Læs også:

Close
fodbold

NEWS: Færre hackere er på arbejde, når der bliver spillet slutrunder i fodbold

Nyheder  | 

Færre hackere er på arbejde, når der bliver spillet slutrunder i fodbold · Rocker dømt for skyderi · Skole vinder 25.000 kroner til et grønt projekt · Kunstigt rev skal booste det danske havmiljø · To varetægtsfængslet i sag om stjålne kunstværker · Dagens billede: Nasa fotograferer · Fredagsfjol: Weekendhygge

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Færre hackere er på arbejde, når der bliver spillet slutrunder i fodbold

Antallet af cyberangreb falder markant under vigtige internationale fodboldkampe, ifølge dataindsigter fra virksomheden BioCatch, der arbejder med forebyggelse af økonomisk svindel og kriminalitet.

Noget tyder på, at digitale svindlere er fodboldfans. Nye indsigter viser, at antallet af cyberangreb falder drastisk under vigtige internationale fodboldturneringer som EM og VM. Dataindsigterne kommer fra BioCatch, som er ekspert i at forebygge økonomisk kriminalitet i realtid ved at analysere brugeradfærd for nogle af verdens største banker. Virksomheden har dykket ned i brugerdata fra store turneringer fra 2018 og frem til nu.

Under World Cup i Rusland i 2018 faldt antallet af cyberangreb drastisk i kendte fodboldnationer – for eksempel var der 87 % færre cyberangreb i Mexico og 21 % færre i Brasilien under turneringen. Interessant nok steg angrebene med 24 % under Englands kampe, men når Rusland spillede kamp, faldt intensiteten af angreb i England igen.

Spoler man tiden frem til finaledagen i World Cup i Qatar i 2022, var mønsteret det samme. I Argentina, som til sidst vandt finalen mod Frankrig, faldt rapporterede cyberangreb gradvist jo længere, Argentina avancerede i turneringen, og under finalen faldet volumen med hele 93 %. Størstedelen af bedrageriforsøgene opstod inden for landets egne grænser. Derfor tyder det på, at selv svindlerne står bag deres landshold på finaledagen.

På Europas egen banehalvdel afviger tendensen heller ikke. Under EM 2020 (2021) var der ikke alene mindre svindel på kampdage, men andelen af bedragerisager med stemmemanipulation faldt med 15 %. Svindlerne havde også mere travlt med at få arbejdet gjort i den periode. Halvdelen af alle rapporterede cyberangreb varede mere end 20 minutter i den måned, hvor turneringen stod på, men kun 35 % af de rapporterede bedragerisessioner varede så længe på finalens dag. På dagen hvor England spillede finale, varede de fleste sessioner mellem to og ti minutter.

– Ved slutrunderne kan vi også se, at der er færre aktive bankkunder, der logger ind på deres bank. Det betyder også færre potentielle ofre, som cyberkriminelle kan forsøge at svindle. Derfor kan det jo give god mening, at selv de kriminelle holder pause og følger med i foldboldfesten. Det er godt nyt for alle fodboldglade fans, men det rokker ikke ved, at cyberkriminalitet er et enormt stort problem globalt, fortæller Gareth Williams, som er nordisk bedrageriekspert i BioCatch.

fodbold
Færre hackere er på arbejde, når der bliver spillet slutrunder i fodbold … (Foto: PR)

Læs også: Syber-svinder jagter os som aldrig før

Rocker dømt for skyderi

26-årig medlem af rockerklub idømt 5 års fængsel i forbindelse med skudepisode i Brøndby Strand …

Retten i Glostrup har dømt en 26-årig mand for at have skudt en 19-årig mand i benet i Brøndby Strand den 29. januar 2023. Den dømte blev også fundet skyldig i besiddelse af det anvendte våben samt at have skudt med et våben på et offentligt sted under særligt skærpende omstændigheder. I alt blev han straffet med fem års fængsel. Tre medtiltalte blev samtidig frifundet.

Skudepisoden udløste en intensiv efterforskning, hvor politiet hurtigt identificerede den 26-årige, og han blev efterlyst offentligt. Efterfølgende blev han anholdt i København.

Den 19-årige mand, som blev ramt, var ifølge politiets efterforskning relateret til medlemmer i en rivaliserende bande. Anklagemyndigheden mente, at episoden var en del af en bandekonflikt, men det fandt retten ikke bevist.

Senioranklager Caroline Sophia Tarrow udtaler i forbindelse med dommen:

– I denne sag er man gået efter en ikke-toneangivende person i miljøet. Det er en person i bunden af hierarkiet. Det er naturligvis rigtig groft, når bandemedlemmer skyder bandemedlemmer – og det bliver ikke mindre groft, når man som her går efter nogen, der er i periferien af bandemiljøet. Samtidig er skyderiet sket i det offentlige rum – og dermed farligt også for almindelige borgere.

