Læs også:

Close
hud krop arm hals

Apotekets eksperter giver gode hudplejeråd

Skønhed  | 

Vi ved godt, at vi skal passe på vores hud. Men alligevel er der så meget, vi ikke er klar over. Her får du apotekets eksperts gode hudplejeråd

Hylderne i butikkerne og de mange netshops bugner med lækre kropsplejeprodukter – og det kan være svært at gennemskue, hvad man skal vælge, og hvad der vil passe til ens hud og krop. Vi har talt med en ekspert for at få svar på nogle af de spørgsmål, som mange ofte står med. Læs med her …

hud krop arm hals
Blive meget klogere på hud og hudplejeprodukter nedenfor …(Foto: Unsplash)

Bag om en farmakonom

En farmakonom er en 3-årig sundhedsuddannelse. Farmakonomer er hovedsageligt beskæftiget i apoteks- og sygehusvæsenet, i lægemiddel- og medicinalindustrien. Farmakonomuddannelsen findes kun i Danmark. Den engelske betegnelse for farmakonom er Pharmacy Technician. Titlen er beskyttet.

Vi har talt med farmakonom Kristina Hansen. Hun arbejder hos apopro.dk. Hun er uddannet farmakonom i 2012 og har dermed over et årtis erfaring på apotek. Og de sidste 6 år hos apropo.dk. Hendes ekspertiseområder er hudpleje, kosttilskud og håndkøbslægemidler …

Kristina har bred ekspertise inden for sundhedspleje, og har en personlig og omsorgsfuld tilgang til den type rådgivning og vejledning som hun tilbyder borgere som henvender sig. Hun har en dybdegående faglig viden som hun bruger når hun skal rådgive omkring håndkøbs- og receptmedicin.

Kristinas viden dækker et bredt spektrum inden for sygdomsforebyggelse og  sundhedsfremme hvilket gør hende i stand til at tilbyde rådgivning, der er både omfattende og tilpasset individuelle behov. Det er vigtigt, da Kristina ved at hver persons behov er unikke, og tilpasser sin rådgivning derefter.

Kristina er, hvad de selv kalder ‘et omvandrende leksikon’ inden for hudpleje, og spidskompetencen er akne. Uanset om du søger råd om håndkøbslægemidler, hudpleje, kosttilskud eller generel apoteksfaglig rådgivning, er Kristina klar til at hjælpe med sin ekspertise – og det er også lige præcis, hvad hun gør her nedenfor …

farmakonom aveeno apopro
Farmakonomen kommer med gode informationer, der kan gøre det nemmere for dig næste gang, du skal bruge eller købe et hudplejeprodukt … (Foto: PR)

Som farmakonom er du vant til at gå flere spadestik dybere i forhold til viden om produkter – hvad synes du er Aveenos unikke egenskaber?

Jeg synes, at Aveenos egenskaber med deres tredobbelte havrekompleks og naturlige ingredienser, er unikke. De kan bruges af hele familien og har produkter til flere problemstillinger, så man kan finde et produkt, som matcher en.

Havre er godt – også for din hud … (Foto: Pexels)

Mange folk har svært ved selv at vurdere deres hud – er den tør – sensitiv – overfølsom – skal man bruge produkter, der giver ekstra fugt eller opstrammer. Har du et par gode guidelines, der gør folk bedre til at vælge rigtige hudprodukter?

Jeg vil anbefale, at man kigger på sin hud indover en dag, og hvordan huden reagerer på en ‘normal’ dag. På den måde, så har du lidt nemmere ved at vurdere din hudtype. Får du for eksempel hurtigt en skinnende hud, så har du nok en fedtet hud.

Føles din hud stram i det samme, du går ud af badet, så virker den til at være tør. Reagerer du hurtigt på parfumestoffer og andre ingredienser, så er du nok til den sensitive side. Så prøv at noter dig nogle ting om, hvordan din hud har det med at opføre sig. På den måde har den farmakonom/farmaceut du taler med, meget nemmere ved at lave dig nogle anbefalinger, når du også selv kender din hud og hudtype lidt bedre.

