Læs også:

Close
lejlighed lejligheder yrasavej bolig hjem

NEWS: Danskernes livskvalitet er steget – men mange steder halter naboskabet 

Nyheder  | 

Danskernes livskvalitet er steget – men mange steder halter naboskabet · Politibåd på farten i weekenden · Gå på opdagelse blandt insekterne · Bolia åbner sin første butik i Australien · Vanvidspromille i Ringsted · Dagens billede: Indien koger

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskernes livskvalitet er steget – men mange steder halter naboskabet

Danskernes livskvalitet er steget – men mange steder halter naboskabet … Livskvaliteten hos danskerne er steget en smule siden sidste år. Det viser dette års udgave af undersøgelsen ‘Danskerne i det byggede miljø’, hvor over 7.000 danskere er blevet spurgt ind til deres liv i relation til deres bolig.

Det er gået ned ad bakke med danskernes livskvalitet de seneste år. Men i den netop offentliggjorte udgave af ‘Danskerne i det byggede miljø’ ser man en lille stigning i danskernes oplevede livskvalitet.

I undersøgelsen er 7.108 danskere over 25 år blevet bedt om at vurdere deres livskvalitet på en skala fra 1 til 10. Her har den samlede vurdering flyttet sig fra 7,17 sidste år til 7,3 i år.

Danskerne har i undersøgelsen svaret på en lang række spørgsmål om deres bolig, naboskab, lokalområde og bekymringer. Undersøgelsen viser, at der er store forskelle fra kommune til kommune. Blandt andet, når det gælder to af de faktorer, som har stor betydning for vores livskvalitet: brug af naturen og relationen til vores naboer.

– Det er positivt, at danskernes livskvalitet er steget en smule siden sidste år, men vi skal passe på med at konkludere for meget ud fra den lille stigning. Vi kan se, at de gode vaner fra coronatiden med at bruge naturen har bidt sig fast, og det er positivt for danskernes livskvalitet. En anden ting, der har stor betydning for vores livskvalitet på langt sigt, er vores naboskab. Her kan vi se, at syv ud af ti er tilfredse med deres naborelation, men at tallet er faldende. Vi har også spurgt til, hvor meget de ser deres naboer, og her er det over halvdelen, som slet ikke eller i meget lille grad omgås deres naboer – det gælder særligt i storbyerne, siger Henrik Mahncke, analysechef i Realdania.

De senere år har stigende energipriser og -afgifter toppet listen over, hvad der bekymrer danskerne mest i forhold til deres bolig. Bekymringen for energipriser er dog aftagende, men i stedet vokser en anden bekymring hos gruppen af boligejerne – nemlig bekymringen for fejlbehæftede ejendomsvurderinger.

Stigende interesse for bæredygtige byggematerialer … Spørger man til danskernes interesse for, hvordan man kan leve mere bæredygtigt i sin bolig, er den forholdsvis konstant hen over de seneste år, dog med en lille stigning i 2024. Her svarer mere end 63 procent, at de enten i høj grad eller nogen grad er interesseret i, hvordan de kan leve mere bæredygtigt, hvilket er det højeste niveau set over de seneste fire år.

Samtidig er der flere, der tilvælger bæredygtige byggematerialer i forbindelse med til- og ombygninger. Mere end 75 procent svarer, at de i større eller mindre grad er gået efter mere bæredygtige materialer, hvilket er en stigning på næsten 9 procentpoint i forhold til 2023.

– Det er godt at se, at danskernes interesse i at bo bæredygtigt igen i år er ret stor, men det er endnu bedre at se, at flere faktisk handler på det. Vores boliger er en af de helt store poster i CO2-regnskabet, så hvis vi hver især vælger byggematerialer, der har et lavt klimaaftryk og en lang levetid, er vi med til at nedbringe CO2-udledningen, forklarer Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius.

‘Danskerne i det byggede miljø’ er udarbejdet af den filantropiske forening Realdania og Videncentret Bolius. Data er indsamlet af Kantar Gallup i 2024.

Fakta – 5 pointer fra ‘Danskerne i det byggede miljø 2024’:

1. Danskernes livskvalitet er steget en smule fra 7,17 i 2023 til 7,3 i 2024. Set over de seneste syv år, er der dog fortsat en negativ tendens.

2. Knap 7 ud af 10 danskere er tilfredse med deres naborelationer, men tilfredsheden er let sivende over tid. Samtidig er bekymringen for et dårligt naboskab stigende.

