Læs også:

Close
lytte podcast musik høretelefoner

SOMMERNEWS: Danskerne streamer stadig mere musik, men fremgangen overskygges af gratis forbrug

Nyheder  | 

Danskerne streamer stadig mere musik, men fremgangen overskygges af gratis forbrug · Entreprenørvirksomhed betaler millionbøde for bestikkelse · Salling Group samler igen medarbejderne til Danmarks største firmafest · Ransagning i haveforening endte med sigtelse for en 41-årig mand · Dagens video: Valgsejr · Sommerpostkort: En lille drømmeø

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne streamer stadig mere musik, men fremgangen overskygges af gratis forbrug

En ny undersøgelse viser en bekymrende tendens i danskernes musikvaner. Selvom hele 94 procent af danskerne streamer musik, er det kun 60 procent, der betaler for musiktjenester. Til sammenligning betaler hele 86 procent af danskerne for mindst én videostreamingtjeneste.

I 2024 kan næsten alle danske indbyggere kalde sig digitale musikforbrugere. Hele 94 procent af danskerne streamer musik, og det er seks procentpoint flere end for to år siden. De gratis streamingtjenester, har godt fat i forbrugerne. Kun 60 procent betaler for en musiktjeneste, og hele 53 procent af al den tid, der bruges på musikstreaming, foregår på gratistjenester. Det fremgår af The Polaris Nordic Digital Music Survey 2024, som er udført på vegne af blandt andre Koda.

På tværs af de nordiske lande står YouTube og Spotify for over halvdelen af det samlede digitale musikforbrug. Kigger man på Danmark, viser undersøgelsen at størstedelen af dem, der streamer gratis musik, gør det via YouTube. På Spotify, der er den næstmest populære musikstreamingtjeneste, er det også den gratis version, danskerne anvender flittigst. Derudover viser undersøgelsen, at de tre mest populære sociale medier, TikTok, Facebook og Instagram, også bidrager til den voksende andel af musikstreaming. På de gratis tjenester er betalingen til sangskriverne i bedste fald en tiendedel af betalingen fra abonnementstjenesterne.

– Det er positivt, at antallet af digitale musikforbrugere stiger, men det høje forbrug af gratistjenester er bekymrende. Så længe der findes gratis alternativer, der leverer næsten de samme ydelser som abonnementsbaserede tjenester, er det svært at konvertere gratisbrugere til betalende kunder, hvilket gør det vanskeligt for musikere og sangskrivere at få en fair betaling for deres arbejde. Der er brug for en større indsats fra streamingtjenesterne for at konvertere gratister til betalende brugere, hvis vi skal skabe en bæredygtig og sund musikbranche, udtaler Kaare Struve, mediedirektør i Koda.

Denne skæve fordeling i musikstreamingmarkedet bliver blot endnu mere tydelig, når man kigger på det på mange måder sammenlignelige marked for videostreaming. En væsentlig forskel er, at forbrugerne ikke kan tilgå premium-indhold gratis på videoområdet.

Hele 86 procent af danskerne betaler for mindst én videostreamingtjeneste, og over halvdelen har to eller flere abonnementer. Tallene viser en klar forskel i betalingsvilligheden mellem musik- og videostreaming og tydeliggør udfordringen for musikbranchen.

– Markedet for videostreaming demonstrerer tydeligt, hvilke økonomiske muligheder musikbranchen går glip af. På markedet for videostreaming findes der kun premium-indhold, hvilket ikke kun fører til flere betalende abonnenter, men også til en sundere konkurrence om prissætning af streamingtjenesterne. Selvom det kan synes optimistisk at tro, at musikbranchen kan opnå samme succesniveau, er det sikkert, at markedet for musikstreaming ikke vil rette op af sig selv på grund af de åbenlyse markedsfejl. Derfor skylder vi som branche musikskaberne at samarbejde og udvikle konkrete løsninger, der kan sikre dem mere fair indtægter fra musikstreaming. Kun ved at flytte gratisforbruget over på premium-tjenester kan vi komme nærmere en mere bæredygtig musikstreaming, hvor kunstnerne får den betaling, de fortjener for deres arbejde, tilføjer Kaare Struve.

Om undersøgelsen:

The Polaris Nordic Digital Music Survey 2024 er udført af YouGov på vegne af Polaris HUB, der er et licenseringssamarbejde mellem de nordiske rettighedsorganisationer Koda (DK), TONO (NO) og Teosto (FIN).

Nøgletal:

94 procent af danskerne streamer musik (vækst på 6 procentpoint)
Kun 60 procent (57 procent i 2022) betaler for musikstreaming
86 procent (85 procent i 2022) betaler for videostreaming
53 procent (60 procent i 2022) af forbruget i tid foregår på gratistjenester

lytte podcast musik høretelefoner
Danskerne streamer stadig mere musik, men fremgangen overskygges af gratis forbrug … (Foto: Pexels)

Læs også: 10 gode podcasts du kan lytte til

Entreprenørvirksomhed betaler millionbøde for bestikkelse

Den danske entreprenørvirksomhed Burmeister og Wain Contractor A/S (BWSC), betaler en bøde på 10 millioner kroner for at have ydet bestikkelse i forbindelse med opførelsen af et kraftværk i Mauritius.