Den dømte modtog dommen.

mand rocker hænder
Rocker dømt for skyderi. (Foto: Unsplash)

Læs også: 11 anholdelse i forbindelse med indsmugling af kokain

Skole vinder 25.000 kroner til et grønt projekt

For elever og lærere på Vesterlandsskolen afdeling Grønbro i Sandved er optakten til sommerferien i år ekstra glædelig, da skolens indsats under årets Affaldsindsamling nu belønnes med en præmie på 25.000 kroner fra Merrild kaffe. En pris der sætter fokus på, at affald ikke hører til i naturen, men er en værdifuld ressource, hvis det sorteres og genbruges. Det er femte år i træk, at Merrild støtter Affaldsindsamlingen arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening. Udover at sætte 25.000 kr. på højkant til grønne skoleprojekter, donerer Merrild 1 kr. per kg. indsamlet og registreret affald og 90.000 kopper kaffe til de frivillige affaldshelte.

I april deltog tusindvis af frivillige i Affaldsindsamlingen i den gode sags tjeneste. Heriblandt har mere end 115.000 elever fra 1.200 skoler også været tilmeldt indsamlingen og sat affald på skemaet. Ud over at samle affald i den omkringliggende natur, har skolerne kunne nominere et grønt skoleprojekt i forbindelse med registreringen af det indsamlede affald og dermed deltage i skolekonkurrencen ‘Merrilds Grønne Pris 2024’ og en præmie til deres grønne projekt på 25.000 kroner.

– Hvert år støtter Merrild op om de voksne frivillige og seje affaldshelte, som smøger ærmerne op for at befri vores fælles natur for en masse affald. Sammen med Danmarks Naturfredningsforening ønsker vi at inspirere og engagere den nye generation omkring Affaldsindsamlingen og gode snakke om affald, miljø og klima. Som et ekstra tiltag belønner Merrild også et grønt skoleprojekt med 25.000 kroner, da vi ønsker at gøre en forskel i mere end én forstand. Årets vinderprojekt vil ikke kun bidrage til skolens naturområde, men også gøre en forskel i undervisningen og i den daglige trivsel til gavn for både børn og voksne – nu og i fremtiden, forklarer Mette Fiedler-Damgaard, projektleder og en af initiativtagerne hos Merrild.

Blandt de mange tilmeldte skoler er det i år Vesterlandsskolens afdeling Grønbro i Sandved, som løber med Merrilds Grønne Pris til deres grønne skoleprojekt. Her var 120 børn fra 0. til 6. klasse trukket i arbejdstøjet for at indsamle affald i nærområdet. I alt blev det til 48 kilo affald, som skulle blive 25.000 kroner værd for skolen.

– Vi er en Grøn Skole, hvor natur og miljø er en del af skoleskemaet og dagligdagen på skolen. Derfor var det også naturligt at være med i Affaldsindsamlingen, hvor vi både kunne bruge det som en del af undervisningen, men også give eleverne den positive oplevelse, det er at tage ansvar for vores natur. De var meget stolte over deres indsats på dagen, og så er det jo en ekstra anerkendelse af deres indsats, at vi belønnes med 25.000 kroner, der kan gøre vores skole endnu grønnere for elever, lærer og naturen, fortæller lærer på afdeling Grønbro på Vesterlandsskole, Heidi Hesselberg.

De nominerede grønne skoleprojekter kunne være både store og små grønne indsatser – og omfattede alt fra projekter, der mindsker ressourceforbruget på skolen, indsatser ift. affaldsminimering og -sortering, til plantning af træer, forbedring af udearealer og udelivet osv. Projektet på afdelingen Grønbro på Vesterlandsskolen i Sandved vandt juryens opmærksomhed, da projektet både vil gøre en forskel for biodiversiteten i området, støtte op om den grønne tilgang på skolen og skabe et naturligt frirum for elever. Skolen planlægger at anlægge en skolehave med bærbuske, frugttræer og vildtvoksende blomster og urter. Havens planter, frugter og urter skal bruges i undervisningen og området vil også fungere som et sted for elever, der har brug for at trække sig fra klasselokalet for en periode. Her vil elever kunne finde ro og inspiration til for eksempel at løse opgaver eller bruge det som et nødvendigt pusterum.

Danmarks Naturfredningsforening er glade for Merrilds bidrag og præmie, som er et skulderklap til skolernes store arbejde.

