Læs også:

Close
fiskars have havesaks

Beskæringsguide for dummies

Bolig  | 

Vi elsker have og havearbejdet. Men det er ikke altid, vi er lige store eksperter på området. Men det er Fiskars – og her får du deres beskæringsguide. Så har du også fremadrettet styr på det

Beskæring af træer, buske og hække er en vigtig del af havens vedligeholdelse, der kan være med til at forbedre planternes vækst og udseende på mange måder. Her hjælper vi hjælper dig med at gøre beskæringen af træer, buske og hække til en leg, når du gør det på den rigtige måde, på det rigtige tidspunkt og med de rigtige redskaber.

fiskars gravehave
Havearbejde er på mange måder givende … (Foto: PR)

Lad uderummet blomstre med korrekt beskæring

Beskæring af buske, hække og træer er en vigtig del af havens soignering og en plejeforanstaltning, der både forbedrer almentilstanden og udseendet på uderummets vækster. Det er dog afgørende, at det bliver gjort med de rigtige redskaber og på det helt rigtige tidspunkt – som starter allerede om foråret, mens planterne stadig er i dvale og derfor heler hurtigere på skærepunkterne.

Fiskars har et bredt udvalg af beskæringsredskaber, som hjælper med at bevare planternes sunde vækst og samtidig gør aktiviteten til en nem og fornøjelig havesyssel.

Der gælder tre tommelfingerregler, når det rigtige redskab skal vælges:

1. Beskæresakse er ideelle til at beskære grene, der er tyndere end
en tommelfinger.

2. Grensakse er perfekte til at beskære grene tyndere end et håndled.

3. Skal der beskæres tykke grene, bør det ske med en beskæringssav.

Beskæring af træer og buske

Det er bedre at beskære planterne let end at fjerne for meget materiale på én gang. Hvis du beskærer dine træer og buske for første gang, så gå langsomt frem. Hold øje med dine planter over tid og se, hvordan hver art reagerer på beskæringen.

Når planter beskæres let, kommer de sig nemmere oven på beskæringen, og ser fortsat sunde ud. Det anbefales ikke at beskære mere end en tredjedel af kronens masse ad gangen. Kronen er den del af planten, der strækker sig fra stammen eller hovedstammerne med grene og blade. Du skal først og fremmest sørge for, at beskæringsstedets overflade er pæn og lige efter beskæringen.

Det er værd at huske på, at beskæring af træer og buske skal udføres med henblik på at bibeholde plantens naturlige vækstmåde. Vækstmåden kan bestemmes ved at se på, hvordan en voksen plante ser ud og ved at studere arten. Nogle gange er planter blevet plantet et uhensigtsmæssigt sted, hvor der ikke er plads til deres naturlige vækstmåde, og de skal derfor trimmes regelmæssigt. Det er en ugunstig situation for både planten og haveejeren. I stedet for at beskære planten regelmæssigt, anbefales det at udskifte planten med en art, som er mere velegnet til voksestedet.

fiskars grfiskars grene forår (Foto: PR)ene forår (Foto: PR)
Ovenfor bliver du klogere på beskæring af træer og buske … (Foto: PR)

Beskæring af bærbuske

Det er vigtigt at beskære bærbuske, da det giver et bedre høstudbytte. Du skal beskære bærbuske hvert år ved at fjerne et par af de ældste grene, da de ofte bærer mindre frugt. Gamle grene kan kendes på færre blade, en mørkere farve og en skællet bark.

stikkelsbær bær
Stikkelsbær er smagen af sommer og ‘gamle dage’ – et klart undervurderet bær… (Foto: Unsplash)

Beskæresakse

Beskæresakse bruges til at klippe tyndere grene (under 2,6 centimeter i diameter) af buske og træer. Der findes to typer beskæresakse: sideskær og modskær.

beskærersaks fiskars have
Sådan ser de tre beskærersakse ud … (Foto: PR)

De tre sakse (fra venstre mod højre):

Beskæresaks (sideskær) med PowerGear™ – pris 319 kr.

Beskæresaks (modskær) med PowerGear™ – pris 319 kr.

Beskæresaks til blomster – pris 99,95 kr.

Sideskær

Beskæresakse med sideskær egner sig bedst til levende træer. De har to skæreblade (ligesom en saks) og resultatet er rent, pænt og med et skærepunkt, der heler hurtigt.