Entreprenørvirksomheden Burmeister & Wain Contractor A/S (BWSC) har ved Retten i Hillerød vedtaget en bøde på ti millioner kroner for at have ydet bestikkelse til myndighedspersoner i Mauritius i forbindelse med et udbud på opførelsen af et kraftværk. Sagen er ført i samarbejde mellem National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK).

BWSC har vedtaget bøden for at have ydet bestikkelse i perioden fra januar 2011 til oktober 2017 i forbindelse med udviklingen af kraftværket ‘Saint Louis’ i Mauritius. Via mellemmænd har BWSC betalt ikke under 632.000 kroner til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere med det formål at vinde udbuddet, der havde en samlet kontraktpris på 790 millioner kroner. BWSC søgte med bestikkelsen at få adgang til interne oplysninger, som BWSC ville kunne drage fordel af i sit tilbud.

Det var BWSC selv, der i 2019 henvendte sig til de danske myndigheder med mistanke om, at virksomheden havde været involveret i bestikkelse, og BWSC har samarbejdet under sagens efterforskning.

Dommer, dømt, hammer, sigtet, lov, politi, retten
Entreprenørvirksomhed betaler millionbøde for bestikkelse … (Foto: Pexels)

Læs også: Grov sag om hvidvask

Salling Group samler igen medarbejderne til Danmarks største firmafest

Over 40.000 medarbejdere er inviteret, når Salling Group afholder landets største firmafest allin25 ved hovedkontoret i Aarhus næste år den 8. juni 2025 sammen med nogle af Danmarks største kunstnere.

Det er ikke kun pinsesolen, der kommer til at danse, når Salling Group næste år inviterer til Danmarks største firmafest på pinsedag, søndag den 8. juni 2025. Medarbejderne i koncernens flere end 700 danske butikker, varehuse, lagre og restauranter inviteres alle til et brag af en firmafest med livemusik, underholdning og fuld forplejning.

Udendørsarealerne ved hovedkontoret i Årslev ved Aarhus danner rammerne for Danmark største firmafest, når Salling Group fejrer og hylder medarbejderne for deres store arbejde og indsats for at gøre hverdagen bedre – for kunder, kollegaer og de samfund, Salling Group er en del af.

– Til allin25 får alle kollegaer mulighed for at opleve det stærke fællesskab og sammenhold, de er en del af, og hvor stor en forskel deres arbejde gør. Uanset om man arbejder i Bilka i Esbjerg eller på vores lager i Ishøj, er hver enkelt medarbejders indsats helt afgørende for, at de penge, vi tjener, bliver investeret i vores virksomhed eller givet tilbage til samfundet via donationer fra Salling Fondene. Det kan vi alle være utrolig stolte over, fortæller Anders Hagh, administrerende direktør i Salling Group.

Det seneste år har Salling Groups medarbejdere på tværs af butikskæder og funktioner arbejdet fokuseret med fem kerneprioriteter – kunder, kollegaer, kønsdiversitet, kultur og klima – og det er blandt andet denne indsats, som skal hyldes med en festlig dag i selskab med kollegaer fra nær og fjern.

Det er en donation fra Salling Groups ejere, Salling Fondene, der har muliggjort den store firmafest. Og det er fjerde gang, at Danmarks største detailkoncern inviterer alle medarbejdere i Danmark til firmafest. Senest i 2022 var over 20.000 medarbejdere fra Bilka, føtex, Netto, BR, Salling Stormagasiner, Starbucks, Carl’s Jr., hovedkontorer og lagre samlet til en festdag i Årslev. Og til næste års allin vil medarbejdere fra hele landet blive fragtet til hovedkontoret i Årslev for at tage del i festlighederne.

For at sikre, at så mange medarbejdere som overhovedet muligt kan deltage, finder allin25 sted Pinsedag, søndag den 8. juni 2025, hvor størstedelen af Salling Groups butikker holder lukket. Det samme gælder dagen derpå, som er Anden Pinsedag.

firmafest salling
Der er noget at gå at glæde sig til for medarbejderne i Salling Group … (Foto: PR)

Læs også: 10 tegn på du ikke er ‘party-girl’ mere

Ransagning i haveforening endte med sigtelse for en 41-årig mand

Sydøstjyllands Politi fandt i forbindelse med en ransagning cirka 128 gram amfetamin. En 41-årig mand er nu sigtet i sagen.

På baggrund af en anmeldelse tirsdag den 2. juli 2024 tog Sydøstjyllands Politi ud for at foretage en ransagning på en adresse i en haveforening i Vejle.

Ved ransagningen fandt politiet euforiserende stoffer, heriblandt cirka 128 gram amfetamin. En 41-årig mand, der opholdt sig på adressen, blev anholdt i forbindelse med ransagningen.

Den 41-årige mand, der er fra Vejle, blev løsladt efter afhøring. Han er fortsat sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer med henblik på videresalg.

sommerhus edc
Ransagning i haveforening endte med sigtelse for en 41-årig mand … (Foto: PR)

Læs også: Studerende tager stoffer i eksamenstiden

Dagens video: Valgsejr

Sommerpostkort: En lille drømmeø

· Mere fra samme kategori ·