Læs også:

Close
udlejning, bolig, hus, lejlighed, huslejenævnet, foto: Unsplash

NEWS: ECB har endelig sat renten ned

Nyheder  | 

ECB har endelig sat renten ned · I grundlovsforhør sigtet for forsøg på manddrab · Hver tredje nyuddannede lærer i København har forladt folkeskolen fem år efter ansættelsen · Danmark stemte til EU · Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera · Dagens video: Den musikalske kat

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

ECB har endelig sat renten ned

ECB har endelig sat renten ned. Her fortæller Mybanker lidt om, hvad det betyder for dig som bankkunde.

Efter måneders ventetid skete det endelig i torsdags, at Den Europæiske Centralbank satte renten ned for første gang siden rentestigningerne, der begyndte i juli 2022. Renten bliver nu sat ned med 0,25 procentpoint, og på grund af Danmarks fastkurspolitik over for euroen gjorde Nationalbanken det samme senere i eftermiddagen.

Hvad centralbankerne som ECB og Nationalbanken gør, smitter af på vores privatøkonomi, men det er slet ikke alle, der kommer til at mærke det.

Har du et realkreditlån med helt kort rentebinding, vil du mærke det direkte, når renten fastsættes næste gang i juli. Har du andre banklån med variabel rente, som for eksempel andelsboliglån eller forbrugslån, kan det også slå igennem på dit lån, men det er ikke sikkert, det sker helt af sig selv. Der skal du måske selv tage fat i banken for at høre, hvad de kan tilbyde dig.

Har du derimod et fastforrentet realkreditlån eller et andet variabelt forrentet realkreditlån som for eksempel F1 eller F3, kommer du ikke til at mærke det helt store efter i dag. For det første fordi renten fastsættes ved, at der sælges realkreditobligationer på de finansielle markeder, og her havde de allerede regnet med dagens rentenedsættelse og taget forskud på renteglæden. For det andet fordi jo længere rentebinding, dit realkreditlån har, jo mindre direkte gennemslag er der fra de danske og europæiske pengepolitiske renter.

Om  rentenedsættelsen bare bliver en enlig svale, eller om der kommer flere i år, afhænger af, hvordan det kommer til at gå med inflationen i euroområdet. Renterne blev netop sat op, da inflationen steg med raketfart for et par år siden, og selvom inflationen nu er faldet igen, er den stadig lidt for høj til ECB’s smag.

– Vi skal ikke sætte næsen op efter en tilbagevending til negative variable realkreditrenter og fastforrentede lån til ½ procent de kommende år. Vi kan dog håbe, at inflationen kommer så meget under kontrol, at der bliver luft til flere rentenedsættelser over de kommende kvartaler. Men som det ser ud lige nu, skal vi ikke regne med mere end en enkelt rentenedsættelse eller to i år, ud over hvad vi fik i dag, konkluderer Mybanker.

Det vil have en stor indvirkning på boligmarkedet – fortæller ejendomsmæglerkæden Brikk.

Beslutningen om at sætte renten ned kommer på et tidspunkt, hvor mange potentielle boligkøbere har afventet gunstigere rentevilkår før de træffer beslutninger om at købe ny bolig. En nylig artikel offentliggjort af Boligsiden viser, at hele 45% af boligkøberne har afventet en rentenedsættelse før de køber ny bolig. Fortæller Brikk …

– Der er ingen tvivl om, at rentenedsættelser fra ECB kommer til at have en indflydelse på, hvordan boligmarkedet i Danmark udvikler sig, fortæller Sebastian Beres, direktør for ejendomsmæglerkæden Brikk og fortsætter:

– Når der er så mange købere, der enten aktivt har ventet på at købe ny bolig til renterne blev sat ned, eller ikke har kunnet købe fordi de netop skulle sælge deres egen bolig først, så har jeg en stærk forventning om, at transaktionsvolumen støt vil stige som en konsekvens af rentenedsættelserne fra ECB. Og når transaktionsvolumen stiger og køberne kommer ud af busken, enten fordi renterne er faldet eller fordi de har solgt deres egen bolig, så vil der igen også komme et pres på priserne.

Prognoserne viser da også, at der er generelle forventninger om boligprisstigninger i 2024. Bl.a. forventer Nationalbanken en boligprisstigning på 3,7% i 2024. Beres mener, at udviklingen i hvert fald på kort sigt er positiv for både købere og sælgere:

– Man kan sige, at det er en win-win situation for både sælgere og købere. For sælgerne er udviklingen positiv, fordi det vil være lettere at sælge sin bolig, sikkert også med mindre afslag. For køberne er det, i hvert fald på kort sigt, positivt, fordi de nu vil kunne få lov til at låne til drømmeboligen eller få lov til at låne til gunstigere vilkår.