Modskær

Beskæresakse med modskær egner sig bedst til død vækst og tørt træ. De har et enkelt skæreblad, der skærer gennem den tørre gren til en flad, amboltformet del. De bør ikke bruges til at beskære friskt træ, for grenene knuses let mod ambolten og skærepunktet heler langsomt.

fiskars have havesaks
At bruge godt og rigtige haveredskaber gør dit havearbejde så meget nemmere og sjovere – måske du endda slipper for vabler … (Foto: PR)

Grensakse

Grensakse gør det nemt at klippe grene med en tykkelse på mere end fem centimeter fra større buske og træer. Med det lange håndtag er de også ideelle til beskæring af tyndere grene. Grensakse fås både med modskær og sideskær.

beskærersaks fiskars have grene grensakse
Sådan ser grensaksene ud … (Foto: PR)

Havesakse og klippere

Havesakse er praktiske til at klippe blomster og urter samt til trimning af planter. De præcisionsslebne blade i rustfrit stål er solide og slidstærke og laver rene, sunde snit på planter.

beskærersaks fiskars have grene grensakse beskærersakse
Sådan ser beskærersaksene ud … (Foto: PR)
beskærersaks fiskars have
Også de helt små sakse er virkelig brugbare i haven … (Foto: PR)

Universal-topsaks

Topsakse bruges til at beskære de højtsiddende grene – og med Fiskars UPX86 topsaks kan du nå grene op til seks meter højde. Beskærehovedet kan også udskiftet med en frugtplukker, så de højtsiddende æbler ikke går til spilde. UPX86 topsaksen kan klippe grene med en diameter op til 32 millimeter.

Topsakse giver også mulighed for ubesværet at nå ind i større eller stikkende buske.

beskærersaks fiskars have grene grensakse
Så smart er den ‘in action’ … (Foto: PR)

Nye redskaber til køkkenhaven

Vi elsker vores køkkenhave – at gøre den klar – at vedligeholde og et tingene vokse – og ikke mindst at høste de skønne ting, der kommer op af jorden. Ønsker du en frodig køkkenhave, så tilsæt kalk til din jord, 2 uger før du gøder. Opgaven klares let med Fiskars Solid-redskaber, som er skabt af 65% genbrugsplast og robuste og behagelige at bruge. Planteskeer, håndkultivator og plantegafler koster 49,95 kroner stykket – og håndhakken koster 69,95 kroner.

haveredskaber have fiskars
Har du alle disse – har du haveredskaber til de mindre men vigtige og mangeartede ting, der OGSÅ skal gøres i haven – og de skal helst ikke ligge for langt væk – for man bruger den ofte. Ha’ dem eventuelt stående fremme i en kasse eller krukke, så de er nemme og hurtige at komme til … (Foto: PR)

Gode (nye) forstærkede havehandsker

Grene og blade med skarpe eller spidse kanter er naturens måde at beskytte planterne på, men de kan forårsage snit, skrammer og rifter på ubeskyttede hænder og tøj. Fiskars Havehandsker giver den nødvendige hånd- og håndledsdækning for at forhindre sår eller skader, især under arbejdet med blomsterbuske eller bærbuske.

Havehandskerne er længere end almindelige handsker for at dække underarmen. Fiskars Havehandsker fås i størrelse 8 og 10 og koster 199 kroner.

Alle Fiskars handsker er lavet af kunstlæder. Handskerne har ekstra forstærkning mellem tommelfingeren og pegefingeren samt i håndfladeområdet for øget holdbarhed, og en let polstring på håndfladeområdet for stødabsorbering. En indbygget frotte-klud hjælper med at klare de hårdere projekter ved at holde sved og fugt væk fra øjnene. Med slip-on manchet for en mere sikker pasform.

fiskars have havehandsker
De bedste hansker til dine opgaver i haven … (Foto: PR)

Vidste du …

At siden 1649 har Fiskars været bannerfører for de tidløse principper bag intuitivt og bæredygtigt design i højeste kvalitet, og brandet er i dag et af verdens førende inden for kategorierne have, madlavning og kreativitet …

Du kan læse meget mere her og blive (have)inspireret.

have fiskars
Havearbejdet bliver bare lidt nemmere og meget sjovere med de rigtige redskaber … (Foto: PR)

Læs også:

Lær det nye Haru-stel bedre at kende

 

mumi moomin stel haru arabia

· Mere fra samme kategori ·