Læs også:

Close
Brug de sociale medier til at fremme din karriere. (Foto: All Over)

Brug de sociale medier til at styrke din karriere

Mit liv  | 

Der er så mange løftede pegefingre, der advarer mod de signaler, dine sociale profiler sender, men faktisk kan de give dig en karrieremæssig fordel

Disclaimer: Det er naturligvis ikke hver eneste branche på kloden, du kan overføre disse principper til. Brug dit hoved og din sunde fornuft, hvis du er i besiddelse af sådan en – så skal du nok greje den.

Uanset om dit primære mål med at have profiler på diverse sociale medier er, a) at holde kontakten med dine venner og bekendte, b) at blære dig over for dine venner og bekendte, eller c) at snage i andres liv (især dem, der på en eller anden måde har en connection til dine venner og bekendte), så bør du overveje, om du også kan bruge din internetpersona til at fremme dine muligheder på karrierestigen.

Det er langt fra umuligt, og i mange tilfælde vil det faktisk give virkelig god mening, hvis du brander dig på de ting, du alligevel bruger 40 procent af dit liv på.

Sådan scorer du et job med hjælp fra de sociale medier

Rigtig mange chefer tager lige et kig på dine sociale profiler, når de er færdige med din ansøgning og dit cv. Ja, nogen lægger endda ud med at tjekke dig ud på nettet. Derfor skal du i mange tilfælde lægge lige så stor vægt på din fremtoning på de sociale medier som i din ansøgning og dit cv.

Det hele skal give et godt og samlet billede af dig som person, og selv om de sociale medier viser en mere personlig og ikke så faglig side af dig, er det for mange arbejdspladser lige så vigtigt for at give et totalt indtryk af dig og din personlighed.

Mette drømte om en karriere som havegangsstylist ... (Foto: All Over)
Mette drømte om en karriere som havegangsstylist … (Foto: All Over)

Det giver især mening, hvis du søger digitale stillinger eller job, der på en eller anden måde involverer computerarbejde eller kreative løsninger. Er du knaldgod til Photoshop? Det kan din måske kommende chef hurtigt vurdere ud fra dit Instagram-feed.

Skriver du, så selv den mest knastørre kiks får væddet øjnene godt og grundigt? Så skriv løs og læg det på nettet. Det er før sket, at en tekst er gået viral og har resulteret i et jobtilbud.

Så er der webportfolio, bitches

Hvis du ikke gider lave en hel hjemmeside om dig selv, kan du få mange af de samme features på de sociale medier. Det helt oplagte er naturligvis LinkedIn, hvor du kan uploade eksempler på dit arbejde i form af blandt andet pdf’er, ligesom Pinterest er perfekt til linksamling, og Instagram vil være et godt fotoalbum.

56 % af alle arbejdsgivere er mere imponerede af ansøgerens personlige hjemmeside end af noget som helst andet branding-værktøj. Dog har kun 7 % af alle jobsøgende lavet deres eget website.
Workfolio

Anbefal andre

På LinkedIn kan du opliste dine skills og bekræfte andre i deres kvalifikationer, men den manøvre kan du med fordel brede til andre sociale medier. Hvis nogen i dit netværk udretter noget særligt eller gør noget megasejt, så giv udtryk for det. Tag dem på Facebook eller tweet om det – så er der større chance for, at du selv bliver anerkendt og dermed udbreder kendskabet til dig til en måske kommende arbejdsgiver.

Derudover viser det, hvilke emner du interesserer dig for eller ved noget om, og at du har god smag. Hvilket vi naturligvis regner med, du har. Det er et lækkert image at få skabt uanset intentionen.

Plej dit netværk

Nogle mennesker er røvdygtige og pisseheldige – de behøver kun et højt snit, så er de flyvende, og verden ligger for deres fødder. Men let’s face it: Vi er ikke den slags mennesker. Vi hører i stedet til i den noget større gruppe mennesker, der er dybt afhængige af vores netværk, fordi det oftest er derigennem, vi kommer videre til jobsamtale.

Det handler selvfølgelig lidt om, hvad du kan, men det handler også en hel del om, hvem du kender – så plej dine allerede opståede bekendtskaber og se, om ikke du kan skabe nogle flere i din eller beslægtede brancher. Selv venner, der arbejder med noget helt, helt andet end dig er også gode at have, for de kender jo også en masse forskellige mennesker, og måske hører de en dag om et job, du vil være helt perfekt til.

Sandra ville bare gerne have et job, hvor hun kunne gå i cremefarvet hver dag. (Foto: All Over)
Sandra ville bare gerne have et job, hvor hun kunne gå i cremefarvet hver dag. (Foto: All Over)

Tal med din inspiration

Start en samtale eller ræk ud til de store kanoner inden for dit felt. Tweet et spørgsmål eller bed om en mening om noget, du har lavet. På den måde bliver du set, hørt og måske opdaget (men sørg nu lige for, at du sender noget gennemarbejdet, det er dit image, der er på spil her).

Du kan også skrive til nogen, der allerede har præcis det job, du går efter. Ikke nok med, at du måske kan få nogle gode tips, du får måske også en ny og meget brugbar kontakt i branchen, der muligvis kontakter dig, hvis der bliver en åbning. Hvis altså du har givet et godt indtryk, ikke?

Gør alt det ovenstående med måde

Lav en regel for dig selv, hvor du sørger for, at promoveringen af dig selv ikke overstiger 20 procent af din samlede aktivitet på de sociale medier. Udover at det kan ende med, at dine rigtige venner bliver trætte af at se på det (læs: dig), så handler det lige så meget om, at du skal give mere, end du tager. Hvis du tager meget opmærksomhed og trækker meget på andres hjælp, skal du huske at hjælpe mindst lige så meget igen, hvis du vil opretholde et anstændigt omdømme – og det er jo ligesom det, vi arbejder på her.

 

mydailyspace-facebook-logo

· Mere fra samme kategori ·