Når du også selv kender din hudtype, så er det også nemmere for dig, at se på produkterne i butikkerne og vurdere om de vil fungere for dig eller, om de er et no-go.

Din hud har brug for fugt – både fra væske du drikker men også gode kropsplejeprodukter … (Foto: Pexels)

Ingredienslisterne i produkterne i dag er ofte for almindelige mennesker svære at forstå og gennemskue – hvad er dine gode råd og hvad skal man være ekstra opmærksom på?

Ingredienslister er svære at forstå. Listen starter oppefra med de ingredienser produktet indeholder mest af, ned til hvad der er mindst af. Så hvis et produkt mest består af vand, vil dette være nævnt først i ingredienslisten. Men sådan en simpel ingrediens som vand, står ikke bare som vand, men som aqua, ligesom parfume kan stå som fragrance eller parfume eller noget helt tredje. Derfor kan det være rigtig svært at finde hoved og hale i et produkt.

Hvis du er i tvivl om det produkt, du står med i hånden, og om der er ingredienser, som du helst vil styre udenom til din hud, så få råd og vejledning af en farmakonom eller en farmaceut. De vil kunne lede dig bedre på vej.

aveeno hudpleje hud
Aveeno Daily Moisturising Creamy Oil er et virkelig lækkert hudplejeprodukt.  Aveeno Daily Moisturising Creamy Oil med mandelduft forbedre din huds naturlige balance. Fugter i 24 timer og hjælper med at forebygge, beskytte og nære tør hud. Formel med nærende havre og sød mandelolie hjælper med at berolige huden og give dig mere modstandsdygtig hud. Med skøn duft … Velegnet til tør og følsom hud på krop og ansigt. Anvendes ved behov på krop og i ansigt. Kan købes her.  (Foto: PR)

I dag kan man få mange varianter af kropsplejeprodukter. Hvad skal man være ekstra opmærksom på – er der nogle fælder eller ting, som folk altid enten er i tvivl om eller gør forkert?

Vi oplever ofte, at folk helt glemmer, at deres hudplejerutine starter allerede i badet. Især dem der har tør hud og hud med tendens til eksem. Vand, især varmt vand, virker utrolig udtørrende på huden. Derfor kan man komme rigtig langt ved at bruge plejende og fugtgivende renseprodukter i badet, så man får kompenseret for det fugt og fedt, man taber i badet.

Dette kan for eksempel være ved at bruge en vaskeolie eller en plejende kropsvask. Så får du samtidig også meget mere ud af din bodylotion og creme, fordi huden allerede i badet er blevet tilført fugt og fedt.

havet vand ben krop kropspleje
Alle har hudplejerutiner – men gør vi det rigtige. Og husk vand udtørrer … (Foto: Unsplash)

Hvordan vælger man rigtige produkter i forhold til årstid?

Sørg for at tage højde for din hudtype og juster ud fra den. Om vinteren er luften generelt mere tør, og vi går gennem mange temperatur skift. For personen med for eksempel den fedtede hudtype, vil det her måske være en fordel. Huden bliver ikke så fedtet, som den nok gør om sommeren, og man vil derfor nok ikke døje i ligeså høj grad med fedtet og skinnede hud.

Måske det også kan være nødvendigt med lidt ekstra fedt og fugt i plejeprodukterne, så man ikke går hen og får tør områder i huden. Dette kunne for eksempel gøres med en fugtgivende serum eller ved at bruge en lidt federe creme til natten, så huden kan suge lidt ekstra fugt til sig.

Om sommeren, når det er varmt, vil den fedtede hudtype til gengæld blive endnu mere fedtet og skinnende. Her kan man ‘cut back’ på sine hudplejeprodukter og for eksempel nøjes med en serum til skinnede hud og så en solcreme med matterende effekt i dagtimerne og en let fugtighedscreme til natten.

