
Derfor blev Sarah værnepligtig
Tal fra Forsvaret viser, at knap hver femte værnepligtige er kvinde. Sarah er en af dem. Hun fortæller her, hvorfor hun valgte at melde sig frivilligt til fire måneder i trøjen med mudder, våben og test af sine grænser
For knap tre år siden stod Sarah ved lidt af en skillevej. Hun var 19 år og i gang med en uddannelse, men studielivet føltes ikke helt rigtigt for den unge aarhusianer.
– Der skulle ske et eller andet. Halvandet år før, var jeg begyndt at træne, og jeg havde overvejet militæret. Jeg var meget forkælet, og folk omkring mig troede ikke, at jeg virkelig ville ind i Forsvaret, eller at jeg kunne klare det. Men jeg tog til session, de fandt mig egnet, og jeg kom ind som værnepligtig, fortæller Sarah.
Jeg ville med i kamptropperne
Der er ikke værnepligt for kvinder. Til gengæld er der værneret. Det betyder, at hvor unge mænd skal møde op til session, kan unge kvinder vælge selv at komme til session. I begge tilfælde skal der sendes en sundhedsattest ind, og man skal til tjek hos lægen.
– Jeg var til session i Aalborg, hvor jeg lavede nogle forskellige tests. Jeg kom op til en læge, der skulle se, om jeg var egnet. Han tjekkede forskellige ting med mine knæ og min ryg. Hvis du fejler noget, skal du sige det. Så spørger de dig, hvor du vil hen. Først havde jeg tænkt på at blive i Aalborg, men jeg ville gerne med i kamptropperne, så jeg valgte Holstebro, fortæller Sarah.
Alle typer kvinder melder sig
Som værnepligtig bliver man inddelt i eskadroner. Hver eskadron består af tre delinger. Hver deling består af 20-30 værnepligtige. I Sarahs deling var der seks piger.
– De kvinder, der melder sig til værnepligt, er meget forskellige. Nogle gør det for at prøve noget nyt. Andre gør det for at udfordre dem selv. Og der er også nogen, der melder sig, fordi deres veninder har prøvet det, og synes, det var fedt, siger Sarah.
Ifølge Sarah er kvinderne lige så forskellige, som årsagerne til at de vælger værnepligt.
– Jeg kan for eksempel godt lide makeup, stilletter og det at være pæn. Men jeg kan også godt lide at træne og være beskidt. Der var mange piger, der allerede var spejdere, så militæret lå lidt til dem. Men alle kvinderne er virkelig forskellige, og det fungerer helt vildt godt, fortæller hun.

På lige fod med mændene
I mange år har Forsvaret været en mandsdomineret verden. I og for sig er det stadig, for mere end 80 procent af de værnepligtige er mænd, og lignende tal viser sig, når det handler om kønsfordelingen i militæret efter værnepligten.
Men ifølge Sarah er den ulige kønsfordeling ikke noget man lægger meget mærke til.
– Der kan være situationer, eksempelvis når der skal bæres ting, hvor de mandlige værnepligtige kan sige noget med, at man bare kan bære mindre, fordi man er pige. Men det har vi ikke lyst til. Vi er der på lige fod med de andre, vi vil jo også udfordres, fortæller Sarah.
Og udfordret det bliver man. Som værnepligtig kommer man på flere forskellige øvelser.
– Feltturene er ekstremt hårde. På en af turene fik vi kun én feltration, der skulle holde til tre dage. Du skal ud og grave huller, som du kan hoppe i, når fjenden skyder på dig, man holder vagt i skiftehold, du kan ligge og sove, og pludselig skal du pakke sammen og flytte lejren. Du skal være klar til at bære 30 kg bagage på ryggen, imens du går 20 kilometer midt om natten, fortæller Sarah.
Presset til det yderste
Sarah valgte ikke at søge videre i militæret efter værnepligten. Hun overvejede det i en kort periode, men den tætte hverdag med de andre værnepligtige ville ikke følge med på den videre færd mod en militær uddannelse. Derfor valgte hun at stoppe efter sin værnepligt og skal læse videre til lærer efter sommerferien.
Hun er dog ikke et sekund i tvivl om, at hun tager nogle gode erfaringer med fra militæret.
– Der er nogle gange, hvor man tænker, at man bare vil hjem, men bagefter tænker man jo: “Wow, jeg gjorde det.” Det giver rigtig meget. Du for disciplin og opdragelse derinde. Du er hele tiden sammen med andre mennesker, du bor med seks andre på en stue, og man skal lære at give plads til hinanden og snakke sammen. Du finder ud af, hvad du kan, og hvad du ikke kan, fordi du bliver presset til det yderste.
Overvejer du at søge ind som værnepligtig, er der ifølge Sarah nogle ting, som du skal overveje først.
– Du skal tænke over din form. Der er nogle piger, der ikke træner så meget inden de kommer ind, og de sænker gruppen, fordi deres kondition ikke er lige så god som de andres. Du skal forberede dig på, at det er hårdt, og at der er tidspunkter, hvor du har lyst til at pakke sammen og tage hjem. Og du skal indstille dig på, at du lærer at tænke på andre og ikke kun dig selv, slutter hun.
Du kan læse mere om kvinder i forsvaret her.