Læs også:

Close
5 ligheder mellem tinder-dates og jobsamtaler

6 ligheder mellem Tinder-dates og jobsamtaler

Mit liv  | 

Om du leder efter et job eller en kæreste kan nærmest komme ud på et

Når du swiper løs på Tinder, gennemgår du samtidig en lang liste med krav. Du træffer beslutninger på millisekunder – bevidst som ubevidst – og det er bare en af lighederne mellem datingverdenen og jobmarkedet.

1. Forberedelsen

Før daten eller jobsamtalen overhovedet starter, indser du hurtigt fire ting:

  • Medmindre du kan lide at tale med dig selv (hey, no judging), så skal du først opstøve en, du kan holde din date eller samtale med. Og det er svært. For hvordan er det nu lige, du bedst lægger op til, at det skal være jer? Øvelse gør som bekendt mester, men lige nu ville du bare ønske, du var et naturtalent.
  • Førstehåndsindtrykket er altafgørende, så du bruger ekstra tid på at vælge et outfit, der udstråler, at du har det hele – uden selvfølgelig at være for meget af det hele, det er en hårfin grænse. Efter 30 minutters tøjkrise ender du i kompromiset: Sort, sort, sort. Det er enkelt, klassisk og røvkedeligt.
  • Du slipper ikke for bekymringerne om aldrig at finde dit rigtige match, og du er ved at vænne dig til de der mareridt, hvor du bor alene på en bænk foran Fakta, mens alle veninderne har fået de perfekte stillinger og de skønneste mænd, som de laver sukkerfri flødeboller med i deres spejlblanke samtalekøkkener.
  • Der er bare ingen elegant måde at starte en samtale med en fremmed på.
Fortiden tæller
– Jeg kunne aldrig finde på at date en fra Singleliv, For lækker til love eller andre “kendte” singler.
Rikke Eiholm, 24

2. Dit CV betyder (alt for) meget

Du kan ikke komme udenom din fortid, men på dates og til jobsamtaler kredser samtalen bare en tand mere om den, selv om den på ingen måde giver et helt billede af dig som person.

– Hvor længe varede dit sidste forhold? spørger din date eller kommende arbejdsgiver.

Du panikker, for du ved, at der er to svarmuligheder, og ingen af dem er tilfredsstillende: Det ene handler om flygtige relationer (ikke så charmerende, vel?), det andet handler om dit nyligt forliste men længerevarende forhold. Shit. Don’t go there.

– “Hvor ser du dig selv om et år fra nu?” Er det mon chefen eller en meget babyskruk dame, der spørger? Nobody knows.
Line Stützer, 29 år

3. Det kritiske interview (lyv, lyv, lyv)

I har begge en mental liste med krav og forventninger, som skal indfries. Derfor er der ikke megen tid til hyggesnak, og når de værste formalier er overstået (inklusive en scanning af tøj, hår og kropstype), går I lige til sagen. Det er jo ikke for sjov, I mødes, vel?

“Hvorfor er du ikke allerede afsat til job/kæreste?” må være et af de hyppigste spørgsmål i denne kategori, og hvordan svarer man helt ærligt på det uden at virke hverken ynkelig eller afskrækkende?

Tit sker det, at du under det kritiske interview ender med pynte liiidt for meget på sandheden for at sælge dig selv så godt som muligt, og pludselig har du arbejdet med Photoshop i flere år og elsker at bruge søndagen ude i naturen …

4. Du sælger dig selv

Ja, altså ikke sådan bogstaveligt talt, men tæt nok på.

– Jeg skulle på date med en fyr og fik nævnt, at jeg var rigtig skrap i køkkenet, så han inviterede sig selv på middag. Senere fandt jeg ud af, at han var kok på min yndlingsrestaurant! Da ville jeg ønske, jeg bare havde holdt min kæft.
Josephine, 27 år

Den afsluttende fase handler nemlig om at få kunden – i skikkelse af daten eller arbejdsgiveren – til at købe varen. Ja, det er så dig. Du vil af med din status som ledig, og det reducerer dig til en handelsvare. Du er ikke længere et menneske. Du er et produkt, der skal sælges på bedste vis for at få transaktionen til at gå igennem.

5. Cool udenpå – angst indvendig

Du virker, som om du tager let på hele situationen, men under overfladen håber du på at finde det helt perfekte match, der kan hjælpe med at indfri alle de drømme, du bærer rundt på, så du kan leve sådan et liv, der er som født til både sociale medier og boligmagasiner.

Vejene til den ægte kærlighed og den professionelle lykke er dog begge lange og fulde af prøvelser – og i sidste ende sænker du måske dine krav, fordi ingen mand eller arbejdsplads er perfekt. Og det er du jo sådan set heller ikke (jo, du er).

– Jeg kendte engang en fyr, der arbejder i realitybranchen og er good looking og fit, som om han havde gennemført Anne Bechs Fit på 100 dage.
Han havde en procedure for, hvordan han altid skulle afslutte sine dates, og det var med et kys. Hvis pigen ikke kyssede godt, så gad han ikke at bruge tid på hende – også selv om kemien var der. Makkede tungen ikke lige ret den aften, ja … så gik du ikke videre til second round.
Michelle, 25 år

6. Så kommer sandheden på banen

Når mødet er overstået, kan du ånde lettet op. Dog kun lige indtil sandheden går op for dig. Det var jo ikke kun dig, der løj og pyntede lidt på CV’et.

Måske virker arbejdspladsen bare slet ikke så tjekket, som den udgav sig for i jobopslaget. Opgaverne er kedelige, chefens overblik glipper, og du har ikke nær så meget indflydelse, som du troede.

På daten kan der ske præcis det samme. Hvor mange gange har du måske ikke oplevet, at den solbrune gourmetkok fra Tinder-billederne øjensynligt har sendt en helt anden – og noget lavere – opvasker af sted på selve daten?

På den igen …

5 ligheder mellem tinder-dates og jobsamtaler
(Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·