3. Stigende energipriser og -afgifter er fortsat det, der bekymrer danskerne mest, men bekymringen er faldende. Til gengæld stiger gruppen af boligejernes bekymring for stigende skatter og afgifter og bekymringen for fejlbehæftede ejendomsvurderinger. Blandt lejerne er der en øget bekymring for stigende husleje.

4. 68,8% af de danske boligejere svarer, at de er meget interesseret eller interesseret i energiforbedringer i boligen.

5. For 70,6% af boligejerne er boligens arkitektur vigtig, når der foretages vedligeholdelse af boligen. Det højeste niveau til dato.

Fakta – Om ‘Danskerne i det byggede miljø’:

‘Danskerne i det byggede miljø’ bliver hvert år udarbejdet af den filantropiske forening Realdania og Videncentret Bolius. Kantar Gallup står for indsamlingen i data.

Formålet med undersøgelsen er at belyse boligens betydning for vores hverdag og livskvalitet. Derudover afdækker undersøgelsen også, hvor tilfredse vi i Danmark er med vores naboskab, hvor glade vi er for vores lokalområde, hvordan vi indtænker bæredygtighed i hjemmet samt hvilke glæder og bekymringer boligen giver os.

I 2024 er det syvende gang, at undersøgelsen udkommer. Få meget mere viden fra Danskerne i det byggede miljø i Databanken, hvor du kan udforske danskernes vaner, tanker og holdninger til boligen, naboskab og det byggede miljø. Læs rapporten på Realdanias hjemmeside her.

lejlighed lejligheder yrasavej bolig hjem
Danskernes livskvalitet er steget – men mange steder halter naboskabet … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Sådan finder du et nabolag der passer bedst til dine behov

Politibåd på farten i weekenden

Politibåden var på vandet i weekenden omkring Roskilde og Greve …

Lørdag stævnede politibåden ud fra Veddelev Havn lige over middag og begav sig ud på Roskilde Fjord for at se, om de sejlende havde styr certifikater, forsikringer, og om der var redningsveste til alle med om bord. Turen gik til Herslev Strand, Lyndby Havn og Jyllinge Havn, men der var relativ få fartøjer på vandet og få mennesker i havnene i det lidt ustadige vejr. I alt fire sejlbåde, en motorbåd og tre joller blev kontrolleret, og alt var i skønneste orden.

Søndag eftermiddag var båden på patrulje i Køge Bugt med afgang fra Greve Marina. Her var lidt flere på vandet under turen til Mosede Havn og langs kyststrækningen til Køge Marina. To sejlbåde, fem motor/speedbåde, to joller, tre kajakker, et subboard og en vandscooter blev stoppet og tjekket. Alle havde styr på papirer og medbragte redningsveste til det antal personer, som var med om bord.

Omkring klokken 17.00 kom en melding om, at en mand var fundet livløs i vandkanten ved Mosede Havn. Båden sejlede til stedet, og en betjent gik mod land for at hjælpe. Sammen med borgere fra stranden blev manden reddet i land. Han var påvirket af spiritus og trak vejret uregelmæssigt, så han blev kørt i ambulance til tjek på sygehuset, men han meldes ikke at være kommet noget alvorligt til.

hav havstrøm havet
Politibåd på farten i weekenden … (Foto: Getty)

Læs også: Danskerne har langt større ambitioner for havet end regeringen

Gå på opdagelse blandt insekterne

En ny app er den ultimative begynderguide til insekter for naturelskere, studerende og biologer. Det er Statens Naturhistoriske Museum – Københavns Universitet, der står bag.

Bugdex er en interaktiv guide der bringer insekternes fascinerende verden til live. Den indeholder et væld af spændende animationer og masser af fantastiske insektbilleder. Appen er udviklet af Statens Naturhistoriske Museum i samarbejde med DKB Digital Designs, og den giver dig mulighed for at opdage de fantastiske måder, insekter lever og udvikler sig på. Samtidig hjælper den dig med at forbedre dine indsamlings- og iagttagelsesfærdigheder – og meget mere.

Bugdex’s brugervenlige interface er designet til at være let tilgængelig og opmuntre til udforskning. Appen er især målrettet til at undervise skoleelever på udskolingsstadiet, gymnasieelever og universitetsstuderende, men den appellerer til alle, der interesserer sig for naturen og ønsker at lære mere om insekter.

Bugdex ruster den spirende insektnørd til at træde ud i naturen bevæbnet med en samling af instruktionsvideoer og billeder, der demonstrerer de grundlæggende teknikker og det nødvendige udstyr. Fra begynderpraksis til avancerede teknikker hjælper Bugdex dig med de redskaber, der vil gøre det muligt for dig at udforske insekterne omkring dig.

