Læs også:

Close
festival koncert sommer

Giver festivalens kaos angst og ubehag? Sådan får du ro på

Sundhed  | 

Sommer er også lig med festivaller – de kommer i en lind strøm. Og mange elsker det. Men det kan også være en ‘voldsom’ oplevelse. Giver festivalens kaos angst og ubehag? Sådan får du ro på

For første gang var der ikke kun fysisk førstehjælp at få på Copenhell, men også psykisk. Psykiatrifondens rådgivere var en del af Copenhell’s Safe&Sound, samlede erfaringer og håber, at andre festivaler tager initiativet til sig. Rådgivningsleder Liza Johnson giver et par gode råd, der kan være rare at have med i rygsækken.

festival koncert sommer
Festivaller er skønne – men de kan også være overvældende … (Foto: Unplash)

Kærlige mennesker, høj musik og larm og måske angst

Sommerens musikfestivaler er fulde af søde og kærlige mennesker, høj musik og larm. Det er det, de fleste festivaldeltagere elsker, men for nogle kan det konstante bombardement af alle sanser give nogle reaktioner, der er knap så rare. Nogle oplever angst og ubehag som en reaktion på de mange timers dundrende omgivelser, andre oplever at blive bange, fordi de bliver skubbet eller klemt, for eksempel i forbindelse med de store koncerter, crowd surfing eller hårdhændet køkultur.

Uanset hvad er det rart at have nogle at tale med og måske et sted at gå hen. Det fik Copenhell til at lancere sit Safe&Sound-initiativ på årets festival i København i midten af juni måned, og her gav blandt andre Psykiatrifondens frivillige rådgivere psykisk førstehjælp.

De værdifulde erfaringer får rådgivningsleder Liza Johnson til at ønske, at andre festivaler lader sig inspirere, men i mellemtiden deler hun gerne sine gode råd med dem, der er på vej til festival eller kender nogle, der måske kunne bruge et par gode råd til rygsækken.

Hold sammen

– Mange er på festival med en gruppe venner. Hold sammen med dem, du er der med. Tal med dem, hvis du får det skidt. De fleste vil gerne lytte, hjælpe og forstår det ofte godt eller kender det selv, siger Liza Johnson.

Hvis der er et sted på festivalen, hvor du kan få ro og en snak, så gå derhen, for eksempel sammen med en ven. Hvis der ikke er et sted med psykisk førstehjælp som på Copenhell, så gå hen til samaritterne. De vil gerne tale med dig og kan også hjælpe med at kontakte nogen, hvis du har brug for det.

pige ked trist angst ensomhed
Det er naturligt – bær over med dig selv … (Foto: Pexels)

Det er naturligt – bær over med dig selv

Nogle kan komme til at gå længe på en festival og have det svært, måske føle angst, tristhed eller uro.

– Mange af os kan have en tendens til at slå os selv i hovedet med, at det også er for dårligt, at vi har det sådan, når vi nu burde være glade og have det sjovt. Vi ser os omkring og ser alle de andre grine og hygge sig, og så skammer vi os over os selv. Hvis du har det sådan, så prøv at bære over med dig selv. Det er helt naturligt at blive psykisk påvirket af dage med for lidt søvn, høj larm, måske også alkohol i blodet. Hvis man så derudover har en sårbarhed med sig fra starten – for eksempel adhd, måske angst – så er det både almindeligt og helt ok at have brug for ro og en pause. Prøv at tilgive dig selv, og giv dig selv den ro, for eksempel ved at tale med en god ven, forklarer Liza Johnson.

Det går over – for det meste

Liza Johnsons sidste råd lyder måske som noget, man bare siger og som ikke er så let at bruge til noget lige i det øjeblik, men som hun alligevel håber, man vil give en tanke:

– Angsten, uroen, ubehaget. Det går for det meste over. Du kommer til at trække vejret roligt igen og kommer ned i gear, væk fra larmen – både den inden i og omkring dig. Hvis du alligevel oplever, at der går nogle dage, og du stadig oplever angst og uro, så er det en god ide at tale med din læge. Men for det meste går det over – også selv om det kan være rigtig ubehageligt, når det står på, siger hun.

Psykisk førstehjælp som en selvfølge

Liza Johnson og de otte rådgivere, der arbejdede i Safe&Sound på Copenhell, samlede en lang række erfaringer, som får hende til at ønske, at andre festivaler fremover vil lade sig inspirere og åbne for psykisk førstehjælp helt på linje med den fysiske førstehjælp, som er en selvfølge.

– Vi kan sikre nogle mennesker, der får det skidt og har brug for nogen at tale med. Det giver en tryghed, at man kan komme ind og få en snak. En af vores rådgivere talte fx med en ung kvinde, der havde adhd og havde drukket for meget. Hun kom ind til os, rådgiveren fik hende til at slappe af, og hendes forældre kom og hentede hende i stedet for, at hun lå et sted derude og havde det skidt, fortæller hun.

copenhell
Hold sammen med dem, du er på festival med, og bær over med dig selv, hvis du har brug for ro og en snak, lyder nogle af Liza Johnsons gode råd. )Foto: Morten Skovgaard, Copenhell)

I de fire dage, Psykiatrifondens otte rådgivere arbejdede på Copenhell, havde de et sted mellem to og fire samtaler i timen.

– Vi fik meget positive tilbagemeldinger – og vi gør en forskel, det er der ingen tvivl om, afslutter Liza Johnson.

Gode ting at pakke eller overveje FØR du tager afsted

Der er masser af ting, du skal have med på en festival – men det kan også ofte være individuelt, hvad og hvordan man vil ‘opleve festivallen’. Men i forhold til at få ro og bare nyde musikken og samværet med andre, så er her et par ting, du måske skulle pakke og både tage med og gøre klar …

Og husk er du slet ikke til festivaller – mange mennesker – fulde mennesker – mangel på søvn og vi kunne blive ved, så overvej om festivaller måske ER der. Eller blot tage afsted om dagen. Eller gode kortere oplevelser end lange og traumatiske.

Disse ting skal du huske

Ha’ altid nogle ekstra penge i eller på din telefon.

Arranger et bestemt sted på den første dag,  hvor du kan møde dine venner og veninder, så det er nemt.

Behold et par rene sokker og trusser til hjemturen.

Ha’ aldrig dyre smykker eller ure eller designertaske med.

Pak også til en ‘regnvejsdag’.

Husk solcreme med høj faktor.

Pak en yogamåtte eller liggeunderlag til at lægge din sovepose på.

Pak en smart hat eller cool cap, så du ikke får solens stråler direkte ind.

Vådservietter og hand sanitizer er et must og en kæmpe hjælp.

Hårdutter bliver du også ekstra glad for, hvis håret ikke kan vaskes.

Dans danse festival (Foto: Unsplash)
God festival … Foto: Unsplash)

Læs også:

 

Angst og 7 trin til at håndtere det

 

pige vindue tænker sofa

· Mere fra samme kategori ·