom vi ikke kan stoppe ældningen, er der to valg: Drik noget mere (så din krop vænner sig til det. Nok ikke en holdbar løsning, hvis du er typen, der har et job eller gerne vil have det) eller stop med at drikke.

Beklager.

 

Kilder: Politiken, VICE

 

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·