Bugdex har fire hovedafsnit:

• ’Guide’ lærer dig, hvordan du genkender de 30+ insektordener i verden, og hvordan du adskiller insekter fra andre hvirvelløse dyr.

• ’Bestiarium’ giver dig mulighed for at gennemse insektordener enten i alfabetisk eller i evolutionær rækkefølge; en informationsside for hver orden giver yderligere oplysninger.

• ’Udstyr’ giver praktiske tips og tricks til, hvordan man får succes, når man indsamler i felten.

• ’Helt basalt’ giver generel information om mangfoldighed, anatomi og udvikling af insekter.

Fakta om Bugdex:

Bugdex er udviklet af David K.B. Cheung, Line Kræmer, Charles-Étienne Ferland, Marvin W. Gunderman og Lars Vilhelmsen, som udgør et dansk-canadisk hold af passionerede entomologer. Vi håber at Bugdex vil øge opmærksomheden om og påskønnelsen af insekter.

Bugdex er produceret med generøs støtte fra Novo Nordisk Fonden, mens Augustinus Fonden og 15. Juni Fonden har ydet støtte til udvikling af pilotversioner af appen.

Bugdex – din portal til insekternes verden – er gratis og tilgængelig fra Apple App Store, mens en Android-version på vej.

bugdex
I appen kan man blandt andet læse om insekterne og lære hvordan man inddeler dem i undergrupper. (Foto: Bugdex)

Læs også: Hjælp bierne

Bolia åbner sin første butik i Australien

Det skandinaviske designbrand Bolia har annonceret, at de åbner deres første australske flagskibsbutik i hjertet af Melbourne – på Richmond Church Street.

– Netop Australien har en særlig betydning for os, da en af de dygtige designere, vi samarbejder med, er australske Emily Broom. Den københavnerbaserede designer har opnået stor succes med sit Zen- tæppe, der vandt Bolia Design Awards 2020, og samarbejdet har resulteret i to fantastiske designserier, som nu er med i vores kollektion.”

– Vi glæder os til at dele vores passion for tidløst design og smukt håndværk med de australske kunder, og vi ser frem til at byde dem indenfor i vores kreative univers slutter Lars Lyse Hansen.

Bolia.com er et dansk designbrand, der er repræsenteret globalt, og som har 85 butikker og webshops i 30 europæiske lande. Sammen med agenter, forhandlere og partnere er Bolia repræsenteret i 50 lande verden over. Bolias arbejder tæt sammen med verdenskendte designere, der alle er drevet af passionen for godt kvalitetshåndværk, holdbarhed og bæredygtige løsninger.

Dørene åbner for kunder på torsdag den 6. juni, og den australske ekspansion sker i tæt samarbejde med Design Collection Denmark. I løbet af de næste måneder vil en udvalgt kollektion af designs være tilgængelige på den australske webshop på Bolia.com.

bolia bolia.com australien
CEO Lars Lyse Hansen glæder sig til det nye, australske eventyr … (Foto: PR)

Læs også: Haru – det nye stel fra Arabia med Mumifigurerne

Vanvidspromille i Ringsted

Søndag klokken 18.27 ringede en bekymret borger til politiet, da en udenlandsk bil kørte meget slingrende, hen over fortovet flere gange på Næstvedvej ved Odinsvej, hvor anmelderen gik. Bilen kørte i retning af Ringsted Station, og en patrulje satte straks kursen, og fandt frem til den udenlandske bil, som holdt i tomgang på Vestervej. Bag rattet sad en tydeligt beruset mand med en fuld øldåse mellem benene.

Den 39-årig mand fra Litauen blæste alkometeret et godt stykke op over 2,0 promille, så han blev anholdt og sigtet for vanvidskørsel og taget med til en blodprøve. Bilen havde manden lånt, så bilejeren blev gjort bekendt med, at køretøjet blev beslaglagt med henblik på konfiskation, og han ønskede beslaglæggelsen forelagt retten.

Den 39-årig mand havde adresse i Danmark, så han fik lov til at gå efter at have afgivet en blodprøve, men fik af vide, at han ikke måtte køre bil i Danmark, mens sagen behandles.

Når resultatet af blodprøven kommer, vil retten behandle sagen og samtidig tage stilling til, om bilen kan endeligt konfiskeres.

bil instrumentbræt
Vanvidspromille i Ringsted …  (Foto: Pexels)

Læs også: Løb lige i favnen på politiet

Dagens billede: Indien koger

· Mere fra samme kategori ·