Læs også:

Close
fem på stribe bogartikel bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til juli måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på endnu en skøn sommerferiemåned med masser af lys og måske også lidt mere overskud til at læse gode bøger i …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de lyse julidage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog. God ‘læseferie’ …

fem på stribe bogartikel bog bøger
Så er der fem skønne bøger til sommeren … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den underfundige og sjove

‘Hvorfor er fjordrejer finere end tigerrejer, når tigerrejer er meget større?’ Citat Tina …

Katrine og Tina er kusiner. Og hinandens bedste veninder. De er vokset op sammen som søstre i den lille flække Fensmark uden for Næstved på Sydsjælland.

Katrine tager til København for at studere og får trofækæresten Frederik fra Virum. Hans dannede forældre og museumsbesøgene på Louisiana er bare en bonus. Tina bliver på Sydsjælland og sygner mere og mere hen i skodjobs og forholdet til plattenslageren Tage, der fjernhealer og har ‘landbrug’ i kælderen plus et par næver, der sidder temmelig løst. Især når Tina er inden for rækkevidde.

Alligevel er det ikke til at forudsige, hvem der redder hvem i sidste ende. Og når det ser sortest ud, kan de to veninder altid søge råd hos synske John i ugebladet Hjemmet, for John ser alt …

‘Spørg John’ er en roman om ulige børn, om aldrig rigtigt at passe ind og om at miste sig selv, når man forsøger at finde sin plads. En bog om kødkorsetter og russiske forhørsmetoder. Om langhåret havartiost og hummergilder. Om gangbangs på Hundige Strand og familieferier på Svinkløv Badehotel … og ikke mindst om kærlighed og venskaber og livet.

Den er virkelig god – sjov, fyldt med rammende bemærkninger og tanker –  og efterlader en med masser af tanker, for den er også lidt trist (for mange triste ‘livsveje og beslutninger bliver taget) – men også meget hurtigt læst …

bog bøger susan snorrenborg spørg john

‘Spørg John’, 239,95 kr., saxo.com

Den der skildrer New York efter Depressionen i 1930’erne

Tag med tilbage, hvor det hele startede for bestsellerforfatteren Amor Towles. Debuten fra 2011 følger en ung, kompromisløs kvinde gennem et skelsættende år i 30’ernes New York, hvor hun må lære at begå sig blandt byens rige og berygtede borgere.

New York, Nytårsaften 1937. Katey Kontent, 25-årig sekretær på Wall Street, fejrer årets sidste aften på en snusket jazzklub i Greenwich Village, da Tinker Grey, en verdensvant, velhavende og charmerende bankmand træder ind i lokalet og sætter sig ved nabobordet. Et tilfældigt møde, som skal vise sig at blive et vendepunkt i tilværelsen for dem begge.

Igennem et år følger vi Kateys færden i den glitrende nye omgangskreds, der består af Condé Nast-folk, smarte beboere på Upper East Side, mangemillionærer og en enke, der er langt fremme i skoene. Men gennem glitter og glamour kan også anes aftegningerne af misundelse, illoyalitet og begær, der gemmer sig under overfladen.

‘Høflighedens forskrifter’ er en sprudlende skildring af New York i tiden efter Depressionen, hvor kontraster og krystaller for en stund stjæler en ung kvindes hjerte.

bog bøger amor towles høflighedens forskrifter

‘Høflighedens forskrifter’, 224,95 kr., saxo.com

Den tankevækkende og lidt foruroligende

‘Svigermoren’ er første bog i en planlagt romantrilogi om forliste familiesammenhold, anden bog; ‘Skilsmissen’, udkommer i Danmark i 2025. Åsas søn og hans nye kæreste mangler pludselig et sted at bo, og Åsa inviterer dem til at flytte ind hos hende. Hverdagen med det unge par stiller nye krav til mor-søn-forholdet.

‘Moa Herngren falder ikke for fristelsen til at dæmonisere hverken sønnen eller moren … så velfortalt, at det tager pusten fra en.’ – sådan skrev Dagens Nyheter.

Åsa har opfostret sin søn alene, og deres forhold har altid været tæt. Hun tager tætheden for givet, indtil den dag alt pludselig ændrer sig: Han får en kæreste.

Moa Herngren er svensk forfatter, journalist og tidligere redaktionschef for svensk Elle. ‘Svigermoren’ er første bog i en planlagt romantrilogi om forliste familiesammenhold, anden bog, ‘Skilsmissen’ udkommer i Danmark i 2025.