Om prognoserne siger Beres:

– Både Nationalbanken og boligøkonomerne har gang på gang de seneste år undervurderet styrken og robustheden af det danske boligmarked. De har af denne grund også haft for negative forventninger til prisudviklingen. Jeg vil ikke være overrasket, hvis vi ender med en stigning på 6-7% i 2024. Sker det, så kan det meget vel give mening for køberne at slå til nu, hellere end at vente.

udlejning, bolig, hus, lejlighed, huslejenævnet, foto: Unsplash
Gode nyheder til både sælger og køber af ejendom … (Foto: Unsplash

Læs også: Sådan sammenligner du lån og får de bedste renter

I grundlovsforhør sigtet for forsøg på manddrab

Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi fremstillede sidste torsdag en 28-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Han er sigtet for forsøg på manddrab begået i forening med flere medgerningsmænd.

Den 28-årige er mistænkt for forsøg på manddrab begået mod to mænd, der blev overfaldet på Hammershusvej i Aarhus V tilbage i november sidste år. De to mænd blev tildelt flere knivstik på kroppen, hvorved den ene af dem var i livsfare.

Sidste onsdag eftermiddag blev den 28-årige mistænkte gerningsmand afhentet af Østjyllands Politi i Prag, da han forinden var blevet anholdt af de tjekkiske politimyndigheder på baggrund af, at han havde været internationalt efterlyst i sagen fra det vestlige Aarhus. Han blev anholdt onsdag eftermiddag kl. 16.08, da flyet landede i Kastrup Lufthavn.

Anklagemyndigheden anmodede om lukkede døre under dagens grundlovsforhør ved Retten i Aarhus af hensyn til sagens fortsatte efterforskning.

Tre mænd sidder i forvejen varetægtsfængslet i sagen om det alvorlige overfald, som du kan læse mere om her.

dom retten
I grundlovsforhør sigtet for forsøg på manddrab … (Foto: Pexels)

Læs også: Kvinde tiltalt for drab og drabsforsøg på plejehjem

Hver tredje nyuddannede lærer i København har forladt folkeskolen fem år efter ansættelsen

Der er store geografiske forskelle på, hvor mange nyuddannede lærere der forlader folkeskolen hurtigt efter deres første ansættelse, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Værst står det til i Byen København, mens Østjylland ligger i den anden ende af skalaen.

31,3 procent af de nyuddannede lærere, der fik job i en folkeskole i Byen København umiddelbart efter endt uddannelse i 2018, var ikke længere ansat i en folkeskole noget sted i landet fem år efter.

Byen København er den ud af 11 landsdele med den højeste andel … Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre.

På landsplan havde 23,7 procent (knap hver fjerde) nyuddannede lærere forladt folkeskolen igen efter fem år, mens tallet er 15,6 procent i Østjylland i bunden af skalaen.

– For mange nyuddannede lærere forlader folkeskolen efter bare få år. Det er et problem for vores skolebørn. Men tallene viser også, at der er store geografiske forskelle, fortæller Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Der er fokus på problemet fra kommunernes side, og Danmarks Lærerforening har foreslået, at nyuddannede lærere får støtte via en mentor- eller støtteordning, når de starter i arbejde. Det er utrolig fornuftigt at lave nogle indsatser for at give flere unge lærere en bedre start på arbejdslivet, fortsætter Emilie Damm Klarskov.

I opgørelsen tages der udgangspunkt i landsdelen for de nyuddannede læreres første ansættelsessted.

danmark lærer lærere
Knap hver fjerde nyuddannede lærer, der får arbejde i folkeskolen umiddelbart efter uddannelse, forlader den igen inden for fem år. Men tallet dækker over store geografiske forskelle. Se og embed interaktiv udgave af kortet her. (Grafik: PR)

Analysens hovedkonklusioner:

31,3 procent af de nyuddannede lærere, der fik job i en folkeskole i Byen København umiddelbart efter endt uddannelse i 2018, var ikke længere ansat i en folkeskole fem år efter. Det er landsdelen med den højeste andel.

I Østjylland har 15,6 procent af de nyuddannede lærere forladt folkeskolen fem år efter, hvilket er den laveste andel.
Landsgennemsnittet er 23,7 procent.

Læs hele analysen her.

farveblyanter skole tegne
Hver tredje nyuddannede lærer i København har forladt folkeskolen fem år efter ansættelsen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Hver femte lærer i folkeskolen har ikke en læreruddannelse

Danmark stemte til EU

Søndag var det Danmarks tur til at gå til stemmeurnerne til EU-valget, hvor de 15 danske pladser skulle vælges. Og i løbet af aftenen kom det frem, at SF var de store vindere og også det det største parti samtidig med, at socialdemokratiet led et stort valgnederlag.

I 120 år har Socialdemokratiet ikke fået færre stemmer ved et EU- eller folketingsvalg som de gjorde søndag. Og kun 15,6 procent af vælgerne stemte på S ved EU-valget. Partiet har ikke før opnået et så lavt resultat ved et EU-valg eller et folketingsvalg – heller ikke selvom man går helt tilbage til 1901.