–Vi er stolte over, at så mange skoler støtter op om vores Affaldsindsamling og igen at slå rekord med antal tilmeldinger fra skoler og dagtilbud. Vi er også rigtig glade for, at Merrild bakker op om indsatsen, og at de igen i år udlodder en flot præmie blandt de deltagende skoler. Skolernes deltagelse er rigtig vigtig for Affaldsindsamlingen, og derfor glæder det os, at Merrild vil være med til at honorere skolerne for deres indsats. Det er godt, at børn fra en tidlig alder lærer om forebyggelse af mængden af affald, så nutidens børn i fremtiden bliver gode ambassadører for naturen, slutter Charlotte Juul, projektleder fra Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere om Affaldsindsamlingen her.

skole affald merrild
Flot hæder til de flittige elever … (Foto: PR)

Læs også: Erhvervsministeren mener, at EU taber grønt tempo

Kunstigt rev skal booste det danske havmiljø

Den danske startup ‘ReefCircular’ nedsatte den 14. juni 14 modulære rev i Hundested Havn. De kan på sigt forbedre det danske havmiljø.

Kunstige rev har vist sig at forbedre biodiversiteten. Derfor nedsætter den danske virksomhed ‘ReefCircular’ nu 14 modulære rev, designet til at tiltrække flere fiske- og tangarter til det danske farvand. Administrerende direktør for ReefCircular, Kathryn Larsen, forklarer:

– De 14. moduler bliver nedsat som en test – og vi er meget spændte på, hvordan det kommer til at gå. Vi er særligt stolte af, at modulerne ikke er produceret på cement, men i stedet på ler, der har en lavere pH-værdi og dermed forurener mindre.

Et havprojekt bygget på samarbejde … Det har været vigtigt for Kathryn Larsen at bygge projektet på stærke samarbejder. Derfor betyder det også meget, at Jon Christian Svendsen fra DTU Aqua, Karl Pedersen & Hustrus Industrifond og virksomheden ‘Anemo Robotics’ er med på projektet. Disse samarbejder har blandt andet resulteret i, at modulerne er udstyret med AI undervandskameraer og at de, modsat tidligere designs, ikke behøver dykkerteams til opsætning. Kathryn Larsen, uddyber:

– Nu slipper vi, ved hjælp af kameraerne, for at tælle og identificere fiskearter manuelt. Det sparer os en masse energi. Modulerne er også mere effektive end før, fordi man ikke længere behøver bore i havnefronten ved opsætning. Nu er de designet i kassesystemer, som nemt kan monteres.

Ingen one-size model, når det kommer til biodiversitet … Kathryn Larsen forklarer, at ReefCircular også vil teste rev til en havbundsinstallation hen over sommeren ved hjælp af et dykkerhold:

– Vi tror ikke på en one-size-fits-all-model, når det kommer til biodiversitet. Derfor har vi udviklet flere designs, som skal testes henover sommeren. Og uanset hvad resultatet bliver, håber jeg, at projektet og resultaterne vil styrke fokus på det danske havmiljø og inspirere folk til at gøre en forskel for miljøet, afslutter hun.

hundested havn hav havmiljø dtu aqua
Kunstigt rev skal booste det danske havmiljø … (Foto: PR)

Læs også: Kattegatcentret kæmper for de danske farvande med udstilling

To varetægtsfængslet i sag om stjålne kunstværker

To mænd er varetægtsfængslet i 25 dage. De er sigtet for et indbrud, der i marts blev begået mod et galleri i København.

På baggrund af en omfattende efterforskning af et indbrud i et galleri slog Københavns Politi til på flere adresser i København SV. Her blev der foretaget anholdelser af to mænd på henholdsvis 29 og 27 år, hvoraf sidstnævnte er medlem af en rocker-/bandegruppering.

De er sigtet for at have deltaget i indbruddet, der fandt sted natten til den 31. marts. Her blev en stjålen bil bakket gennem porten ind til galleriet, der har adresse på Vasbygade i København SV. Herefter kørte flere gerningsmænd fra stedet på el-ladcykler med flere kunstværker placeret i cyklernes lad.

De to mænd blev fredag formiddag bag lukkede døre fremstillet i grundlovsforhør i dommervagten i Københavns Byret. De blev begge varetægtsfængslet i 25 dage.

– Vi mistænker de to fængslede for at have spillet centrale roller i både planlægningen og udførelsen af indbruddet. Vi fortsætter nu efterforskningen af sagen, og da vi ved fra videoovervågning på stedet, at der er flere medgerningsmænd, så kan der komme flere anholdelser den kommende tid,udtaler politikommissær Mathias Holm fra Københavns Politi.

I forbindelse med anholdelserne blev der ligeledes foretaget ransagninger, hvor der blev fundet et af de stjålne kunstværker.

Andre af de stjålne værker blev fundet den 11. juni, hvor der i forbindelse med en efterforskning af et cykeltyveri blev fundet 24 værker på en adresse i Københavns Sydhavn.

Læs også: Kulturguide

Dagens billede: Nasa fotograferer

Fredagsfjol: Weekendhygge

· Mere fra samme kategori ·