Åsas søn og hans nye kæreste mangler pludselig et sted at bo, og Åsa inviterer dem til at flytte ind hos hende. Hverdagen med det unge par stiller nye krav til mor-søn-forholdet. Åsa strækker sig langt for at få en god relation til sin svigerdatter, men bestræbelserne tolkes som utidig indblanding. Da Åsa med de bedste intentioner snubler over en viden, der ikke var ment for hendes øjne, er det optakten til en sønderrivende familiekonflikt.

Åsa bliver mødt med anklager om en fortid, hun ikke kan genkende, og hun står alene med sit indtryk af sønnens opvækst. Men er anklagerne hans egne, eller har nogen lagt ham ordene munden? Under alle omstændigheder står det hende snart klart, at hun ikke længere er den vigtigste person i sønnens liv, og at den position er overtaget af svigerdatteren. Situationen spidser til, da Åsas egen mor falder bort, og hun er på egen hånd og uden nogen til at bakke sig op.

Den er lige dele foruroligende, interessant, skræmmende, irriterende og tankevækkende – men også konstant underholdende læsning. For hvem skal man egentlig have sympati for og føle ‘gør det rigtige’ – uha det er et svært spørgsmål – faktisk en ongoing debat og tankegang …

Den er ikke udkommet endnu – men du kan allerede forudbestille den. Og glæde dig …

moa herngren bog bøger svigermoren

‘Svigermoren’, 199,95 kr., saxo.com

Den hæsblæsende krimi

Baggårdsadvokaten Jan Rose er renset for alle anklager efter de skæbnesvangre oplevelser med Satans Datter. Efter løsladelsen fra Nyborg Statsfængsel er Jan kommet på benene igen og har genoplivet sin gamle advokatvirksomhed. Men friheden bliver pludselig en skrøbelig illusion, da en række makabre filmoptagelser bliver sendt til hans gamle ven, stationsleder Flemming Jørgensen.

En ukendt morder med en dæmonisk maske filmer en række rituelle drab, der synes at have en forbindelse til Flemmings fortid. Og da Flemming forsvinder sporløst, bliver Jan igen trukket ned i mørket. I et kapløb mod tiden må han navigere gennem et farligt spind af løgne, forræderi og dødbringende hemmeligheder. Men mens han graver dybere, begynder spørgsmålene at tårne sig op: Hvem kan han stole på? Har han været offer for et forræderi, der stikker dybere end nogensinde før?

Den er murstenstyk – fyldt med spænding – og også ret ulækre scener – som er liiige i overkanten til mig (måske for mange men bliver dog mindre som bogen skrider frem) – men Walther Rebernik holder kadencen i bog nummer to. Var dog lidt længere tid om at læse denne end den første. Men Jan Rose er tilpas atypisk til, at spændingsromaen aldrig bliver forudsigelig eller kedelig.

Walther Rebernik har skabt et krimiuniververs (tænk at det er muligt at finde nye) med masser af potentiale – tilpas nytænkende og utraditionelt (bliv ved med det) og aldrig forudsigeligt.

‘Guds Bøddel’ er andet bind i Walter Reberniks actionmættede og anmelderroste thrillerserie om den københavnske advokat Jan Rose. Og ja, jeg er klar til en mere – og jeg tror også, der kommer mere end en med Jan Rose …

bog bøger walther rebernik guds bøddel

‘Guds bøddel’, 239,95 kr., saxo.com

Den sjove og varme venindehistorie

Sylvias liv bliver vendt på hovedet. Nu indtager hun New Yorks gader med storm!

63-årige Sylvia bor i et pensionistparadis i Florida med sin mand, men da hun finder ham i seng med en anden kvinde, bliver hendes liv vendt på hovedet. Chokeret og rasende forlader hun sit gamle liv og tager sammen med sin bedste veninde, den glamourøse ældre enke Evie, til Manhattan for at genoptage sin tidligere karriere som wedding planner.

Der er dog mange bump på vejen, for Sylvias eksmand har formøblet hendes opsparing og spærret alle kreditkort. Men Sylvia og Evie er snu og beslutsomme, og de har ikke noget imod at pantsætte smykker, bo på et ungdomsherberg i New York og nette sig på et Starbucks-toilet undervejs.

Det er ikke, fordi Sylvia drømmer om at være ung igen. Hun føler sig godt tilpas i sin alder, der giver hende visdom, erfaring og perspektiv, og nu skal næste del af livet erobres … En ny by, karriere, romantik, sex og sjov. Så pas på, verden, for her kommer Sylvia!

Let og ‘spiselig’ og læst alt alt for hurtigt læst …

bog bøger hillary yablon sylvias nye liv

‘Sylvias nye liv’, 239,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

 

Blondie med hvid chokolade og hindbær

 

blondie mummum

 

 

· Mere fra samme kategori ·