Den tørre hud vil have det modsat den skinnende og fedtede hud i årstidernes skiften. Her vil huden have større problemer om vinteren og tørre ekstra ud, og der skal skrues op for fedtet i plejeprodukterne, både i bad og i cremerne. Om sommeren vil huden ikke være ligeså tør, og man kan skrue lidt ned for de fede cremer og måske gå mere over til lotions.

bad brusebad pige hår ryg krop
Det er vigtigt at finde produkter der passer til din hud og krop og også de skiftende årstider … (Foto: Unpsplash)

Hvad er dine råd i forhold til cremer til ansigt og i forhold til krop – kan man bruge de samme – eller hvad anbefaler du folk at gøre?

I princippet kan man godt bruge den samme creme til både ansigtet og kroppen. Dog vil jeg anbefale, at man bruger en creme til ansigtet, som er lavet til ansigtshuden og en anden creme til kroppen.

Ens hud i ansigtet kan godt være ramt af andre udfordringer end resten af kroppen, samt at man typisk er lidt mere ‘følsom’ overfor konsistensen på ens ansigtscreme og mange ønsker ikke en alt for fed creme til ansigtet til dagsbrug. Dette gælder også for eksempel med solcremer. En kropssolcreme kan du bruge både i ansigt og på kroppen, men du kan få nogle meget lettere konsistenser i ansigtssolcremerne, som mange vil finde meget mere behagelige at bruge. Også når det skal være under makeup.

krop hud hudpleje
Husker du at give din hud den kærlighed, den har brug for … (Foto: Pexels)

Kan du give os nogle gode råd – for eksempel hvornår vælger man lotion i forhold til creme – hvornår kan man se på ens hud og hår, at nu har den brug for lidt ekstra kærlighed ?

En normal hud vil føles behagelig at være i. Den tørre hud føles mere stram, ru og kan også være irriteret. Det er et tegn på, at den har brug for mere pleje. Så er det tid til at se på ens plejerutine, både i badet, men også når man er kommet ud af badet.

Forskellen på en lotion, creme og balm er som regel fedtindholdet. Lotion er den udgave med det laveste fedtindhold (og mest vand i), i midten ligger creme og den fedeste udgave vil være en balm. Groft kridtet op, vil man kunne sige lotion til normal hud, creme til tør hud og en balm til den meget tørre hud.

Hvis du udover bare at vælge en fed creme, så i stedet vælger en fed creme indeholdende plejende ingredienser fra havre, så får du et produkt, som virker beroligende, fugtgivende og styrkende på hudbarrieren. Du vil ret nemt kunne se på både hud og hår, at den begynder at trænge til ekstra pleje.

Hvis huden bliver bliver tørrere, end hvad den normalt plejer, så vil den føles stram, nogle vil kunne se tørheds linjer (ganske fine rynker), og jeg tror også mange kender til at se på deres skinneben og så ligner den en udtørret ørken. Så er det tid til at oppe plejen og skrue op for fedt og fugt.

Folk med langt hår kan typisk se på deres spidser, at det er blevet tørt. Og så er der selvfølgelig hovedbunden. Den kan blive kløende, skællende og generelt irriteret og ubehagelig. Så er det også her tid til, at oppe plejen og gå efter produkter til den problemstilling, man nu står med.

aveeno body lotion
Er du til body lotion uden parfume, kan farmakonomen anbefale denne. Aveeno Daily Moisturising Body Lotion med havre er til langvarig rehydrering af huden. Velegnet til tør og følsom hud. Fugter i 48 timer. Indeholder en formel med nærende havre og rige blødgørende midler der hjælper med at styrke hudens naturlige barriere for at hjælpe med at beskytte huden mod ydre aggressorer og vandtab. Fedter ikke. Produktet er uden parfume. Kan købes her … (Foto: PR)

Her kan du købe andre, gode produkter fra Aveeno: apopro.dk, der er den største online forhandler …

 

Læs også:

Sund hårbund er hovedsagen

 

hår ansigt pige kvinde

· Mere fra samme kategori ·