Partiets leder, Mette Frederiksen, deltog ikke i valgfesten på Christiansborg søndag aften, fordi hun stadig sunder sig, efter hun blev slået af en mand i det centrale København fredag aften. Men statsministeren kommenterede valgresultatet på Facebook:

– Socialdemokratiet får tre mandater valgt. Det er det samme antal, som vi har i dag. Det var vores mål, og det er jeg tilfreds med. Samtidig går vi tilbage i procent af stemmerne. Selvom vi før har oplevet større tilbagegang, så er det en del denne gang, og det er på godt jysk rigtig træls, skriver hun.

Og selvom Venstre – med en tilbagegang på 8,7 procentpoint – blev valgets største taber, var der alligevel et smil at spore til regeringspartiets valgfest. Resultatet kom nemlig ikke i nærheden af de skrækscenarier, partiet kunne have frygtet på forhånd, så partiet åndede nok lettet op.

Lars Løkke Rasmussen rettede en alvorstung og kras kritik af den regering, han selv er udenrigsminister i.

– Regeringen er nødt til at sætte sig kollektivt ned og tænke på, hvordan vi kan revitalisere vores politiske arbejde, hvordan vi kan holde os relevante, lød det blandt andet fra Løkke.

Nedenfor kan du se resultaterne:

eu valg kandidater
Sådan ser fordelingen ud i følge DR: (Grafik DR)
valg eu stemmeurne frederiksberg nyelandsvejsskolen
Danskerne stemte søndag … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Folketingsvalget afgørende for den almindelige lønmodtager

Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera

Fotos og videoer er ofte afgørende, når politiet skal opklare alvorlig kriminalitet som for eksempel voldtægt eller drab. Af den årsag opfordrer politiet alle med overvågningskameraer til at registrere dem i Politiets Kameraregister, POLCAM.

Siden 2021 har det været lovpligtigt for virksomheder, organisationer og foreninger at registrere deres overvågningskameraer i Politiets Kameraregister, POLCAM. Alligevel står antallet af registreringer ikke mål med det formodede antal af overvågningskameraer i samfundet. Af den årsag går politiet nu ud med en opfordring til, at alle får tilmeldt deres overvågningskameraer i POLCAM.

– Materiale fra overvågningskameraer er ofte helt centralt i vores efterforskning af blandt andet grove forbrydelser som voldtægt og drab, og jo hurtigere, vi får adgang til materialet, jo bedre forudsætninger har vi for at komme godt fra start med en efterforskning. Derfor er det vigtigt, at folk får registreret deres kameraer i POLCAM, fortæller politiinspektør, Johannes Sølvsten Jönsson.

Formålet med POLCAM er er give politiet et overblik over, hvor der sidder kameraer i det offentlige rum, og hvem politiet skal kontakte for at få adgang til materialet fra kameraerne. Man giver altså ikke politiet direkte adgang til at kigge med på kameraerne, når man tilmelder dem POLCAM.

– For at vi virkelig kan drage nytte af POLCAM, kræver det, at de mange kameraer rundt omkring i det offentlige rum rent faktisk er tilmeldt systemet. Min opfordring er derfor: brug de 5-10 minutter, det tager at registrere jeres overvågningskameraer i POLCAM, for det kan gøre en enorm forskel i vores efterforskning af sager om for eksempel voldtægt og drab, siger politiinspektør, Johannes Sølvsten Jönsson.

Virksomheder, myndigheder og foreninger, der har kameraovervågning på offentlige steder, har pligt til at registrere deres kameraer i POLCAM. Politiet opfordrer imidlertid også borgere og alle andre, der ikke er omfattet af registreringspligten, til at tilmelde deres overvågningskameraer i POLCAM.

Fakta:

  • Politiets Kameraregister (også kaldet POLCAM) er et fælles register, som alle landets politikredse benytter.
  • Politiet får ikke direkte adgang til video fra de registrerede kameraer, men kan let og hurtigt se, hvor der er opsat kameraer, og hvem politiet skal kontakte for at få udleveret optagelser.
  • Virksomheder, offentlige myndigheder, foreninger, trossamfund med videre har pligt til at registrere deres overvågningskameraer i henhold til tv-overvågningsloven.
  • Registreringspligten gælder de kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende områder, der benyttes til almindelig færdsel. Man skal kun registrere kameraer, man selv har etableret eller har brugsret til.
  • Man skal registrere sin kameraovervågning senest 14 dage efter, at det er opsat.
  • Private borgere har ikke pligt til at registrere deres kameraer, men politiet opfordrer alligevel alle privatpersoner til at registrere deres kameraer, fordi ethvert kamera kan være værdifuldt for en efterforskning.
  • Du registrerer nemt dit kamera i Politiets Kameraregister på politi.dk/kamera via en pc.

Du kan læse mere om POLCAM, tilmelde kameraer samt få svar på en række ofte stillede spørgsmål om POLCAM på politi.dk/kamera.

overvågningskamera
Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera … (Foto: Pexels)

Læs også: Flere tryghedsskabende kameraer på Fyn

Dagens video: Den musikalske kat

 

· Mere fra samme kategori ·